ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ – Van Kahvaltısı, Show TV’de Zahide Yetiş’in sunduğu ‘Zahide Yetiş’le’ programında tanıtımı yapıldı. 

Türkiye’de kahvaltı kültürü bakımından önemli bir yere sahip Van Kahvaltısı, yaylalarda yetişen endemik bitkilerin karışımıyla yapılan "otlu peynir", yüksek rakımlı yaylalardan elde edilen "karakovan balı” un, tereyağı ve yumurtanın karışımıyla oluşan "murtuğa" ve bölgeye özgü tereyağında kavrulan ve öğütülmüş buğdayla hazırlanan "kavut" gibi 20 çeşit ürünün yer aldığı Van Kahvaltısı, Show TV’de yayınlanan sunuculuğunu Zahide Yetiş’in yaptığı ‘Zahide Yetiş’le’ programında Fatih Sarp, Ayşe Koç ve Tuğba Gümüş kahvaltı hazırlayarak kahvaltının tanıtımını yaptı.

VAN KAHVALTISI ‘ZAHİDE YETİŞ’LE’ PROGRAMINDA TANITILDI

Damakta bıraktığı lezzeti itibariyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği Van kahvaltısının UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne alınması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) çalışma başlatmasının ardından Show TV’de yayınlanan ‘Zahide Yetiş’le’ programında Fatih Sarp, kahvaltı ile ilgili bilgi vererek, UNESCO listesine alınmasının önemine değindi. 

SARP: VAN KAHVALTISININ TANITIMI YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Programa katılan Fatih Sarp, kahvaltının kültürel değerine değinerek şu ifadeleri kullandı: “Van Kahvaltısı, 2014 yılında gerçekleştirilen dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası etkinliğinde rekor kırarak Guinness rekorlar kitabına girmesinin ardından şimdi UNESCO insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesine alınması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) çalışma başlattı. Çalışma olumlu yönde ilerliyor. Bu hafta içerisinde bakanlık nezdinde değerlendirmeye alınacaktır. Kahvaltının UNESCO yolculuğunda işletme olarak tanıtımını yapmaya devam edeceğiz” diye belirtti.

2014 YILINDA REKORLAR KİTABINA GİRDİ

Kentte özellikle kahvaltı salonlarında yılların birikimine sahip ustalarca yöreye özgü ürünlerle hazırlanan kahvaltı, kenti ziyaret eden yerli ve yabancı misafirlerin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. 2014'te gerçekleştirilen "Dünyanın En Kalabalık Kahvaltı Sofrası" etkinliğinde rekor kırarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Van Kahvaltısı, Türk Patent ve Marka Kurumundan (TPE) "Van Kahvaltısı Marka Tescil Belgesi" aldı. Van Ticaret ve Sanayi Odası da kahvaltının ön plana çıkması için her yıl belli bir günü "Dünya Kahvaltı Günü" ilan etti.

Editör: TE Bilisim