Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında yürütülen kazılarda Van'da tarih gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Van Kalesi civarında yıllardır ciddi bir çalışma yürüten ve önemli bulgulara ulaşan kazı heyeti yine ilginç bulgular ile karlışalştı. Van Kalesi'nin güneyinde bulunan eski Van şehri kazı çalışmalarında, Osmanlı döneminde insanların yaşam tarzları ve dönemin kurumsal yapısıyla ilgili yeni bulgulara ulaşıldı. Birinci Dünya Savaşında Rus işgali sonucu yıkılan eski Van şehrindeki yapıların yeniden ayağa kaldırılması ve turizme kazandırılması amacıyla gerçekleştirilen kazılar, Osmanlı dönemi mimarisiyle ilgili yapıları gün ışığına çıkardı. 

 

KURUM BİNALARINA ULAŞILDI

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında 7 yıldır devam eden kazılarda, ortaya çıkan kalıntılar, eski Van şehrinin özgün ve planlı yapısını göz önüne seriyor Kazılarda son olarak Osmanlı dönemine ait belediye, meclis, mahkeme binası ile emekli askerler lokalinin kalıntılarına ulaşıldı Konyar, yaptığı açıklamada, Urartu medeniyetine başkentlik yapan ve 800 yıllık geçmişiyle Osmanlı'nın nadir kentlerinden olan eski Van şehrinin, çok kültürlü ve batıya açık bir yapıya sahip olduğunu söyledi.

 

 

ÇALIŞMA SÜRECEK!

Eski Van şehrinde Rus seramiği ve Avrupa'dan gelmiş aksesuarlar bulduklarını ve bunların kentin Avrupa'ya açık bir kültürünün olduğunu gün yüzüne çıkardığını anlatan Konyar, 6 bin metre karelik alandaki kazıların bu yıl sona erdiğini kaydetti. Konyar, "Sanat tarihçileri, Osmanlı tarihi uzmanları tarafından yürütülen çalışmalarımızda son 2 yıl da koruma ve onarım üzerinde durduk. Alanda pasif çalışma tekniğiyle yapıları ayakta tutmaya çalışıyoruz. Sağlıklı bir koruma seyrine getirinceye kadar çalışmalarımızı yürüteceğiz." dedi. 

 

ESKİ VAN ŞEHRİ TÜM İHTİŞAMI İLE GÜN YÜZÜNE ÇIKARILACAK!

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Van Müzesi ve İstanbul Üniversitesi iş birliğiyle eski Van şehrini komple ayağa kaldıracaklarını belirten Konyar, alana yaşayan kent statüsü kazandırmak için proje bazında çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Konyar, şöyle konuştu: "Önümüzdeki yıl eski Van şehri ile ilgili somut adımlar atılacak. Kazılarla buranın yaşanabilir bir alan haline getirme projesi gündemde. Alan bu şekilde kaldığı takdirde yaşanabilir olur. Kazı çalışmalarımızı yürüttüğümüz alanlar daha çok kamusal alanlardan oluşuyor. Yani belediye binası, meclis binası, mahkeme binası, emekli askerler lokali, posta veya sağlık departmanının olduğu alanlara ulaştık. Eski Van şehrinin özgün ve planlı bir yapıya sahip olduğu, çalışmalar sonucunda ortaya çıktı. Şehrin iç kısımlarına doğru gidildikçe de Güneydoğu'nun geleneksel mimarisi karşımıza çıktı."

Editör: TE Bilisim