ŞEHİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Gazeteniz Şehrivan’ın gündeme getirdiği ve ardı ardına yapılan çağrılarla karşılık bulan Van Gölü Ekspress’in en büyük meyvesi festival oldu. Gezgin Fest hem Van’a festival kazandıracak hem de Van Gölü Ekspress’inin tanıtımı için kolları sıvadı. Van’da 7-8-9 Eylül tarihlerinde “Doğunun İlk ve Tek Gençlik Festivali” adıyla devasa bir etkinlik düzenlenecek. Bu festivale 25’e yakın aralarında dünyaca sanatçıların yer aldığı sanatçılar katılacak. Hem Van renklenecek hem de gözler Van’a çevrilmiş olacak.

 

Deniz, balığı, Van Kedisiyle, muhteşem doğası, kaleleriyle, tarihi geçmişi ve önderlik ruhlu şehriyle sadece Türkiye’nin değil, dünyanın nadir illerinden bir tanesi olan Van, dev bir festivale hazırlanıyor. Dünyada İspanya, Hollanda, İtalya ve diğer birçok Avrupa ülkesi ile Türkiye’de İstanbul, İzmir gibi metropol şehirlerde yapılan gençlik festivali Van’da yapılacak. Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip illerinden bir tanesi olan Van’da yapılacak olan festival il dışında ve Van halkını deniz ve kampla buluşturacak. 20-25 civarında aralarında dünyaca sanatçıların da yer alacağı sanatçılar 3 gün boyunca Van’ı festivale doyuracak. Bugüne kadar bu denli büyük yapılmayan bu festivalle birlikte Van, artık festivali başkenti haline gelecek. Düzenlenecek olan festivalde Van Gölü Ekspress’i de ön planda olacak. Van hem festival hem de Van Gölü Ekspress’iyle bir taşla 2 kuş vurmuş olacak.

 

 

EKSPRESS’İN EN BÜYÜK KAZANIMI: FESTİVAL

 

Doğu Ekspress’i ile Kars’a akın eden gençler yeni adresleri Van Gölü Ekspress’ini görünce harekete geçti. Gazeteniz Şehrivan olarak gündeme getirdiğimiz ve Türkiye’de konuşulmaya başlanan “Gençler yüzünü Van Gölü Ekspress’ine çevirdi” haberiyle birlikte Van için kıpırdamalar başladı. Bu girişimlerin ardından Van’a gelen gençler Van Gölü, koyları ve kamp alanlarını görünce Van’a hayran kaldı. Ekspress’in tanıtımı için Van’a gelen gençler Van’da neden bir festival olması dedi. Dedi ve girişimler başladı. Bu girişimler neticesinde Van’da gençlik festivali yapılma fikri olgunlaştı. Ekspress’in en önemli katkılarından bir tanesi olan Gençlik Festivali’nin önemli sponsorlarından bir tanesi de, Van Gölü Ekspress’ini gündeme getiren Şehrivan Gazetesi oldu.”

 

 

FESTİVAL PROJESİ NASIL OLUŞTU?

 

Düzenlenecek olan festivalle ilgili kentteki basın mensuplarına bir araya gelen Interrail Turkiye Kurucusu Bestami Köse şunları söyledi: “Dünyayı gezen insanlardan oluşan, yaş ortalaması 25 olan bir gençlik grubuyuz. Ayrıca dünyayı gezmekle birlikte Sicil Toplum Kuruluşu (STK) görevi de görüyoruz. Sosyal projelerde birlikte çalışmalarda yapıyoruz. Geçen senede Doğu Ekspress’i seferlerini biliyorsunuz. Doğu Ekspress’ine giden gençlerin çoğu bizim sosyal medya grubu içinde yer alan gençlerdi. Bizde Van üzerine dünyada nadir olan bir trenle geldik. Ankara’dan gelen tren Van’a gelirken vapura binebiliyor. Bunun tanıtılması üzerine bir şeyler yapmak istedik. Projenin başlangıç noktası buydu.”

 

KÖSE: VAN’DAN ORTAKLARIMIZ VAR

 

Van’ın önemli değerlerinin tanıtımı açısında tren ve festivalin önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Köse, “Tren mevzusu bizim Gezgin Fest’in kendi yaptığı festivaller ile birleştirilmesi üzerine ya da Van’da böyle bir şey yapılabileceği üzerine fikir alışverişinde bulunduk ve burada böyle bir iş yapılabilir dedik. O yüzden bizim asıl amacımız Van’a Türkiye’nin diğer şehirlerinden, burada olan güzellikleri tanıtmak. Burada Vanadokya denilen bir yer var. Muhteşem bir doğa olayıdır. Bununla birlikte Ulu Pamir Köyü, şelale, Van Kedisi, Van Gölü çevresinde bulunan kamp alanlarının tanıtılması ve değerlendirilmesi üzerine bir proje yapmak istedik. Bu projemizde Van’dan ortaklarımız var.” Dedi.

 

 

FESTİVAL İÇİN HER ŞEY HAZIR

 

Köse konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yaptığımız fikir alışverişinin ardından hem yatırım amaçlı hem de diğer büyük markaların Van’a gelmesi üzerine neler yapabilir şeklinde bir beyin fırtınası yaptık. Burada Rıdvan Bey bizi çok iyi bir şekilde yönlendirdi. Vali beyden izinlerimiz aldık ve belediye ile çalışmalar yaptık. Bunun karşılığında buradaki halk desteğiyle birlikte böyle bir festival yapmak istiyoruz. Sanatçı listemiz şu adan Türkiye’nin en ciddilerinden bir tanesi. Bunun Van’a dışardan getireceği gezginleri, trenin tanıtılması üzerindeki projeleri biz bir anlamıyla burada halka anlatacağız. Bu tür projeleri sizlerin desteklemeniz ve sahip çıkmanız bizim için çok önemlidir. Umarız çok güzel bir çalışma olur. 2 aya yakın bir süremiz kaldı. Hazırlıklarımız ve sanatçılarımız tamam. Burada halkla birlikte güzel bir sinerji yaratarak, böyle bir festivali hayata geçirmek istiyoruz.”

 

GİDERLER NASIL KARŞILANACAK?

 

Düzenlenecek olan festivalin giderler hakkında da bilgiler veren Köse, “Giderlerimizi hem kendi sponsorlarımızla hem de kendi şirketlerimizin festivaller kapsamındaki birikimleriyle yapmak istiyoruz. Bunları yatırım gibi düşüne bilirsiniz. Burada ciddi bir sanatçı ve proje ortaklığı karşısında Hayal Kahvesi’nin desteğiyle güzel bir iş yapmaya çalışıyoruz. Kendi şirketimizin, kendi gelirler ve diğer gelirlerle böyle bir işin altına girdik diyebiliriz.” İfadelerine yer verdi.

 

 

20’NİN ÜZERİNDE SANATÇI KATILACAK

 

Festivale katılacak olan sanatçılar hakkında da bilgiler veren Köse şöyle konuştu: “Bunlardan birkaç tanesini size söyleyeyim. Atena, Selda Bağca, Mohsen Namjoo gibi dünyaca ünlü sanatçı var. Kendisini tanıyor musunuz bilmiyorum ama dünyaca bilinen bir isim Mohsen Namjoo Onun buraya gelmesi bizim festivalimiz için büyük bir gurur kaynağı olacak. Bununla birlikte Kardeş Türküler, İlkay Akkaya, Can Bonomo, İlyas Yalçıntaş gibi 20-25 civarında sanatçılarımız var. Bunları hepsi üst düzeyde sanatçılar. Bu isimlerle hemen tüm festivallerde birlikte çalıştık. Güzel kitlesi olan isimler bunlar.”

 

“VAN GÖLÜ EN BÜYÜK AVANTAJ”

 

Van dışında yaptıkları festivaller hakkında da bilgiler veren Köse, “27-29 Temmuz’da İstanbul’da bir festivalimiz var. O da buna benziyor ve biz onu geçen sene de yaptık. Bu tür organizasyonları sürekli yapıyoruz. Türkiye’de Balıkesir, İstanbul ve İzmir gibi şehirlerde yaptık ancak Van’da yaptığımız Doğu’da ilk olacak. Özellikle Ankara’nın doğusuna geçtiğimiz böyle bir festival daha önce yapılmadı. Van’da yapmamız amacı Rıdvan abidir. Şöyle, mülkü amirlerin idari yönde bize verilen ciddi bir destek var. Bunun dışında bizim en çok istediğimiz şeylerden bir tanesi burada bir kamp alanı var. Festival yapılırken Van Gölü’nün olması ciddi bir avantaj. Hem Van Gölü, hem kamp alanının güzel olması hem de halktan ciddi destek gördüğümüz zaman bu da bizi Van için cesaretlendirdi. Halkın buna ihtiyacı olduğunu farkındayız. Bu da bizi teşvik etti. Van’a şehir dışından 30 bine yakın bir kitlenin gelmesini bekliyoruz. Van’dan destek anlamında görüşmelerimiz var. Bizlere destekleri olacaktır.” Şeklinde konuştu.

 

KÖSE: EKSPRESS’İN TANITILMASI ÖNEMLİ

 

Köse konuşmasını şöyle tamamladı: “Bizim burada en çok istediğimiz şeylerden bir tanesi Van tren yolunun bilinmesidir. Doğu Ekspress’i ya da diğer tren yollarında yapılan projelerin hepsi burada da yapılabilecek. Rotası dünya da nadir olan bir tren yolu. Muhtemelen bunu Vanlıların da çok iyi bildiğini düşünmüyorum. O yüzden bunun tanıtılması, teşvik edilmesi ve daha çok haber girilmesi gerekiyor. Çünkü eğer gençleri, genç kitleleri trenle buraya getirebilirsek, buradaki halkın bilinmesi ve doğuya özelde de Van’a karşı ön yargılarının kırılmasını istiyoruz. Sizinle treninin bize ciddi bir katkısı olacaktır. Trenle Van’a gelecek olan gençlerin Van’a ciddi bir katkısı olacaktır.”

 

AKTAŞ: OTOSTOP İLE TANIŞTIK

 

Van Konak Turizm A.Ş. Genel Müdürü Rıdvan Aktaş ise çalışmanın Van’daki ayağında çalıştıklarını söyledi. Aktaş, “Van ayağını tamamen biz Konak Turizm olarak üstleniyoruz. Bestami ile bizim tanışmamız 2-3 yıl önce oldu. Otostop ile tanışma imkanımız oldu. Bestami ve 2 arkadaşımızı yolda alırken bir anda arabaya 8 kişinin bindiğini gördüm ve çok şaşırdım. Sohbet ettik Van’a kadar. Sonra bize ne yaptıklarını anlattılar. Van’da bir okulumuza yardım için geldiklerini söylediler. Ardından arkadaşları kahvaltıya davet ettik. Van TSO Başkanımız ve kurum amirleri bize eşlik etti. Sosyal projelerde bir araya geldik sık sık. Ardından görüşmelerimiz devam etti. İşin boyutu daha sonra festivale geldi.” Dedi.

 

ŞEHRİVAN’DA BÜYÜK DESTEKÇİLERDEN

 

Van’daki ekiple ilgili de bilgiler veren Aktaş şunları söyledi: “Van Gölü Ekspress’le gençler Van’a gelmeye başladı. Bunun taçlandırılması adına güzel bir festival havasına döndün. Bunun resmi ayağını tamamladık. Sonraki ayağını Bestami ve diğer arkadaşlar İstanbul’da gerekli çalışmaları yaptı. Bizlerde Van’da güçlü bir ekiple. Şehrivan Gazetesinden Yunus Bey, Fatih abide ardından bize katıldı ve ekip çalışmasıyla böyle bir adım atıldı. Van’daki ayağını biz diğer ayağı da Bestami ve diğer arkadaşlar yürütecek. Güçlü bir ekiple Van’da güzel bir program yapmak ve Van’da turizm anlamda güzel işler yapmak. Buna benzer çalışmalarda bundan sonra da nasip olur inşallah.”

 

FESTİVALE KATILACAK SANATÇILAR

 

Peki, büyük festivale hangi sanatçılar katılacak? İşte o sanatçılar; Athena, Kardeş Türküler, Manga, Sena Şener, Emir Can İğrek, Yener Çevik, Mohsen Namjoo, İlkay Akkaya, İlyas Yalçıntaş, Fatma Turgut, Can Gox, Timsahın Gözyaşları, Teoman, Selda Bağcan, Can Bonomo, Ahmet Aslan, Kurtalan Ekspres, Pera, Shantel, Gazapizim ve Ezhel.

Editör: TE Bilisim