Van Büyükşehir Belediyesi ve Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği tarafından 9-14 Kasım tarihleri arasında 'Axtamara RojAVA dibe' sloganıyla düzenlenen Axtamara Film Günleri devam ediyor. Nuda Kültür Merkezi’nde düzenlenen film günlerinde Van’ın Gevaş ilçesinde çekilen ve yönetmenliğini Hüseyin Karabey’in yaptığı Were Dengê Min (Sesime Gel) filminin galası yapıldı. Filmin galasına HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Erhan Aksoy ve Suat Türk, Van Baro Başkanı Murat Timur’un yanı sıra filmin oyuncuları ve çok sayıda sinemasever katıldı. Film başlamadan önce Rojava ve Şengal halkı için düzenlenen ilaç yardımının gösterildiği spot yayınlandı.

KARABEY: FİLMDE KÜRT HALKININ ACILARINI YANSITTIK

İzleyicilerden büyük alkış alan film sonrası konuşan yönetmen Hüseyin Karabey, filmi büyük zorluklarla çektiklerini, filmde emeği geçen Van Büyükşehir Belediyesi’ne ve diğer kurumlara teşekkür etti. Filmin şuan 30 ayrı ülkede gösterimde olduğunu belirten Karabey, “Her gittiğimiz ülkede bu güzel doğanın neresi olduğunu söylüyorlar. Bizde onlara buranın Kürdistan olduğunu söylüyoruz” Dedi. Filmde Kürt halkının acılarını eksiksiz bir şekilde dile getirmeye çalıştıklarını belirten Karabey, bu tür etkinliklerin gelecek kuşaklar için önemli bir arşiv niteliği taşıdığını belirtti.

ÜÇER: KÜRTLER HALKI BASKIYLA BUGÜNLERE GELDİ

Ardından konuşan HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, filmi çok beğendiğini ve filmin Van’da çekilmesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Kürt halkının baskı ve tehditlerle bugüne kadar geldiğini dile getiren Üçer, bu tür anıların beyaz perdeye aktarılmasının önemli olduğunu ifade etti. Üçer, “İktidarlar her zaman sanatçılardan korkmuştur. Çünkü sanatçılar onlar için her zaman tehlike arz etmiştir. Bugünde burada 90’lı yıllarda devletin Kürt halkına uyguladığı baskı ve şiddet politikalarını izledik. Filmde olduğu gibi Kürt halkı her türlü baskı ve şiddete maruz kalarak bugünlere gelmiştir. Ama hiçbir zaman inandığı değerlerden vazgeçmemiştir” Dedi. Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suat Türk, film ekibine çiçek vererek, filmi çok beğendiklerini söyledi. Van Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman sanat ve sanatçının yanında olduklarını belirten Türk, bundan sonra da bu tür projelerin destekçisi olacaklarını ifade etti.

BERFÊ ANA: YAŞADIĞIMIZ ACILARI OYNADIK

Galaya katılan ve filmde Berfê Anayı canlandıran Feride Gezer, Van'da çekilen bir filmin ilk kez Van'da izleyicilerle buluşmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, filmde anaların yüreklerinde yaşadıkları acıları beyazperdeye açık bir şekilde taşıdıklarını söyledi. Filme olan ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Gezer, filmde Kürt halkının yaşadığı acıları eksiksiz bir şekilde dile getirmeye çalıştıklarını belirtti.

FİLMİN KONUSU:

Berfe 60 yaşında bir babaannedir, 8 yaşındaki torunu Jiyan ile beraber yaşamaktadır. Bir gün jandarma gelir ve iki ayrı kuşaktaki bu kadını ve kızı tutuklar. Zira yaşadıkları köyde bütün erkeklerin silah sakladıklarına dair bir iddia vardır. Silahlar da teslim edilene dek, tutuklananlar da serbest kalamayacaklardır. Berfe’nin oğlu, Jiyan’ın da babası Temo da bu tutuklular arasındadır. Fakat ne Berfe’nin ne Jiyan’nın saklanan herhangi bir silahtan haberi vardır. İkisi çaresiz biçimde bir silah bularak, karşılığında Temo için yola koyulur.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim