Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Meslek Yüksekokulu'nda düzenlenen program, Van MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Menderes Koyuncu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Ardından kürsüye çıkan Prof. Dr. Sedat Cereci, "hiçbir şey göründüğü gibi değildir" cümlesi ile başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

 "Olayların ayrıntıları, arka planı, geçmişi önemlidir. Anadolu'da böyle bir geçmişe sahiptir. Çok farklı etnik kökenden insanın yaşadığı bu topraklar çok önemli bir kültürel zenginliğe sahiptir. Van da Anadolu'nun küçük bir örneğidir. Medeniyetler bu farklı kültürlerin bir araya gelmesiyle oluşur, yükselir. Yapılan araştırmalarda Türkiye'de 40'ın üzerinde etnik topluluk yaşadığı, 43 dilin konuşulduğu ortaya konmuştur. Van kültürünü burada yaşamış ve halen yaşayan birçok faklı etnik topluluk oluşturmuş, farklı izler bırakmıştır. İşte bu coğrafyadaki görkem bundan kaynaklanır."

 

Prof. Dr. Cereci; Türkiye'de medyanın gelişimine etnik topluluklara mensup kişilerin katkısının büyük olduğunu vurguladıktan sonra, etnik medyanın gelişiminden bahsederek konuşmasını sonlandırdı. Konferansın ardından konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal; YYÜ'nün bölgedeki birçok üniversitenin kurulmasına ve gelişimine büyük katkılar sunan bir üniversite olduğunu, Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Cereci'nin de bir örnek olduğunu belirterek, "Biz Sedat hoca ile uzun yıllar bu üniversitede birlikte çalıştık, kendisi çok üretken bir akademisyendir. Bu bölgede yaptığı çalışmalar ile edindiği büyük bilgi birikimlerini bizimle paylaşması son derece önemlidir. Konferansın konusu çok güncel ve önemli bir konuydu. Başta Prof. Dr. Sedat Cereci olmak üzere etkinlikte emeği geçen herkese çok teşekkür ederim" dedi.

 

Konferansın ardından Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından çekilen ve Van'da yaşayan Azeri kökenli Kuresinlilerin İran'dan Van'a göçüşünün konu edildiği "Yestikan'dan Van'a" adlı belgesel filmin gösterimi yapıldı. YYÜ Van Meslek Yüksekokulu Sinema Salonu'nda yapılan etkinliğe YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Menderes Koyuncu, yüksekokul müdür yardımcıları, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. 

 

 

 

Editör: TE Bilisim