Geçen yılın en çok okunan kitabı hangisi? İşte detaylar… Geçen yılın en çok okunan kitabı hangisi? İşte detaylar…

Sosyal medyanın son dönemlerde gündemini siyaset kadar meşgul eden ve en çok konuşulan konulardan birisi de börek ismi oldu.

Yıllardır Kürt Böreği olarak telafuz edilen fakat bir markanın seri üretim yaptıktan sonra 'Küt Böreği' olarak telafuz ettiği börek ismi bir kez daha tartışmaları beraberinde getirdi.

Yıllardır çok konuşulan "Kürt böreği mi, küt böreği mi" polemiği Meclis gündemine de taşınırken, HEDEP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Kürt böreği Kürt böreğidir. Irkçılık ve lezzet yan yana gelen şeyler değildir. Elinizi çekin bu börekten.

Ardından bir çok kesimin de tartışmaya girdiği börek ile ilgili tartışmalar alevlenirken o böreğin ismi sosyal medya kullanıcılarını da ikiye ayırdı?

Peki işin aslı hangisi? İşte o böreğin isminin açıklaması:

Kürt böreği, "yağlı kömbe"den türemiş bir börek çeşididir. "Rengo" lakabıyla tanınan Bileceli Mehmet Efendi'nin İstanbul'da hazırladığı yağlı kömbelere sonradan "Kürt böreği" denmiştir. Bu böreğin pudralı şekerle servis edilmesi de sonradan geliştirilmişti. Ne var ki, Bileceli Mehmet Efendi Kasımpaşa'da gemilerde ve kum kosterlerinde çalışan Kürt işçilere satmak üzere hazırlaması, sonradan rivayet gibi anlatılmıştır. Tıpkı Balkan göçmenlerinin Türkiye'de tanıttığı Boşnak böreği gibi Kürt kökenli ustalarda bu böreğin tanıtım ve zaman süreci içinde geliştirilmesinde etkili olmuşturlar. Bu böreğin satıldığı en meşhur yer İstanbul Karaköy'dedirBöreğin servis edilmek üzere kesilirken çıkan "küt-küt" sesi üzerinden adının "küt böreği" olduğu bu rivayetlerden biridir."

Kaynak: ÖNDER BİLALOĞLU / ŞEHRİVAN