ŞEHRİVAN HABER - Kürtçe dünyadaki en önemli online ansiklopedi olarak anılan Wikipedia'da önemli bir noktaya geldi.

İnternet ortamında kullanımı yaygınlaşan, sözlükler ve web siteler aracılığı ile yaygınlaşan Kürtçe'nin dünyaca ünlü sitedeki sıralaması değişti. Kürtçe, Wikipedia’nın sözlük bölümü Wiktionary’de 8'nci sıraya yükseldi.

Van Kültür Yolu’nda ortaklaşmayı başardı! Van Kültür Yolu’nda ortaklaşmayı başardı!

Ücretsiz hizmet veren siteye Kürtçe bilen herkes kelime ekleyebiliyor ancak eklenen kelimeler yedi denetçi tarafından incelendikten sonra sitenin resmi sayfasında paylaşılıyor.  

İngilizce, Fransızca, Malgaşça, Çince, Rusça, Yunanca ve Almanca’dan sonra en çok kelime girilen diller sıralamasında sekizinci sırada yerini alan Kürtçe’ye her gün yeni sözcükler ekleniyor.

Wiktionary’nin sözcük haznesinde Arapça'da 67 bin 624 kelime, Farsçada 104 bin 581, Türkçede ise 359 bin 195 kelime bulunuyor.

Kürtçenin sadece Kurmanci ve Sorani lehçelerindeki sözcüklerin hazneye eklenmesiyle Kürtçe sekizinci sırada yerini alıyor. Ancak hazne Gorani, Kurmançki (Zazaki) ve Luri lehçeleri içermiyor. Wikipedia'nın İngilizce sayfasına göre Kürtçe genel olarak tüm lehçeleriyle birlikte dünya sıralamasında 1,2 milyon kelime ve ifadeyle Fince ve Korece'nin ardından üçüncü sırada yer alıyor.

Rûdaw’a konuşan İsviçre'deki Kürt Enstitüsü Başkanı Muhammed Karwani, Kürtçe’nin Hint-Avrupa dil ailesine mensup olduğunu belirterek “Dünyada 70 milyondan fazla Kürt yaşıyor” dedi. 

Kaynak: Gazete Duvar