Çözüm süreci yeni dönemde dizi piyasasını da etkiledi. Dizilerde 'şivesiyle' komedi unsuru olan veya 'Muro' gibi karikatürize edilen Kürt tipi dönemi bitiyor. 5 yeni dizi, merkezinde aşk olsa da yan öyküleri ile Kürt'e Kürt olarak bakma, bölgenin yeni halini de yansıtma iddiasıyla reyting yarışına hazırlanıyor.

Radikal'den Bahadır Özgür'ün haberi dizilerdeki Çözüm süreci rüzgarına ışık tutuyor. Kürt illerinde çekilen veya Kürt sorununa öyle veya böyle bir ucundan göndermede bulunan yapımlar birbiri ardına geliyor...

DİZİLERDE KÜRT, HİÇ KÜRT OLMADI

Türkiye 'nin dizi tarihinde Kürt karakterler bugüne kadar genelde ya 'şive' komedisi unsuru olarak kullanıldı ya da Kurtlar Vadisi'nin 'Muro'su gibi öyküsüz, derinliksiz, tuhaf bir karikatür olarak yer aldı. Kürtçe'nin ilk kez açıktan kullanıldığı, hatta ilk kez özbe öz bir Kürt kentinde, Diyarbakır'da, çekilen dizi ATV'de iki yıl yayınlanan Sıla'ydı. 2006'da Cansu Dere'nin başrolünü oynadığı Sıla, hem Kürtçe kullanımının yoğunluğu hem de İstanbul 'lu bir Kürtün ata topraklarına gidip kendi kimliğini keşfetme serüveniyle dizi tarihinde bir kırılmaydı. Ama gerçekten kırılmaydı. Çünkü siyasi ortamın müsaitsizliğinin üzerine bir de milliyetçi cephenin aşırı tepkisine maruz kaldı.

'KÜRT ÇOCUKLARINA TÜRK DİZİLERİ İZLETMEYİN'

Sıla'dan bu yana da Kürt; Kürt demeden şivesi ve elindeki keleşiyle, ağalık-töre-çocuk gelin sorunlarıyla dizilerde yer aldı hep. Nitekim bu durum karşı reaksiyonu da getirdi. 2012'de Özgür Gündem gazetesinde Türk dizileri üzerine sert bir tartışma başlatıldı. "Tırki diziler (Türkçe diziler) çocuğumuzu zaman ayarlı yapar mı?" başlığıyla yayınlanan yazıda dizilerin Türk aile yapısına uygun olduğu, 'Kürt' karakterlerin karikatürize edildiği, bu nedenle de Kürt çocuklarına izletilmemesi tavsiye edildi. Yazıda diziler isim verilerek şöyle tarif edildi: "Arka Sokaklar, Akasya Durağı, Adını Feriha Koydum, Sakarya Fırat, Yahşi Cazibe, Alemin Kralı, Tek Türkiye, Kurtlar Vadisi, Sihirli Annem, Bez Bebek, Dedemin Dolabı, Çocuklar Duymasın, Sır Kapısı, Farklı Boyut."

REYTİNG YARIŞINA ÇÖZÜM SÜRECİ DE KATILDI

Oysa şimdi siyasette son iki yıldır tüm sorunlarına rağmen devam eden ve hükümetin de ısrarla arkasında durduğu çözüm süreci yeni dönemde dizilere de yansıyor artık. Ve, 'reyting eşittir vasata seslenmek' formülünün acımasızca işlediği dizi sektörü bile bu siyasal iklimden etkilenmeye başlamışsa eğer, çözüm süreci bir şekilde toplumsal yapıyı da değiştiriyor demektir.

Henüz kimi proje aşamasında olan, kimi çekilmeye başlamış yeni sezon dizilerinde bakalım Kürtler bu sefer nasıl yer alacak? İşte yenilerden bir kaç örnek:

Editör: TE Bilisim