Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından planlanan tanıtım gezisine Kuzey Irak’taki çeşitli televizyon ve radyolarda görev yapan basın mensupları katıldı. ‘Dünyanın En Kalabalık Kahvaltı Sofrası’ rekoruna katılan gazeteciler, Erciş’te ise balık göçüne tanıklık ettiler. Gazeteciler, daha sonra Gevaş’tan tekneyle Akdamar Adası’na geçtiler. Burada hem görüntü hem de fotoğraf çeken gazeteciler, çözüm sürecinin olmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Van’ı gezme fırsatı buldukları için mutlu olduklarını dile getiren gazeteciler, gördükleri tarihi ve turistik mekanlara olan hayranlıklarını gizleyemediler.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan DAKA Planlama ve Birim Başkanı M. Emin Çakay, ajans olarak bölgenin potansiyelinin tanıtımına ilişkin faaliyetler sürdürdüklerini belirterek, “Potansiyellerden bir tanesi turizm potansiyelidir. Bu potansiyeli özellikle komşu ülkelere tanıtımında bazı faaliyet yürütmekteyiz. Bu noktada özellikle İran ve Kuzey Irak bizim için çok önemli bir potansiyel. Özellikle yaz turizminin Kuzey Irak’ta ciddi bir potansiyel olduğunu tespit ettik. Hem bölge plan çalışmalarımızda, hem de akrabalık bağlarından oluşan ilişkilerden dolayı ciddi bir pazar ve imkan sunuyor.

Bu noktada biz 3-4 aylık bir süre içerisinde bir program üzerinde çalıştık. Bir kaç ay önce Kuzey Irak’a gittik, oradaki yetkililerle buradaki potansiyeli nasıl tanıtabiliriz, oradaki yetkililere bunu anlatmaya çalıştık. Özellikle Erbil’deki başkonsolosluğumuzun katkıları ve desteğiyle Erbil’deki yine turizm ve seyahat acente yetkilileriyle bir araya geldik. Ardından bir program düzenledik. Tabi bu program tam da Van Kahvaltısı Guinness Rekoru denemesine denk geldi. Normalde Kuzey Irak’tan turizm otoriterlerini ve medya grubunu bölgeye getirerek bu potansiyeli, yani Van’ın ve bölgenin turizm potansiyelini tanıtmaya dönük bir çalışmaydı. Bu program kapsamında şu anda Kuzey Irak’tan 25’e yakın medya temsilcisine Van’ı ve bölgemizi tanıtmış oluyoruz. Tabi yaklaşık 4-5 günlük bir program planladık. Bu programda özellikle yaz turizminde Van’ın imkanlarını, Guinness rekor denemsini, yine Van’da düzenlenen balık festivalini, özellikle de yaz turizmde bölgenin Kuzey Irak’a sunduğu imkanları yerinde görmek üzere bu arkadaşlarımıza bir program icra ediyoruz. Çok yakın ilgi ve alaka var. Şunu gördük ki Kuzey Irak’ta Van çok iyi tanınmıyor, bölgemiz çok iyi tanınmıyor. Bu tür etkinliklerle tanıtım ayağının özellikle turizm boyutunda bölgenin tanıtımını sağlayarak, ekonomi ve sosyal kalkınmasına desteği sağlayacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Akdamar Adası’nı gezen gazeteciler, toplu fotoğraf çekerek kilise ve ada hakkında bilgi edindiler. Kuzey Iraklı medya mensupları, DAKA’nın yapmış olduğu program çerçevesinde bölgeyi gezmeye devam edecekler. 

Editör: TE Bilisim