Meteorolojiden edinilen son meteorolojik değerlendirmelere göre; Ülkede havanın genelikle yağışlı ve çok bulutlu geçmesi beklenirken birçok il için sağanak yağmur ve kar yağışı uyarısı verildi. İç Anadolu’nun doğusu, Karadeniz ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu, Güneydoğu Anadolu’nun doğusu ile İstanbul, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Çankırı, Şanlıurfa çevreleri ve Ankara’nın kuzey kesimlerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Genellikle yağmur ve sağanak, İç Anadolu’nun yüksekleri, Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunun yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek olan yağışların; Batı Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu’nun doğusu ve güneydoğusu, Van, Erzurum, Bitlis, Muş, Güneydoğu Anadolu’nun doğusu ile Ordu ve Düzce çevrelerinde kuvvetli, Doğu Karadeniz’in doğusu, ile Batman ve Siirt çevrelerinde yer yer çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Bölge genelinde havanın çok bulutlu, Muş Bitlis ve Van'da zaman zaman kuvvetli olmak üzere aralıklı sağanak, bölge genelinde yarın (Salı) sabah saatlerinden itibaren, Hakkaride' bu öğle saatlerinden itibaren kar ve karla karışık yağmurlu olması tahmin edilmektedir. Yağışların yüksek kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklenmektedir.

VAN 5°C, 10°C

Çok bulutlu ve aralıklı yağmurlu, yüksekleri karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

ERZURUM 1°C, 2°C

Çok bulutlu, karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, kuvvetli olması bekleniyor.

KARS 2°C, 3°C

Çok bulutlu, karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, kuvvetli olması bekleniyor.

MALATYA 2°C, 9°C

Çok bulutlu

21 İL İÇİN SARI VE TURUNCU KODLU UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugün 20 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı verdi.

Sarı kodlu uyarı verilen iller

Su birikintisine düşen çocuk hayatını kaybetti Su birikintisine düşen çocuk hayatını kaybetti

Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Bitlis, Elazığ, Erzurum, Mersin, Kars, Malatya, K. Maraş, Muş, Sinop ve Van.

Turuncu kodlu uyarı verilen iller:

Artvin, Bingöl, Erzincan, Hakkari, Kastamonu, Rize, Tunceli ve Şırnak.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Bölgemizde görülecek sağanak yağışların, Muş, Bitlis, Hakkari ve Van'ın güneybatısında kuvvetli (21-75 kg/m2) olacağı tahmin ediliyor. Yağışların, genel olarak yağmur ve sağanak, 1700 m üzeri rakımlı kesimlerde karla karışık yağmur ve yer yer yoğun kar şeklinde olması beklendiğinden sel, su baskını, ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, buzlanma ve don olayına bağlı ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGÂR UYARISI

Rüzgârın, Karadeniz, İç Anadolu’nun doğusu, Doğu Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kuzeyli yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (50-80 km/saat), Batı Karadeniz kıyılarında çok kuvvetli ve tam fırtına (80-100 km/saat) şeklinde eseceği tahmin edildiğinden yaşanabilecek çatı uçması, ağaç devrilmesi, ulaşımda aksamalar, soba ve baca gazı zehirlenmeleri gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - ŞABAN BEYAZSAÇ / NECMETTİN DURSUN