ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ

Uzmanlar uyarısı: Kesinlikle çıplak elle dokunmayın Uzmanlar uyarısı: Kesinlikle çıplak elle dokunmayın

Van kenti birçok alanda batının gerisinde kalmayı sürdürürken, ormanlaşmada da benzer bir sıralamada bulunuyor. Gelişmişlikten kişi başına düşen gelire, eğitimden sağlığa birçok alanda son 10 il içerisinde yer alan Van kenti, ormanlaşmada da benzer şekilde son 5’te yer alıyor. Onlarca yıldır konuşulan ve tartışılan ormanlaşma ve orman varlığı konusu son günlerde yeniden tartışma konusu olurken Orman Genel Müdürlüğü’nün 2023 yılı verilerine göre de geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yüzde 2’de kalan Van’ın bu durumu bir kez daha tartışmaya açıldı. Van kamuoyunda bu yoksunluğa rağmen Van Orman İşletme Müdürlüğü’nün işlevsiz olduğu ve yeterli çalışmaları yapmadığı konusu tartışılmaya başlandı. Kentin belli başlı alanlarında ufak tefek orman varlığına ve yeşil alana sahip kentin durumu tepki alırken konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Vanlı iş insanı Feridun Irak tepkisini “Van’da orman ile ilgili her kurum var ama orman yok” diyerek gösterdi.   

VAN ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN ADI VAR, ÇALIŞMASI YOK!

Türkiye’nin orman fakiri şehirleri arasında yer alan Van’ın yüzde 2’lik orman varlığı konuşulmaya tartışılmaya devam ediyor. Son yıllarda yapılan çalışmalar nedeniyle yeşil alan yüzdeliği her sene azalırken, Van’da orman tabelasının ötesine geçemiyor. Kentin toplam orman oranı yalnızca 45 bin 141 hektarken, toplam 1 milyon 898 bin 97 hektarlık bir alana sahip kentteki bu oran ufak bir yüzdeliğe tekabül ediyor. Çöl ve beton bir kenti andıran Van’da 1988 yılında kurulan ama bugüne kadar ormancılık hizmetleriyle ilgili yeterli faaliyeti olmayan Orman İşletme Müdürlüğü’nün durumu yeniden tartışılmaya başlandı.

VAN’IN ORMAN SORUNU BİR KEZ DAHA GÜMDEMDE

Türkiye’de ormansız 5 kentte dikkat çeken Van Ticaret Borsası ve Van Ticaret ve Sanayi Odası Eski Başkanı Feridun Irak, sosyal medya üzerinden de sık eleştirdiği konuda Şehrivan aracılığı ile değerlendirmelerde bulundu. İlgili kurumu eleştiren Irak, “1988 yılından beri Van’da Orman İşletme Müdürlüğü var. Büyük ihtimale bu müdürlükten öncede Van’da orman işletme şefliği de vardır. Müdürlükle birlikte Van’da bu müdürlük bünyesinde beş de ilçeler de orman işletme şefliği var. Van’da orman ile ilgili her kurum var ama orman yok. Bu işletmeler bu zamana kadar ne yaptılar veya ne yapacaklar bu memlekete? İnternet sitelerine girdiğiniz zaman ormancılık faaliyetleri göstermektir. Ne gibi bir Ormancılık faaliyeti göstermişler, bende bunu çok merak ettiğim için birkaç gün önce sosyal medya üzerinden kuruma birkaç tane soru yönelttim” ifadelerini kullandı.

“GÖZLE GÖRÜLÜR HİÇBİR ORMAN, YEŞİLLİK GÖREMİYORUM”

Irak, Van Orman İşletme Müdürlüğü’nün herhangi bir çalışmasının olmamasını eleştirerek, “1988 yılından beri Van’dasınız. Sizinle birlikte 5 tanede şeflik var, ama benim memleketim de hala gözle görülür hiçbir orman, ağaç, yeşillik, doğa göremiyorum. O zaman siz ne yapıyorsunuz? Onlardan kimsenin haberi yok. Çünkü hiçbir faaliyetleri yok. Burada kaç personel var bilmiyorum ama yan gelip yatıp maaş aldıklarını biliyorum. Seyahate çıktığım zaman Ege ve Akdeniz tarafları hep yeşillik dolu ve tabelalar görüyorum. Bu tabelalarda bu yıl 150 milyon ağaçlandırma yapılmış olduğu belirtiliyor, buradan hareketle ben kendi kendime hesaplamalar yaptığımda orman işletme müdürlüğü 1988’den bugüne kadar normal bir performans gösterseydi, bugün herhalde bizim de bir 30 milyon ağaçlandırmamız olurdu ama yok” dedi.

“KURULUŞLARIN BÜYÜK BÖLÜMÜNDE LİYAKAT YOK”

Irak, liyakat sorununun olduğunu belirterek cümlelerini şöyle sürdürdü: “Yaptıkları tek bir şey var ağaçsız dağlarımıza tepelerimize OGM (Orman Genel Müdürlüğü) diye yazmışlar ve yazdıkları yerlerde ağaç görmemiz lazım ama ağaç diye bir şey yok. Tanıtım sayfalarında orman sadece ağaç değildir, sağlık, huzur, hayat ve mutluluktur. Çok doğru bir söz ama ne var ki bunların hiçbiri bizde yok. Bunları söyleyen onlar fakat yapmayan da onlar. Dolayısıyla ağaç olamayınca yaşam yok, huzur yok ve bunların hiçbiri Van’da yok. Bu kurulan kuruluşlar, üzerlerine düşen vazifeyi yerine getirmiş olsalardı biz bugün bunları konuşmak zorunda kalmazdık. Sadece Orman İşletme Müdürlüğü değil kurum kuruluşların büyük bölümünde liyakat sorunu var. Liyakatsiz kadrolar iş başında. Bunlar eğer işlerinin başında durmuş olsalardı bunlar konuşulmazdı.”

YEŞİL GİTTİ YERİNE BETON GELDİ!

Kentin eski durumundan söz eden Irak, “Benim kendi hatırladığım ve büyüklerimizden hatırladığım dönem var ve onların anlattığı dönem akıllara durgunluk veren dönemlerden hatta bir büyüğümden dinlemiştim. Van şehir merkezinden bostan içine gidinceye kadar tabi yürüdüğünüz takdirde güneşi göremezdiniz, ağaçlıktan dolayı hep gölge öylesine ağaçlı bir il. Sözünü ettiğiniz iskele caddesini çok iyi hatırlıyorum, 7 kilometre sağlı sollu ağaç ve iki tarafında su kanalları vardı ve asla güneş girmezdi. Bunu bir adım öteye götürmek yerine tutular ağaçları kestiler ve su kanallarının üzerlerini kapattılar, memleketi çoraklaştırdılar yani dünyada ikinci en büyük caddeyi korumak yerine o caddeyi yok ettiler. Park bahçe sayısını da çoğaltmak yerine beton yığınlarını çoğaltmayı tercih ettiler. Deprem olduktan sonra ise hasar alan kamu binalarının yerine park bahçeleri inşa etmek varken tam tersi daha devasa daha büyük binalar yaptılar” diye aktardı.

VAN’IN YEŞİLİNİN BÜYÜK BÖLÜMÜ EDREMİT’TE…

Irak, son olarak cümlelerini şöyle tamamladı: “Orman Genel Müdürlüğü kendisi ağaçlandırma yapmadığı gibi görevlerinden birisi olan kurum ve kuruluşların ağaçlandırmalarına teşvik etmeyi de yapmamaktadır. Bu konuda da Van’da bir gelişme yoktur. Orman Genel Müdürlüğü olarak ağaçlandırmaya katkıda bulunmaları ve teşvik etmeleri gerekir. Her yılın Kasım ayında başlatılan bir ağaçlandırma etkinliği var ve Edremit Belediyesi de bu etkinliği her sene yapıyor. Ortada bir iş ve bir emek varsa taktir edilmesi gerekiyor. Edremit Van’ın zümrütten gerdanlığıdır. Edremit, Van’ın merkezde tek yeşil alanlarından biridir. İlçemizin güzel yeşilliğini korumalı ve yeşilliğini artırmak için elimizden geleni yapmalıyız.”

Editör: Necmettin Dursun