ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL

Yılan hikâyesine dönen Van Çevre Yolu, 2023 yılında da tamamlanamadı. 2010 yılında başlayan Van Çevre Yolu yaklaşık 14 yıldır tamamlanmayı bekliyor. Birçok kentte tamamlanan çevre yolu Van’da geçen zaman içerisinde bir türlü bitmedi. Van Sahil Yolu’nun 2023 yılında bitip hizmete açılması kent açısından çok büyük bir gelişme olarak görülürken kentin trafikteki büyük kaosunun bitmesi için ise tek çözüm Van Çevre Yolu olarak görülüyor.

İYİ Parti'de kurultay günü! Meral Akşener'den veda konuşması İYİ Parti'de kurultay günü! Meral Akşener'den veda konuşması

SAHİL YOLU BİTTİ VAN’IN GÖZÜ ÇEVRE YOLU’NDA

Sürekli dillendirilen konular arasında yer alan Van Çevre Yolunun, 11 Haziran 2023’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Van ziyareti ile temel atma töreni düzenlenirken, dillere pelesenk olan yol gündeme gelmesine rağmen çözüme kavuşmadı. Vali Balcı tarafından 2023 yılı sonu bile işaret edilen ve farklı dönemlerde bitişi için 2024 yılı ortalarına kadar da süre biçilen Çevre Yolu’nun bitimi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu 2025 yılını işaret ederken, yolun ne zaman biteceği hâlâ merak konusu. 14 yıldır bitmeyen Van Çevre Yolu ile ilgili Şehrivan’a görüş veren Van Emlakçılar Derneği Başkanı ORHAN ÖZDEK, “Yolun bitmemesi kent için kaosa neden olmuştur” yorumunda bulundu.

ÖZDEK: VAN ÇEVRE YOLU BİR ZAAFİYET OLDU

Çevre Yolu’nun yıllardır bitmemesini eleştiren Özdek, “Çevre Yolu yılan hikâyesine döndü. 2010 yılında başladı ve hala bitmedi. Bu 14 yıllık süre içerisinde Çevre Yolu’nun bitmemesi bir hezeyandır. 14 yıl çok uzun bir süredir. Başka illerde tünellerin yapıldığını görüyoruz, köprüler yapıldığını görüyoruz. Van’a bakıyoruz ama ulaşımda hep sorunlar yaşanıyor. 14 yıldır bitmemesini ben önemsenmemesine bağlıyorum. Önemsenseydi bugüne kadar biterdi. 14 yıldır bitmemesi büyük bir ayıptır ve bu zamana kadar bitmediyse bir zafiyet olduğunu düşünüyorum.”

VAN’IN TRAFİK SORUNU ÇEVRE YOLU ÇÖZER

“Sahil yolu yapıldı, Van’a yeni bir hava kattı. Sahil yolunun bitmesi olumlu bir gelişme oldu. Sahil yolunun açılması Van’a nefes kazandırdı, çehresi değişti. Ama Van’ın trafik sorununu yalnız Çevre Yolu çözer. Çevre Yolu bitmediği için Van’ın trafiği de adeta kaosa döndü. Ağır tonajlı araçlar kentin trafiğini aksatmaktadır. Bu tür sorunların yaşanmaması için Çevre Yolu’nun bitmesi lazım” dedi.

“ÇEVRE YOLU BİTERSE VAN’IN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK”

Çevre Yolu’nun bitmesiyle Van’ın çehresinin değişeceğini belirten Özdek, “Çevre Yolu konusu Van’ın ciddi bir konusu. Son teşkil eden bir konu haline geldi. Çevre Yolu’nun açılmaması trafik konusunda Van’ı sıkıntılara sokuyor. Çevre Yolu’nun açılıp Edremit güzergâhında yeni kentleşme olursa burada da yeni bir Van kurulursa muhteşem bir kentleşmenin meydana gelecek. Çevre Yolu’nun bitmesi Van’ın çehresinin değişmesi demektir.”

“VAN YERİNDE SAYIYOR”

“Van’ın gelişmesi için fayda sağlayacak. Van yerinde sayıyor, büyümüyor, gelişemiyor. Bu anlamda Çevre Yolu yapılırsa insanlarımız o güzergahlara rağbet edecek. Böyle olursa da Van gelişecek, büyüyecek ve önü açılacak, hak ettiği noktaya gelecek. Edremit, Bostaniçi ve Kevenli bölgesi gelişmeye açık yerlerdir. Buralarda Çevre Yolu geçince değişimler de olur. Bu da Van’ın çehresinin değişmesine neden olacak ve Van’a ahenk katacaktır” ifadelerini kullandı.

HER YERDE BİTTİ BİR TEK VAN KALDI

Başkan Özdek, Çevre Yolunun tamamlanmasıyla trafiğin rahatlayacağını aktararak, “Malatya’da, Diyarbakır’da, Samsun’da, Bitlis’te Çevre Yolu yakın zamanda bitti ama Van’ın 14 yıldır tamamlanamadı. Çevre Yolu tamamlanırsa trafik sorunu ortadan kalkacak. Van şu an bir alanda sıkışmış durumda. Van’ın çehresinin değişmesi için bu yolun tamamlanması lazım. Çevre Yolu’nun tamamlanması ile birlikte birçok sorun da ortadan kalkmış olacak. Bölgesel olarak gelişimler olacak. Trafik son derece rahatlayacak. Bu bölgeler genişlemiş olacak. Van nefes alacak. Çevre Yolu hangi güzergahtan geçmişse bu bölgelere katkı sunmuştur. O yüzden Van’da da bitmesi lazım” diye konuştu.

ÖZDEK: ÇEVRE YOLU TAMAMLANMAZSA VAN’DA OLAN KAOS BÜYÜYECEK

Özdek, yetkilileri bu konuda göreve davet ederek, “Yetkilileri bu konuda göreve davet ediyorum. Çevre Yolu’nun bu yıl içerisinde bitmesi gerekiyor. Ciddi bir masraf gerektirmeyen bir Çevre Yolu’ndan bahsediyoruz. Azmedilirse 2024’ün sonunda biter. Yetkililerden bu konuda istirham ediyorum. Bu konuya el atsınlar. Çevre Yolu’yla birlikte diğer yollar da açılsın. Van-Şırnak Yolu gibi. Bunların açılmasıyla birlikte bölgemiz kalkınacak. Bugün 38 ilde Çevre Yolu kamulaştırılarak bitmiştir ama 14 yıldır Van’ın Çevre Yolu bitmemiştir. Bu durum kaosa neden olmuştur. Bu da ciddi bir kayıptır. Bu kaybın önüne geçmek için Çevre Yolu’nun ivedilikle tamamlanması lazım. Tamamlanmazsa Van’da olan kaos büyüyecek, kentin gelişmesine katkı sağlayacak. Acilen Çevre Yolu bitirilmelidir. Van’ı önemseyenler Çevre Yolu’nu bir an önce bitirmelidir” dedi

Editör: Necmettin Dursun