ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ

Türkiye’de son 20 yılda demiryolu ulaşımında adeta çağ atlandı. Hem hızlı trenler hem de şehir içi hatlarla birbirine bağlanan ve trafiği rahatlayan şehirlerin sayısı artarken, Van’da ilk olarak 1896’da konuşulan o tarihten sonra bir daha da gündeme gelmeyen tramvay projesi 2016 yılında Van eski Valisi ve Büyükşehir Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nun döneminde konuşulurken, proje zaman içerisinde rafa kaldırıldı. Van’ın yarım asırdır hayali olan raylı sistem hattı yıllardır hayata geçirilmezken, dün Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; Bursa, Kocaeli, Sakarya, Trabzon ve Samsun illerinde devam eden önemli ulaşım projeleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca yapılacak. Geçtiğimiz yıllarda Çevre Yolu’nun ve Tramvay Projesi’nin bakanlıkça yapılması çağrısı karşılık bulmazken 5 kent için alınan karar Van’da üzüntü yarattı.

BAKANLIK 5 İLE TRAMVAY YAPACAK!

Ulaşım sorunu her geçen büyüyen Van’da tramvay projesi yıllardır gündeme gelmesine rağmen hâlâ hayata geçirilmeyi beklerken birçok il için flaş yatırım kararları alınmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl yayınlanan 2053 Ulaştırma Planı’nda 8 olan Yüksek Hızlı Tren hattına sahip il sayısının 52’ye çıkması kararı alınırken 81 il için ise farklı raylı yatırım kararları alındı. Bu planlamanın hiçbir detayında Van yer almazken, önceki gün yayınlanan önemli bir yatırım planlamasında da yine kent eksik kaldı. Van ile birlikte tramvay gündemi bulunan 5 il için Resmi Gazete kararı alındı. Bursa, Kocaeli, Sakarya, Trabzon ve Samsun illerinde devam eden önemli ulaşım projeleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca yapılacakken, raylı sisteme en çok ihtiyaç duyan kentlerden biri olan Van’ın bu iller arasında yer almadı.

TRAMVAY PROJESİNİ İLK KEZ VAN’DA GÜNDEM HALİNE GETİREN ZORLUOĞLU’NUN MEMLEKETİNDE TRAMVAY PROJESİ YAPILIYOR

100 yılı aşkın bir hayal olmasına rağmen ilk kez Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu döneminde konuşulan Van’a Tramvay projesi o dönem çok konuşulmuş ama fizibilitenin ötesine gidememişti. 2018-2019 yıllarında kentte bir tramvay projesi uygulanabileceği ile ilgili söylemler daha sonra somut adımlara dönüşmüş ve kentte bir alt yapı çalışması yürütülmüştü. Güzergahları ve tüm detayları çalışılan kent için o dönem tramvay projesi çok mümkün görünmese de kent için trambüs projesi olabileceği konuşulmuştu. Bu tartışma ve projelerin konuşulduğu süreç Zorluoğlu’nun Trabzon’a büyükşehir belediye başkan adayı olarak gösterilmesi sonrası yarım kalırken, o tarihten sonra da konuyu sahiplenen olmadı. Zorluoğlu, Van’da ısrarla çalıştığı tramvay projesini Trabzon’da da gündemden düşürmezken alınan karar sonrasında Trabzon’a tramvay yapılacak olması büyük bir sevinç ile karşılandı.

VAN’IN TRAMVAY PROJESİNDE OLMAMASINA, TRAMVAY PROJESİ İLE ÖNE ÇIKAN ADAYDAN TEPKİ: VAN ÇOK TALİHSİZ BİR KENTTİR!

Bozkurt, bu projenin eksikliğinin her geçen gün daha da hissedildiğini dile getirerek, “Hafif raylı sistem sık sık gündeme getirdiğim bir konudur. Van’da nüfus arttıkça bu ihtiyaç kendisini çok daha şiddetli bir şekilde hissettiriyor. Van çok talihsiz bir kenttir. 1908’de daha Cumhuriyet kurulmadan önce Osmanlı genç mühendislerini gönderip Van’da hafif raylı sistemin fizibilitesini yapmış. Günümüz internet çağında hâlâ bu konuların kenarından bile geçilmiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre 5 ildeki toplu taşıma projeleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredildi. Bu illerin Bursa, Kocaeli, Sakarya, Trabzon ve Samsun var” ifadelerini kullandı.

BOZKURT: VAN ORTAK ALTYAPI PROJELERİNDEN FAYDALANAMIYOR!

Raylı sistemin siyaset malzemesi yapıldığını belirten Bozkurt, “Van maalesef sahipsiz bir kent. Bu proje Van’ın sahipsizliğinden dolayı hayata geçirilmiyor. Yoksa şimdiye kadar çoktan Van’da hafif raylı sistem olması gerekiyordu. En azından Edremit’ten YYÜ’ye, İskele’den Bostaniçi’ne kadar Doğu’dan Batı’ya, Kuzey’den Güney’e hem trafiğin rahatlatılması için hem de öğrenci ve çalışanların etkin bir şekilde dediğim lokasyonlar üzerinde muazzam bir ihtiyaç. Kentin turizmine katkı sağlayacaktı. Daha düşük maliyette ulaşım olacaktı. Daha etkin ve hızlı zaman olacaktı. Bu konunun üzerinde ne bürokrasi ne siyasiler duruyor. Van ortak altyapı projelerinden faydalanamıyor. Zaman zaman siyaset malzemesi yapılmasa da maalesef pratik bir adım atılmıyor” diye aktardı.

Bakan Ali Yerlikaya duyurdu: Van ve 18 ilde dev operasyon! Bakan Ali Yerlikaya duyurdu: Van ve 18 ilde dev operasyon!

BOZKURT TRAMVAY KONUSUNDA İDDİALI: BAŞKANLIK BANA VERİLİRSE İLK İŞİM VAN’A TRAMVAY GETİRMEK OLACAK!

Trabzon’da raylı sistem hattı projesinin yapılmasını değerlendiren Bozkurt, “Nüfus olarak Van’dan küçük olan Trabzon’da hafif raylı sistemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından desteklenmesi ve bunun Resmi Gazete’de yayımlanması Van’ın sahipsizliğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Van sahipsiz bir şehir. Bize bu görev nasip olduğunda bu projeyi sahipleneceğiz. Van’ın 100 yıllık hayalini gerçekleştirmek istiyorum” dedi. Bozkurt ayrıca, “Aylar önce Van Büyükşehir Belediyesi için aday adayı olduğumu dile getirdim. Van Büyükşehir Belediye başkanlığı bana verilirse en başta uğraşacağım iş Van’a hafif raylı sistemi getirmektir. Kentin tüm dinamikleriyle birlikte yaratılacak sinerji ile kentin ihtiyacı olan hafif raylı getirmek istiyorum. İlk işim bu olacak. Siyasilerden pek beklentimiz yok. Halka sesleniyorum; lütfen bu projeye özellikle sahip çıksınlar. Sadece ben değil bu projeyi kim dile getiriyorsa onun arkasında dursun ve onu desteklesinler” diye konuştu.

Editör: Necmettin Dursun