İlyas Akkoyun, Van’ın Büyükşehir Seçimlerine hazırladığı şu günlerde İpekyolu için cesursa çıkıp ‘Ben de varım’ diyen isimlerden birisi. 9 yıldır Ak Parti’nin çeşitli kademelerinde hizmet yürüten Akkoyun, farklı ekipler farklı siyasi figürlerle çalışan ve bu tecrübelere hasıl olan bir siyasetçi. Son dönem Ak Parti il teşkilatının da Merkez İlçe’de görev verdiği ve İpekyolu ve Tuşba ilçelerinin oluşturulmasından sonra da feshettiği için görevi sona eren Akkoyun, yılların tecrübelerini de yanına alarak ‘İpekyolu’nu idare etme görevine talip olan bir siyasetçi. Ak Parti’nin eski isimlerden sıyrılıp yeni soluklar aradığı şu sıralar İpekyolu’nda ‘Barış diliyle her kapıyı’ çalarım diyerek büyük bir taşın altına elini koymaya hazırlanan Akkoyun, aynı zamanda halkın da beklediği genç ve dinamik isimlerden biri. İşte tam da Genel Merkez’in Ak Parti’nin iki yeni ilçesindeki iki yeni patronu belirlemesinin arifesinde biz de Akkoyun ile konuşup onun İpekyolu ile ilgili fikir ve çalışmalarını dinledik.

Röportaj: Yunus Emre AYKAÇ

 

Mart 2014 yılındaki yerel seçimler yaklaşırken, Ak Parti’nin Van Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda Ak Parti Merkez İlçe Başkanlığı feshedilirken, yerine İpekyolu, Tuşba İlçe Başkanlıkları kuruldu. Ak Parti’nin yerel seçimleri kazanmak için iki önemli kalesi olan bu iki ilçenin başkan adaylarının belirlenmesi çalışmaları da yaklaşık iki haftadır sürüyor. AK Parti Van İl Koordinatörü Yahya Akman’ın da bizzat Van’a gelerek aday adayları ile görüşmesinin ardından gözler şimdi Genel Merkez’in belirleyeceği isimlere çevrildi. İşte bu isimlerden İpekyolu için en güçlü adaylardan biri olarak gösterilen İşadamı İlyas Akkoyun, Genel Merkez’in yeni başkanı işaret etmesinden önce Şehrivan’a konuştu. Adaylığı ve başkanlıkla ilgili planları gazetemize anlattı. İlçe başkanlığı için en ön planda tuttuğu konunun “Ekip çalışması” olduğunu kaydeden Akkoyun, bu anlamda iyi bir teşkilat oluşturma konusunda kararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

 

İşte kendi sözlerinden İlyas Akkoyun:

 

İpekyolu İlçesine aday adaylığı fikriniz nasıl oluştu?

 

Partinin kurulduğu günden beri işin içerisindeyim. 2003 yılında teşkilata girdim. Gençlik kollarındaydım. Ardından merkez ilçenin çeşitli kademelerinde görev yaptım. Arkadaşlarımla devamlı uyum içerisinde çalıştım. En son görevim yerel yönetimlerden sorumlu başkan yardımcılığıydı. Bugün genel merkezin aldığı kararla birlikte istifa kararı aldık. Ama hala aktif bir şekilde AK Parti bünyesinde çalışmaya devam ediyorum. Van’ın Büyükşehir olmasıyla beraber 2 yeni ilçe kuruldu. Ben bu yeni ilçelerden biri olan İpekyolu  AK Parti İlçe Başkan Aday Adayı’yım. Tabi genel merkezimiz, milletvekillerimiz ve il başkanımız takdir görürlerse… Bu süreçte neden aday oldum derseniz? Halka hizmet etmek için. Başbakanımızın tabiriyle halkımızın hizmetkarı olacağım, çalışacağım. Bunca yılda edindiğim tecrübeler ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da liderliğinden ve iktidarı boyunca yönetim anlayışındaki tecrübeleri de kendime şiar edinerek böyle bir başkanlık için gönüllü oldum. Umarım genel merkezimiz ve partimizin Van’daki teşkilatı bana görevi layık görmesi halinde bu çalışmalarımı sürdürme fırsatı bulurum.

 

Peki, bu istifa kararı genel merkez tarafından alınan bir karar mıydı? Tüm ilçelerde mi uygulandı yoksa sadece sizin için mi geçerliydi, sebebi neydi?

 

Hayır, sadece merkez ilçe için geçerli olan bir karardı. Genel merkezin takdiriyle olan bir şeydi. Van’ın Büyükşehir olmasıyla beraber merkez ilçe feshediliyor ve yerine iki tane yeni ilçe kuruluyor Tuşba ve İpekyolu. Yani artık Merkez İlçe Başkanlığı olmayacak.

 

Sizin partiye herhangi bir kırgınlığınız olmadı değil mi?

 

Hayır, asla! İl başkanımızla da milletvekillerimizle de iletişimimiz çok iyi. Bugüne kadar  uyum içinde çalıştık. İnşallah bundan sonra da aynı uyum içerisinde çalışmaya devam edeceğiz.

 

Merkez ilçenin feshedilmesi ile birlikte sizin de partideki görevimiz bitmiş oldu. Bu bağlamda İpekyolu İlçe Başkanlığı size teşkilatın mı teklifiydi yoksa yoksa sizin kendi düşünceniz miydi?

 

Arkadaşlarımızla istişare ederek böyle bir yola koyulduk. Zaten istişaresiz bir işe kalkışmam mümkün değil. Şunun iyi bilinmesini isterim. Ben AK Parti’nin bir neferiyim ve hangi görev verilirse verilsin yaparım.  Nihayetinde biz AK Parti’ye gönül vermiş insanlarız. Bu işi de layıkıyla yapacağımıza inanıyorum. Samimiyiz bu konuda.

 

Uzun yıllardır Ak Parti’de hizmet veriyorsunuz, her kademesini biliyorsunuz. Ama aday adayı olduğunuz ilçe biliyorsunuz ki en büyük ilçe hatta Erciş’e bile rakip bir ilçe. Bu işi idare edebileceğinize inanıyor musunuz?

 

Kendime güvenmesen zaten aday adayı olmazdım. Bu konuda kendime güveniyorum. Yapacağıma eminim ama tekrar söylüyorum ekip çok önemli. Başka bir tabirle söylemek gerekirse her ne kadar bireysel gibi görünse de siyaset de bir takım oyunudur. Biz bunun en güzel örneğini AK Parti kurulduğu günden bu yana Başbakanımız ve çalışma arkadaşlarından görüyoruz. Başbakanımızın belki de en çok hassasiyet gösterdiği konuların da başında bu geliyor: Doğru ekip ile çalışmak. Baktığınızda belki de Türkiye siyasetinin hiçbir döneminde kabineler bu denli marka haline gelmiş isimlerle sürdürülmedi. AK Parti’de kabineler, ekipler hep marka haline gelecek isimlerle kuruldu. Bizim de İpekyolu için böyle bir ilçeyi yönetebilecek doğru ekibi kurmamız halinde hiçbir sıkıntımız olmayacaktır haliyle. İyi bir teşkilat oluşturmam halinde benim durduğum yerde ekip koşturur beni.

 

İpekyolu adayı olarak Van’ın en büyük ilçe başkanlığına talip oldunuz. Sorumluluğu büyük bir iş haliyle. Sizce bu ağır yükte size başarıyı getirecek olan faktör ne olacak?

 

Ben bu sorumluluğun elbette ki farkındayım. Kesinlikle bu konuda bir güvenim ve iyi bir teşkilat kurma konusunda kararlı olmazsam böyle bir yükün altına girmezdim. Zaten şunu da ifade etmek gerekirse İpekyolu Van’ın kalbidir. Dolayısıyla kalbe sahip olan parti Van’a da sahip olacaktır. Biz de bu anlamda kalbin çalışmasını doğru sağlamalıyız ki genelde de bir bütünlük yakalayabilelim. En önemli faktöre gelince bence iyi bir teşkilat için en önemli şey iyi bir ekip. Bir teşkilatta ekibin her şeyin üstünde olduğunu düşünüyorum. Bir ekip ruhu olacak diye düşünüyorum. Elbette bu ekiple de sınırlı olmayacak. Kenar mahallelerde, her evi, her kapıyı teker teker çalacağım. Kendime göre projelerim var, kendime göre yapmış olduğum çalışmalar var. Her şeyden önce yönetim kurulunun çok iyi olması lazım. Bununla birlikte her mahallenin her sokağın iyi bir temsilcisi olması gerekir. Görev bize tevdi edlirse eğer ilk işimiz mahalle meclislerini kurmak olacak. Buna benzer köylerimizde de temsilcilikler ve meclisler olacak. Köy temsilcileri ayrı olacak, köylerin dosyaları ayrı olacak. Daha önce de merkez ilçe başkanımızın yaptığı gibi. Bir de istişareye önem vermek gerekiyor. Hep beraber istişare yapacağız. İstişaresiz hiç bir şey yapmayacağım. Her şey istişareden olur, Allah’ın Resul’ünün de emrettiği bir şey üstelik. İstişare sünnettir, hiç kimse tek başına bir şeye karar veremez. Mutlaka her insanda bir şifre vardır. Yeter ki çözmesi bilinsin. Ben de partideki uzun soluklu siyasi görevlerim süresince bu anlamda iyi deneyimler kazandığıma inanıyorum. Van’ı ve Van halkını tanıyorum. Edindiğim tecrübelerle vatandaşın kapısını barış diliyle çalıp, AK Parti’yi ve AK Parti’nin kazandırdıklarını ve kazandıracaklarını anlatmaya çaba göstereceğim.

 

 

Bildiğiniz gibi orta da bir gerçek var. İpekyolu ilçesinde BDP kesiminin olduğu mahallelerde var. Nihayetinde seçimlerde adayların korkarak gitti mahalleler var diyelim biz buna. Buralara giderken tavrınız nasıl olacak insanlarla diyalogunuz?

 

Zaten bir barış havası her tarafta esiyor. Biz de çözüm süreciyle gelen barış havasını en iyi şekilde değerlendirmek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Başta da dediğim gibi ben teşkilatı da, siyaseti de memleketi de iyi biliyorum. Kucaklayıcı bir siyaset anlayışıyla mahallelere partili ön yargısıyla değil vatandaş olduğu için gideceğim. Nihayetinde bu insanların hepsinin ortak bir noktası var: O da bu memleketi birlikte paylaşıyor olmamız. Biz de bu çerçevede hareket edeceğiz. Onlarla beraber biz herkesle kucaklaşacağız. Yalnız şu mahalle bu mahalle değil yurdun her tarafı benim memleketim. Ben Vanlıyım, Van’da doğdum büyüdüm şu mahalle bu mahalle diye bir şey yok herkesi kucaklayacağız. Herkesin elini sıkmaya çalışacağız.

 

Ya sert tepkiler alırsanız? Tepkiler motivasyonunuzu olumsuz yönde etkilenmeyecek mi?

 

Elbette ki olacak. Bunlar çok doğal şeylerdir. Biz siyasete başlarken tüm bunları göze alarak girdik bu işin içine. Ama biz elimizden geldiği kadar, imkanların el verdiği kadar her eve her sokağa her mahalleye girmeye çalışacağız. Dediğim gibi olaya bir Vanlı olarak baktığımız ve herkesi kucaklayıcı bir anlayışla yaklaştığımız sürece bir sıkıntı olacağını da düşünümyorum. Ben olumsuzlukların motivasyonumu düşürmesinden ziyade kazanacağım zorlu başarıların bizi çok daha ileri taşıyacağı kanısındayım daha çok.

 

Peki, bir gazeteci gözüyle bakacak olursak, vatandaşında tepkilerinden anladığımız kadarıyla genel olarak teşkilat ile vatandaş arasında pek bir bağ oluşturulamadı. Bir memnuniyetsizlik var gibi. Sizce teşkilatta bir kopukluk mu var?

 

Teşkilatta bir kopukluk yok. İl teşkilatımız gayet iyi çalışıyor. Hergün köyler ve mahallelere ziyaretler düzenleniyor. İl başkanımız evine gece 12’den önce gitmiyor. Başkanımız Abdullah Aras bugüne kadar insanlar arasında hiç ayrım yapmadı. Bunu da partimiz için ben ayrı bir şans olarak görüyorum. Söylediklerinize ben katılmıyorum.

 

Sizin de bahsettiğiniz gibi ekip çalışması çok önemli. Nihayetinde en az Van kadar önemli bir teşkilat kuracaksınız. Bu anlamda aklınızda bir ekip oluştu mu?

 

Kesinlikle. Öyle bir şey olursa ben kimse arasında ayrım yapmayacağım. Herkese eşit mesafede duracağım. Nasip olursa ilçe başkanı olursam halkın adamı olacağım. Van’ın hizmetkarı olacağım. İmkanlar dahilinde projeler o mahalleye ne yapılması gerekiyorsa, neler olacaksa, kurum amirlerinden tutun, vali yardımcılarına, baş valimize imkanlar dahilinde yani. ve tabi buna il başkanımızın da desteği olacak. Bir il başkanı olarak başbakanımızın ildeki temsilcisi aynı zamanda. Sonuçta il başkanımız başbakanı temsil ediyor. Ama şu çok önemli herkesi kucaklayacağım. Birini tutup birini tutmamazlık yapmayacağım.

 

Sizin tecrübelerinizde var özetlemek gerekirse iyi bir teşkilat yapılanması nasıl olmalı? Geçmişteki yanlışlar, eksikler yada iyi yapılanları biriktirdiğinizde sizin gözünüzde nasıl bir şey oluştu. İyi bir teşkilat nasıl olmalı, neler olmalı?

 

Her şeyden önce şaibesiz olmalı. Kamuoyunun sevdiği, saydığı bir kurum olmayı başarabilmeli. Bizim önceliğimiz bu olacak. Tabi STK’larla ortak bir fikir ve koordineli bir şekilde ilçenin kurulması önemli. Sadece küçük olsun benim olsun hesabı olmamalı. Nihayetinde biz de bizim gibi siyasetin farklı kadamelerinde yarışa dahil olan arkadaşlarımız da ile hizmet için yola çıkıyoruz. Bu anlamda sadece üç beş kişiyle ilin kaderini belirlemektense çoğunluğun fikirlerini alarak bu bir yol haritası çizmek en doğru olandır. Bu anlamda meslek kuruluşlarının da, sivil toplum örgütlerinin de, çeşitli oluşumların da bize demek istediklerinin hatta diyeceklerinin olduğuna inanıyorum. Biz hizmet yolunda ne kadar çok istişare yaparsak o kadar çok yol alırız. Aksi halde kulağımızı bir şeylere tıkayarak çok fazla yol alacağımızı düşünmüyorum.

 

Geçmiş yönetimlerde bizim de şahit olduğumuz gibi yönetimler sanki biraz apar topar oluşturuluyor. Sonralarda biraz kopukluk oluşuyor. Geçtiğimiz günlerde de ak partide istifa olayları oldu. Sizin bu sıkıntının önünü alma anlamında nasıl bir çalışmanız olacak?

 

Ekip. Her defasında ekip diyorum, ekip konusunda acele etmeyeceğim. Bu konuda yönetime alacağım her bir arkadaşı iyice araştıracağım. Gerçekten gerçek AK Partili mi, AK Parti’ye gönül vermiş mi, yoksa sadece bir sıfat olarak mı? Partiye vasıfsız insanları da almayacağım. Her şeyden önce bilgi birikimli donanımlı olmalı. Van’ın kültürünü çok iyi bilen, örf adetini çok iyi bilen olacak. Herkesi kucaklayacak insanlarla çalışacağım.

 

Peki ya büyükşehire hazır mısınız? Başkan olmanız halinde büyükşehir başkan adayı ve sizin de ilçenizdeki adayla birlikte mahalleleri gezeceksiniz o insanlara büyükşehiri anlatacaksınız. Bu anlamda çalışmalarınız var mı şimdiden?

 

Buna yönelik bir çalışmamız var, şuan çalışıyoruz. İnşallah rabbim nasip ederse o günde büyükşehir belediye başkan aday adayı uygun görülürse ilçe belediye başkan adayımızda ha keza öyle bu konuya yönelik bir şekilde çalışacağız. Genel merkez kimi atarsa atasın biz sonuna kadar destekleyeceğiz.

 

Konuşmanın başında fikirleriniz ve projeleriniz olduğundan bahsettiniz, bu mahalle temsilcileri tarzında, birazda projelerinizden bahsetseniz, ne gibi fikirleriniz var? Elbette ki sizin bekli de kendinize sakladığınız şeyleriniz olabilir ama kabataslak hayallerinizi öğrenebilir miyiz?

 

Eğer ilçe başkanı olursam her şeyden önce çok iyi bir yönetimle yola çıkacağım. Kamuoyunun takdir ettiği bir yönetim olacak. Her şeyden önce STK’ların kabul ettiği, kamuoyunun sevdiği saydığı şaibesiz, kendini taşıyabilen bilgi birikimli insanlar olacak. Zaten yukarıda da bahsetmiştim temel hedef mahalle, sokak, köy temsilciliklerini kurup bunlarla koordineli bir teşkilat sağlamak. Hangi mahallede ne olduğu bittiği hakkında bu sayede bilgi sahibi olacağız. Bir şekilde haber alacağız. Zaten bunu sağlarsak çalışmalarımızın devamı çok daha rahat bir şekilde işleyecek. Buna yönelik bir çalışmam var tabi farklı şeyler var, inşallah atanırsam onları geniş bir şekilde sizlerle paylaşacağım.

 

Bir de sizin ilçe başkanı olmanız halinde sizi bekleyen zorlu bir şey var. Oda ilçenin belediye başkan adaylının belirlenmesi gibi. Bu konuda aklınızda ne var? Sizce hayalinizdeki belediye başkan adayı nasıl olmalı? Sonuçta sizin de onda sözünüz geçecek fikriniz alınacak?

 

Her şeyden önce sevilen olacak, sayılan olacak. Şuralı buralı olması önemli değil. Kamuoyunun sevdiği saydığı değer verdiği birisi olacak. En azından vatandaş kapısı çaldığı zaman rahat bir şekilde girebilecek ve güler yüzünü görecek. Şunu da ifade etmek gerekiyor ki, belediye meclis üyeleri de çok önemli bana göre. Tabi memleketimiz yıllardır süre gelen hassasiyetleri ve değişmeyen alışkanlıkları var. Yine ilimizde sözü büyük kesimler üzerinde etkili olan kanaat önderleri ve topluma mal olmuş insanlar var. Biz işte bu hassasiyetleri göz önünde bulundurarak bu saydığım kesimlerin her birinin üzerinde birleştiği ortak isimleri bulmaya çalışacağız. Yani hem toplumun hem de toplumun önde gelen isimlerinin işaret ettiği ortak isimlerle yola çıkacağız. Zaten siyaseten de düşündüğünüzde ‘doğru’ isim en iyi bu şekilde bulunabilir. Biz inşallah bunu başaracağız.

 

 

Son olarak, genel itibariyle bir soru sorayım. Önümüzde büyükşehir belediyesi seçimleri var, her ne kadar ilçe seçimleri ayrı ayrı önemli olsa da büyükşehir çok farklı. O anlamda sizin fikriniz nedir. Ak Parti büyükşehiri nasıl alacak, sizin bu yönde parti olarak genel itibariyle beklentileriniz nelerdir?

 

Büyükşehir olmasıyla beraber Başkale’nin en uç köyünden Van Büyükşehir Başkanı için oy kullanacak, kendi köyü, kendi ilçesi için oy kullanacak, kendi belediye meclis üyesi için oy kullanacak, o anlamdaki çalışmamız önümüzdeki sürece bağlı. Nasıl bir sistem gelir, nasıl bir çalışma stratejisi belirlenir onu bilmiyorum. Aday çok önemli her şeyden önce. Genel seçime benzemiyor. Her şeyden önce iyi bir aday, benim şu an isim zikretmem çok erken bunları şimdi söylemek istemiyorum, inşallah zamanı gelince elbette konuşacağız. Elbette ki kalbimde istediğim aday var. Ama henüz çok erken ismini telafuz etmek istemiyorum. İnşallah artık seçime yakın bizde imkanlar dahilinde sizlerde vesile olursanız kamuoyuyla bunları paylaşacağız.

 

Birazda sizinle ilgili bilgi alalım?

 

Partide 9 yıldır görev yapıyorum. İstifa etmeden önce yerel yönetimlerden sorumlu başkan yardımcısıydım. Ondan öncede halkla ilişkiler başkanıydım. Şu an yine partiye üyeyim ama partide herhangi görevim yok.  Evli ve 3 çocuk babasıyım.


Editör: TE Bilisim