VATSO seçimlerine kısa bir süre kala, şimdiye kadar hep oy kullanacak isimler üzerinde yoğunlaşan isimler adaylıkları konusundaki sessizliklerini bozmaya başladı. Oda ve borsa seçimlerinin iki kez ertelenmesi yüzünden çalışmalarını geniş bir sürece yaymak için uğraşan ve bu yüzden de bazı sıkıntılar yaşayan adaylar seçime bir ay kala nefeslerini tutup seçimi beklemeye başladı. Biz de Şehrivan Gazetesi olarak seçime kısa bir süre kala adayların seçim ile ilgili fikir ve düşüncelerini almak üzere kapılarını çaldık. Şimdiye kadar odadaki görevini yürüten ve adaylığı ile ilgili çok az konuşan VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, ilk konuğumuz oldu. Beklenilenin aksine seçim süreci ile ilgili ateş püsküren Nadiroğlu, bu süreçte bazı adayların seviyeyi çok düşürdüğünü söyledi. Bir taraftan halen esnafın depremden kalma sıkıntılarını çözmek için uğraştıklarını bir taraftan da yeni projelerin hayata geçirilmesi için çabaladıklarını kaydetti. Daha önce VATSO’da görev yapmış isimlerin bu seçimde hiç de etik olmayan çalışmalara girdiklerini ve esnafın bu isimlere sandıkta cevabını vereceğini kaydetti. Adayların ekiplerine kattığı isimler ile ilgili haberimiz üzerine de konuşan Nadiroğlu seçim sürecini şöyle değerlendirdi:

 

“GÖZÜMÜZ KULAĞIMIZ BAŞBAKAN ERDOĞAN’DA”

 

Öncelikle 5084 Sayılı Teşfik Yasası ile ilgili konuşan Nadiroğlu, tüm bölgeler gibi 6’ıncı bölge ili olarak kendilerinin de merakla beklediği bir konu olduğunu ve gözlerinin Başbakan Erdoğan’dan gelen açıklamada olduğunu söyledi. Başbakanın konu ile ilgili geçtiğimiz aylarda talimatı verdiğini fakat henüz somut bir çalışma olmadığını söyleyen Nadiroğlu, “5084 ile ilgili durum şimdi şöyle: Sayın Başbakanımız yaklaşık iki ay önce Siirt’e geldi. Konu burada kendisine iletildi ve Başbakan konu ile ilgili çalışmaların yapılacağını söyledi. Yapılması da gerekiyor çünkü bu yasa çok önemli bölgeleri kapsayan bir yasa. Yine 5084 sayılı yasanın uzatılması ile ilgili 4’üncü, 5’inci ve 6’ıncı bölge için ayrı süreler var. Van 6’ıncı bölge içinde yer alıyor ve dolayısıyla Van’ın da içinde bulunduğu bölge için yeni bir yasanın yapılması bekleniyor. Ki başbakanımız orda da açıklama yaptı. Yani böyle bir yasının tekrardan yürürlüğe girmesi için hükümet nezdinde yürütülen bir çalışma var. Bizim de aynı şekilde bununla ilgili beklentilerimiz var. Başbakanın da konu ile ilgilendiğini biliyoruz ama sizin de bildiğiniz gibi maalesef bürokratik sorunlar böyle durumlarda hep sıkıntı yaratıyor. Erdoğan da zaten bu konudan sürekli dert yanıyor. Ama bununda hükümetin ve bakanların ana gündem maddeleri arasında yer aldığını biliyorum. İnşallah bu durumda tez zamanda nihayete erecektir. Umarım bu konu ile ilgili halkımıza müjdeli haberi veririz.” Şeklinde konuştu.

 

“KOSGEB DÜĞÜMÜ PERŞEMBE GÜNÜ ÇÖZÜLÜYOR”

 

Daha önce erteleneceği müjdesini verdiği KOSGEB kredileri konusunda da gazetemize açıklamalarda bulunan Nadiroğlu, bu konuda gerekli açıklamaların hafta içinde Çelik tarafından yapılacağını belirterek, “Ciddi anlamda sorun oldu KOSGEB ertelemesi. Tabi bu sıkıntı bizden kaynaklı bir sıkıntı değil. Çünkü bu konuda Hüseyin Çelik müjdeli haberi verdi bildiğiniz gibi. Sayın Çelik bu konuyu Ekonomi Bakanı Ali Babacan ile Sanayi Bakanı Nihat Ergün ile konuşup öyle dönüş yaptılar. Müjdeli haberi de üyelerimizle paylaşmamızı söylediler. Ben geçen hafta Ankara’da idim. Aynı zamanda Sayın Çelik ile görüştüm. Durumu kendilerine de ilettim. Yaşanan mağduriyetleri de dile getirdim. Nihayete ermediğini söyledim. Bunun üzerine Sayın Çelik, Bakan Ergün’ü aradı ve 9 Mayıs’ta Van’a geleceğini ve konu ile ilgili haberi Van’da vereceğini söyledi. Yani önümüzdeki günlerde Sayın Çelik, Van’a geldiğinde KOSGEB ertelemeleri ile ilgili durumu paylaşacak. İnşallah müjdeli haberi de verecektir.” Dedi.

 

VATSO SEÇİMLERİ HAZIRAN’DA

 

Seçimlerle ilgili net tarihi de veren Nadiroğlu üçüncü bir erteleme olmayacağını belirterek, “Seçim takvim değişikli artık olmayacak. Zaten iki defa ertelendi. Normalde 2012’de olması gerekiyordu. Ama itirazlar ve NACE sistemindeki sıkıntılar üzerine Mayıs ayına ertelendi. Bunun da startı verildi. Bizim de planlamamız Haziran ayı içerisinde seçimi yapmak.” Dedi.

 

“DEĞİŞİM YAPACAKLARMIŞ…”

 

VATSO adaylığı konusundaki sessizliğini de Şehrivan Gazetesi aracılığı ile bozan Nadiroğlu, adaylar ile ilgili çok sert açıklamalarda bulunarak, “Biz seçimin startını resmen verdik. Çalışmalarımızı da yürütüyoruz. Ama benim bu noktada ciddi sıkıntılarım var. Bakınız ben 15 yıldır bu odadayım ve bu benim oda görevi boyunca gördüğüm 5’inci seçimim. Ben esnafın da, sanayicinin de tüccarın da durumunu iyi bilirim. Evet VATSO önemli bir seçim fakat tüccar, esnaf ve sanayici bu ilde sabah kalktığında derdi farklıdır. Bu insanlarımız kalkar sabah ilk iş olarak iş yerini açar ve çekiyle, primiyle vergisiyle uğraşır. Müşterisini bekler, kendi işini yapar. Yani öyle esnaf gecesiyle gündüzüyle bu odayla uğraşmaz. Ama bu dönem bu oda seçimleri o kadar farklı noktalara çekildi ki. Aslında esnafın ve sanayicinin pek de karıştığı bir durum değildi. Fakat bu seçimlerde seviyeyi çok düşürdüler. Özellikle bizim odadan ayrılan personellerimiz seviyeyi düşürdüler. Tüccar, tacir olmak öyle kolay bir şey değil. Bir sürü çabanın ardından gelinen bir sürecin getirisidir. Şimdi kendilerini değişim hareketi diye anan birileri çıkmış bu seçim için çalışıyor. Bakınız değişimi büyük insanlar yapar. Bir ülkenin başbakanı yapar, kralı yapar, ekonomide etkin insanlar yapar. Bu seçim sürecinde değişim adı altında söylenen tüm bu laflar beyhude laflar. Bizim tüccarımız bu beyhude laflara kanmaz. Ekonomide değişiklik yapmak için ilk önce siz ticaretle uğraşırsınız, ticaretle uğraşanların sıkıntılarını bilirsiniz. Sizin de bu anlamda bir kaydınız olur. Ama böyle kamuoyunu kirleterek seviyeyi düşürerek seçime girmek haksızlık olur. Ama sandıkta zaten sonuç görülecektir.” İfadelerine yer verdi.

 

TRANSFERLERE DE DEĞİNDİ

 

Önceki gün gazetemizin manşetinde yer alan adayların ekiplerine kattığı iş adamları transferlerini de değerlendiren Nadiroğlu, “Ben Türkiye’de seviyenin oda seçimlerinde hiç bu kadar düştüğünü görmemiştim dediğim gibi. Bakınız ABD gibi bir ülke bile 2 ayda seçime girip bitirebiliyor. Ama böyle seviye düşürerek, transferler yaparak bu işler olmaz. Zaten hani bunları öyle abartmanın da anlamı yok. Bizim ilimiz böyle basit hesapları hak etmiyor. Ki insanlarımız da zaten bir hazmetmeme sorunu var. Bunun üzerinden de seçim sürecinde böyle ilginç iddialar da konuşuldu. Bunlar bence önemsiz şeyler.” Dedi.

 

“BAŞKANI BİZ BURALARA TAŞIDIK!”

 

Öte yandan VATSO’nun önceki dönem Başkanlığını yapan Zahir Kandaşoğlu’nun EDH lideri Necdet Takva’nın ekibine katılmasını da değerlendiren Nadiroğlu, bu desteğin çok da önemli bir destek olmadığını, esnafın kimin bu oda ve kent için daha iyi isim olduğunu herkesten iyi bildiğini belirtti. Nadiroğlu konu ile ilgili olarak ayrıca, “Eski oda başkanını sonuçta biz buraya taşıdık. Onun artık bir etkinliği yok nihayetinde. İki dönem burada başkan olmasının sebebi de bizdik. Fakat son seçimlerde aldığı başarısızlık zaten mevcut halini gösteriyor. 2011 Genel seçimlerinde aday olduğu ve hezimete uğradı. Tabi yine de bunları konuşmaya gerek yok. Önemli olan odanın hak ettiği yerde olması. Oda hak ettiği yerdeyse isimlerin hiç önemi yok. Burada şahsi çıkarları ön planda olan değil toplumsal çıkarları ön planda tutan isimler oturmalı. Ben de bu odadaki görevim boyunca hiçbir zaman böyle bir arayış içinde olmadığımın garantisini veriyorum. Kendimden eminim. Son iki buçuk yılda 3 dev projenin de gerçekleştirilmesinde rol de oynadık. Bu projelerimiz rüya, hayal olarak da anıldı. Fakat sonunda gerçek. Ama bu isimler bunları yapamayan isimler. Hâlbuki kendi yönetimleri zamanında her dönem bir projeyi gerçekleştirmiş olsalardı hükümet zamanında büyük yatırımların yapılmasına vesile olacaklardı. Şimdi işte bunu sorgulamanın zamanı geldi. Bakın biz sorguluyoruz ve gerçekleştiriyoruz da. Örneğin bizim en ağır projemiz Tekstil Kent. Bu proje ildeki istihdam sorunu büyük oranda çözecek bir projedir ve sadece Van’a özgü bir projedir. Sayın Başbakan’ın Van için özel olarak ilgilendiği bir projedir. Yine Fuar ve Kongre merkezimiz yapılıyor. Her yıl çadırlarda sahalarda yapılan fuarların sonra ermesi için önemli bir adım atıldı. 17 bin metrekare gibi bir alanda artık sadece bir yıl değil her ay fuarlar yapılacak. Sonuç olarak, kimin nerden nereye geldiği aslında durumu ortaya koydu. Zaten bizim tüccar ve tacirimiz de kimin çalıştığını kimin kendisi için uğraştığını çok açık biliyor.”

 

ÇÖZÜM SÜRECİ VAN’A YARADI

 

Son olarak devam eden çözüm süreci ile ilgili de açıklamalarda bulunan Nadiroğlu, çözüm isminin kullanılmasının bile Van’a ve bölgede büyük bir hareketliliğin yaşanması için yettiğini kaydederek. Özellikle çözüm süreci söyleminden sonra ciddi talepler gelmeye başladı. Bildiğiniz gibi OSB’de şu anda dördüncü etap çalışmaları yapılıyor. 154 firma hala yer bekliyor. Yine Tekstil Kent’in yapımına başlandı. Şu anda çalışmalar devam ediyor. Çözüm sürecinden sonra 17 firma daha yatırım yapmak isteyenler arasına girdi. Yani bu anlamda çözüm sürecinin getirileri oldukça fazla oldu. Yani baktığınızda çözüm sürecinin ismi bile Van’ın çok muazzam proje ve yatırımlarla anılmasına yetti bile. Son olarak bir de Kapıköy ile ilgili bir beklenti var. Biz de oda olarak bunun farkındayız. Hem görev süremiz hem de önümüzdeki projelerimizde hep el üstünde tuttuğumuz Kapıköy’ün Van’a en iyi şekilde hizmet sunması. Bu konu ile ilgili olarak da. Kapıköy biliyorsunuz TOBB’un yap işlet devret modeliyle yapıldı. Türkiye’deki tüm kapıları TOBB işletiyor. Esendere ve Kapıköy’ün ihalesi normalde bu ay içinde yapılacaktı. Esendere’nin yapıldı ama Kakıköy’ün hala yapılmadı ve önümüzdeki ay içinde yapılması bekleniyor. Kapıköy bizim için çok önem arz eden bir kapı. Bunun için biz de hayırlı haberler bekliyoruz. Nihayetinde umarız hem kentteki gelişmeler hem de oda seçimleri Van için hayırlı bir sonuçla sona erer. Dediğim gibi önemli olan Van’ın kazanması.”

 


Orhan AŞAN/Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim