Ayrıca, genetik ve çevresel faktörler yoğun saç dökülmesi probleminin temel nedenleri arasındadır. Bu doğrultuda, aşırı saç dökülmesi nedenleri tam anlamıyla tespit edildikten sonra çözüm arayışı başlar. Günümüzde, saç dökülmesini engelleme adına yapılacak bazı adımlarla büyük ölçüde tetikleyici faktörler devre dışı bırakılarak saç yapısının korunması amaçlanır.

Saç Dökülmesi Evde Nasıl Önlenir?

Saç dökülmesini engellemenin evde doğal yolları basit uygulamaları içerir ancak tesiri yüksek bir potansiyel oluşturur. Bu bağlamda, aşırı saç dökülmesini önlemek için aşağıdaki süreçler takip edilebilir:

  • Saç köklerinin beslenmesi dolaşım yoluyla hücrelere taşınan besinlerle gerçekleşir. Bu nedenle, dengeli beslenerek A, B, C, D ve E vitaminlerini yeterince almak oldukça önemlidir. Diğer bir taraftan, diyetlerde makro ve mikro besinler tam anlamıyla vücuda alınması dökülme karşıtı etki açısından gereklidir.
  • Rahatlatıcı spor aktivitelerinden yoga ve meditasyon yaparak stres ve kaygının kontrol edilmesi aşırı saç dökülmesinin önüne geçebilir.
  • Güçlü bir saç profili için sıcak su ile yıkamaktan uzak durulması önerilir, ılık su ile yıkama yapılması kafa derisinde sebum tabakasına zarar vermediği için aşırı saç dökülmesini engellemede destekleyicidir.
  • Saç teli olarak ifade edilen foliküllerin, keratin yapısı ısıl işlem ve zararlı kimyasallarla zarar görebilir. Böylece, koparak dökülme zamanla oluşabilir ve özellikle kök bölümünü etkileyen perma gibi işlemler aşırı saç dökülmesine sebep olabilir. Bu işlemlerden önce folikül yapısını korumak adına serum ve sprey gibi doğal içerikli ürünlerden yararlanabilir. Ayrıca, kimyasal boya yerine organik içerikli boya kullanımı foliküle zarar vermemesi adına önemlidir.
  • Kafa derisine aralıklı masaj yapma kılcal damarları harekete geçirdiği için oksijen seviyesini kök bölümü için arttırır, böylece aşırı saç dökülmesine karşı önlem alınabilir.
  • Uzun saçın sürekli at kuyruğu yapılması ya da topuz yapılması da zamanla ilgili köklerin havasız kalarak zayıflamasına neden olabilir, bu durumun da engellenmesi aşırı saç dökülmesinin önüne geçilmesinde yardımcıdır.
  • Bitkisel çözümler ile folikül ya da kökler güçlendirilebilir, kalın telli bir yapıya zemin hazırlayabilir ya da koparak dökülmenin önüne geçmede destek olabilir.

Saç Dökülmesine Karşı Evde Uygulanacak Yöntemler

Aşırı saç dökülmesine evde iyi gelen şeylerin başında bazı uygulamalar yer alır. Saçın temizliği, masajı, besleyici serum ve maske kullanımı, soğuk suyla yıkanması bazı uygulanan yöntemler arasındadır.

Saç Derisi Masajı

Aşırı saç dökülmesi ile mücadele için masaj da deneyebilirsiniz. Kıl hücrelerinin beslenmesi için hücrelere oksijen ve besin taşıyan mekanizması kılcal kan damarlarından geçer. Kan düzeyinde hemoglobin seviyesi yüksekse yeterli oksijen taşınabilir. Ayrıca, mineral, vitamin, glukoz, yağ asitleri ve aminoasitlerin taşınması hücrelerin besin değerlerini karşılamada etkilidir. Bununla birlikte, deri bölgesine masaj yapılması kılcal damarları harekete geçirir. Böylece, ilgili hücreleri bütünlüğünü korur ve yenilenmesi hızlanır.

Düzenli Saç Temizliği

Aşırı saç dökülmesinin nedenlerinden biri de şampuan olabilir. Her gün su ve şampuan benzeri ürünlerle banyo yapılması saç proteini olarak bilinen keratin tabakasının zayıflamasına neden olur. Nem dengesini kaybeden ilgili foliküller cansız ve kırılgan yapıya dönüşür. Böylece, kişide aşırı saç dökülmesi meydana gelebilir. Deri bölgesinde bulunan temel yağ asitlerinden oluşan sebum tabakasının da yıpranmaması için sürekli temizleme işlemi yapılmamalıdır. Gün aşırı saç yıkama periyodu ayarlanarak uygun pH’da ürün tercih edilerek aşırı saç dökülmesini engellenebilir.

Saç Maskesi Uygulama

Evde saç dökülmesine ne iyi gelir evde çözüm için saç maskesi deneyebilirsiniz. Maske içeriğinde folik asit, B12 vitamin, demir, magnezyum, kalsiyum, kolajen, hyaluranik asit gibi hammaddeler keratin tabakasının güçlenmesini ve dolgun bir görünüm kazanmasını sağlar. Maskeler içeriğinde bulunan özel hammaddeler aşırı saç dökülmesinin engellenmesinde yardımcı molekülerdir.

Soğuk Suyla Saç Durulama

Sıcak suya maruz kalan deri bölgesinde sebum dengesi bozulur ve hücreleri besleyen yağ yapısı zarar görür. Uzmanlar, ılık suyla durulamanın yağ-su dengesinin koruyarak aşırı saç dökülmesinin önüne geçtiğini belirtir.

Saç Dökülmesine İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Aşırı saç dökülmesine iyi gelen besinler bulunur. Demir, selenyum ve B12 eksiklikleri, protein içerikli ürünlerin az tüketilmesi, tiroid problemleri, kadın hastalıkları, DHT hormonunun aşırı yükselmesi aşırı saç dökülmelerin metabolik nedenlerindendir. Bu doğrultuda, aşırı saç dökülmesine iyi gelen takviye edici ürünler arasında özellikle antioksidan içeriği yüksek yeşil sebzeler, vitamin ile mineral açısından zengin kuruyemiş ve baklagiller, eşey hormonlarının dengelenmesine yardımcı bal ve polen vardır. Bununla birlikte; kalsiyum ve magnezyum deposu süt ve süt ürünleri, kan dolaşımını arttıran omega 3 ve sabit yağlar tercih edilebilir. Aşırı saç dökülmesinin yaşanmaması için vücudun makro ve mikro depolarının azalmaması gereklidir.

Saç Dökülmesine İyi Gelen Bitkisel Yağlar

Aşırı saç dökülmesine yönelik kürlerin hazırlanması için soğuk sıkım sabit yağları kullanabilirsiniz. Omega 3, omega 6 ve omega 9 içeriğine sahip sabit yağlar besleyici özelliği çok yüksektir. Saç dökülmesine iyi gelen yağlar masaj, doğrudan sürme ya da farklı temizleyici ürünlerle birlikte uygulama ile aşırı saç dökülmesinin fayda sağlar.

Hindistan Cevizi Yağı

Esansiyel yağ asitleri ve laurik asit açısından zengin olan Hindistan cevizi yağı; saçın parlak, canlı ve hacimli görünmesine destek olur. Özellikle tiroid problemlerinden kaynaklı yanlış hormon birikimine maruz kalan kök yapısının normal formuna dönüşmesine yardımcı olur.

Badem Yağı

E vitamini açısından zengin badem yağı, aşırı saç dökülmelerinde sıklıkla tercih edilen ürünlerdendir. Koparak dökülme ya da ısıl işlemden dolayı zarar görmüş foliküllerin yenilenmesine destek olur.

Kamuda Tasarruf Paketi'nin detayları belli oldu: Kamuya mobilya ve demirbaş alımları durduruldu! Kamuda Tasarruf Paketi'nin detayları belli oldu: Kamuya mobilya ve demirbaş alımları durduruldu!

saç dökülmesine evde ne iyi gelir

Çay Ağacı Yağı

Deri bölümünün kurumasını ve kepeklenmesini engelleyen çay ağacı yağı, ölü derinin temizlenmesine destek olur. Bu sayede, hücrelerin büyümesinin yolunu açarak yeni hücrelerin sayısını arttırır. Köklerin nefes almasını sağlayan çay ağacı yağı, nem dengesini arttırır. Taşıyıcı yağ olarak badem yağı ile birlikte kullanımı etkilerini katlayabilir.

Çam Terebentin Yağı

Kepek karşıtı özelliği ile deri tabakasını kaşıntı ve kurumasını engelleyerek aşırı saç dökülmesi sürecini yavaşlatır.

Argan Yağı

E vitamini ve omega 3 içeriği açısından zengin olan argan yağı, aşırı saç dökülmesini engelleyerek saç uzamasını hızlandırmaya yardımcıdır.

Editör: Önder Bilaloğlu