Tıpta atopik dermatit olarak adı geçen egzama hastalığı yaygın görülen bir cilt hastalığıdır. Egzama çeşitli iç ve dış faktörlere derinin enfeksiyon oluşturarak cevap vermesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Egzama en yaygın cilt hastalıklarından olmasına rağmen sebepleri ve kesin tedavisi ile ilgili bir görüş birliği bulunmamaktadır.

Egzama diğer adıyla atopik dermatit bulaşıcı bir hastalık değil daha çok alerjik bir reaksiyondur. Bulaşıcı olmamasına rağmen vücudun çeşitleri bölgelerine hızla yayılabilen bu hastalık iyileşmeden sonra tekrar görülebilmektedir.

Egzama genel olarak iki ana başlıkta incelenebilir.

Eksojen egzamalar: Temasa bağlı olarak veya dış kaynaklı atopik dermatitlerdir. Eğer bu egzama türü irrite edici bir madde ile oluşmuşsa sonrasında akut bir enfeksiyon gelişir. Bu irritan etkiye güneş ışığı, radyasyon, deterjan vs. gibi tahriş edici maddeler neden olabilir. Eksojen egzamalar alerjen olarak da görülebilir. Hasta daha önce alerjenler ile temas etmiş ve hassas hale gelmiştir. Tekrarlanan temaslar tekrar egzamaya neden olabilir.

Endojen egzamalar: Organizmanın kendi içinden kaynaklanan egzamalardır. Genellikle alerjiye bağlı olarak gelişen bu egzamalar diz ve dirsekler meydana gelmektedir.

Atopik dermatit genellikle erken yaşlarda görülen bir cilt hastalığıdır. Dünya genelindeki her 10 hastadan 2’si çocuktur ve genellikle ergenlik çağına kadar iyileşme gösterir.

Atopik dermatit allerjenler nedeniyle meydana gelebilmektedir. Bu nedenle çocuk yaşta alerjene bağlı atopik dermatit tanısı konulan çocuklar ileriki yaşlarda astım, rinit (burun iltihabı) ve besin alerjisi gibi alerjik hastalıklar açısından risk altındadırlar. Bu nedenle ileriki yaşlardaki takipler çok önemlidir.

Atopik Dermatit Belirtileri Nelerdir ?

Atopik dermatit hastalığın başlangıcında deride kuruluk, döküntü ve kaşıntıyla kendisini gösterir. Hastalar bu egzamanın beraberinde getirdiği kaşıntı sebebiyle gün içerisinde rahatsızlık yaşayabilirler. İşte uzman doktor lar tarafından belirlenen atopik dermatit belirti ve bulguları;

  1. Deride kızarıklık ve kılcal damarlarda kan toplanması
  2. Şiddetli kaşıntı: Egzama olan bölge kaşınırsa enfeksiyonlu bölge genişler ve yayılmaya başlar. Deri kanar ve iltihaplanır bu da kaşıntıyla beraber ağrıya neden olabilir.
  3. Deride pullanma, kabuklanma ve kepeklenme
  4. Deride çatlamalar ve bu çatlaklardan sızıntı gelmesi

Atopik Dermatit Tedavisi Nasıldır ?

Egzama tedavisi tıbbi olarak mümkündür. Kullanılabilecek kremler veya ağızdan alınabilecek ilaçlar ile egzama tedavi edilebilir. Kronikleşmiş atopik dermatitlerde ise tetikleyici etkenler bastırılarak dönemsel iyileşmeler sağlanabilir.

Kronik egzama hastaları egzamaya en çok neden olan stres ve uykusuzluktan uzak durmalıdırlar. Özellikle deterjan, sabun ve parfüm gibi kimyasal maddelerin egzamalı cilde temas etmemesi gerekir. Bu maddeler derinin zarar görmesine neden olacaktır. pH değeri düşük olan asidik sebze ve meyvelerin egzamalı bölgeye temas etmemesi gerekmektedir.

Atopik Dermatit Neden Oluşur ?

Tıp dünyası halen atopik dermatitin ortaya çıkışı konusunda net bir görüş birliğine varamamıştır. Ailede atopik dermatit öyküsünün varlığı, çevresel etmenler (kimyasallar ile temas vs.), deri yapısı ve bağışıklık sistemi atopik dermatitin oluşmasında önemli bir faktördür. Genellikle çocukluktan ergenliğe kadar olan dönemde görülen atopik dermatitin ileriki yaşlarda görülme sıklığı büyük ölçüde azalmaktadır.

Alerjen özellikteki maddeye maruz kalma, tahriş edici kimyasal maddeler (deterjan, sabun vs.), sigara, sentetik ürünler, cildin sürekli kuru kalması, stres ve sıcak havanın atopik dermatite neden olduğu düşünülmektedir

Atopik Dermatit İçin Hangi Doktora Gidilmelidir ?

Atopik dermatit bir cilt hastalığıdır. Bu nedenle deri ve zührevi hastalıkları bölümünde uzman olan dermatoloji doktorları Eskişehir tarafından tanı ve tedavi uygulamaları yapılmalıdır.

Atopik dermatit tedavisi olan bir hastalıktır. Zamanında tedavi edilmeyen, kaşıntı ve kızarıklık ile tahriş olan deride çatlaklar meydana gelebilmektedir. Açılan bu deride enfeksiyon meydana gelmemesi için tedavi kesintisiz yapılmalıdır. Enfeksiyon gelişen hastalar dermatoloji doktoru tarafından immünoloji bölümüne yönlendirilmelidir.

Editör: TE Bilisim