ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ/ERDAL ERBAŞ-  Van’da son yıllarda sağlık alanında önemli yatırımlar yapıldı. Gerek alt yapı gerek sağlık hizmetlerinin sunulduğu hastanelerin sayısı büyük anlamda artırıldı. Bu anlamda YYÜ Dursun Odabaş ve Bölge Eğitim ve Araştırma Hastaneleri sadece Van’ın değil bölge illerinin sağlık yükünü almaya başladı. Buna ek olarak şehir merkezinde de farklı noktalarda poliklinikler kuruldu. Fakat buna rağmen sağlık alanında başta doktor ve sağlık hizmetleri veren personel eksikliği ile ilgili tartışmalar hiç bitmedi. Bununla birlikte diğer aksaklık ve sıkıntılar tartışılırken Van’da sağlığı yöneten isimlerde büyük bir değişim başladı. İlk olarak Van İl Sağlık Müdürlüğü’ne Vanlı bir isim olan Mahmut Sünnetçioğlu atandı. Bu atamayı Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne Doç. Dr. Sebahattin Çelik’in atanma süreci izlerken geçtiğimiz haftalarda da Van YYÜ Dursun Odabaş Hastanesi’nde rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin atamasıyla Dr. Öğr. Üyesi Ümit Haluk İliklerden dönemi başladı. Sağlıkta Vanlı dert edinen isimlerle oluşan kadrolar işe hızlıca başlarken, Dursun Odabaş Hastanesi’nin çiçeği burnunda başhekimi ile hastanenin mevcut durumu ve geleceğine dair önemli değerlendirmeleri Şehrivan aracılığı ile paylaştı. Hastanede göreve başlar başlamaz tüm sistemin teknoloji ile koordineli bir şekilde yürümesi, hastaların sıra çilesinden kurtulması gibi işlerin startını vererek başlayan İliklerden, ilin sağlığı içinde umut veren açıklamalarda bulundu.

Kentte bulunan 1 Milyonu aşkın vatandaşın ve Bitlis, Muş, Hakkâri, Ağrı gibi illerin de sağlık hizmeti almak amacıyla Van’a yöneldiği düşünüldüğünde arz ettiği önemin büyüklüğü gözler önüne serilen Dursun Odabaş Tıp Merkezi daha önce Van adına birçok ilke imza atmış olan bir isme emanet edildi. Daha önce Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği yapan ve bu süreçte hastaneyi Türkiye’de bir çok alanda ‘en başarılı’ kategorisine koyan başhekim Dr. Öğr. Üyesi Ümit Haluk İliklerden, YYÜ Dursun Odabaş için de iddialı konuştu. Gecesini gündüzünü vererek hastanede bir düzen ve istikrar oturtma çabası ile çalışan İliklerden koltuğa oturur oturmaz değişimin startını verdi. Yeni sürece dair Şehrivan’a konuşan İliklerden hastanedeki ve ildeki sağlık başarısının katlanarak devam edeceğini söyledi. Van’ın hala bir çok alanda belli başlı sağlık hizmetlerinin verildiği illerden biri olduğunu söyleyen İliklerden, Van’ın sağlığı için Van’a dert edinen isimlerle olarak çalışıp var olan tüm eksiklikleri de tez zamanda bitireceklerini söyledi.


“SOSYAL BİR HİZMETİN MALİ YANSIMALARI OLABİLİR”

Şehrivan’a yaptığı değerlendirmelerde hastanenin mevcut durumu, son dönemlerdeki borç iddiaları, doktor eksikliği ve benzer bir çok konuyu değerlendiren İliklerden, ilk olarak hastanedeki duruma değerlendirmeler yaptı. Hastanenin mali durumu ile ilgili durumun iddialardakinin aksine tüm Türkiye’deki hastaneler ile benzer olduğunu belirtti. İliklerden Türkiye’deki sağlık sisteminin dünyada eşi benzeri olmadığına vurgu yaparken, tamamı devlet tarafından karşılanan sağlık hizmetlerinin tüm kentlerde sağlıkta bazı yükler oluşturduğunu bunun da yine devlet eliyle tolere edildiğini belirtti. Vatandaşlara sosyal bir sağlık hizmeti verildiği için bunun zaman zaman hastaneler için maddi yansımaları olabileceğini belirten İliklerden “Şu anda ülkemiz sağlık hizmetleri noktasında Dünyada birçok ülkeye örnek olacak bir hizmet vermektedir. Tüm vatandaşlarına karşılıksız hiçbir beklenti olmadan ve mali yük getirmeden ücretsiz sağlık hizmeti veren nadir ülkelerden birisiyiz. Bunun da devletimize ve hastanelerin mali durumlarına bir yansıması var.”

“SAĞLIK HİZMETLERİMİZ SORUNSUZ YÜRÜYOR!”

“Biz biz ülke olarak sağlıkla ilgili hizmetlerimizi ücretsiz veriyoruz. Haliyle üniversite hastanelerinin hepsinde; Hacettepe, Çapa, Cerrahpaşa gibi hastanelerin de mali durumları ile ilgili sıkıntıları mevcuttur. Ama ülke yönetimlerinde bu tarz durumlar olabilir. Eğer siz tüm vatandaşlarınıza temel yaşama hakları ile ilgili hizmetler veriyorsanız tabi bunun ekonomik bir yansıması da olur. Ama çok şükür bütün hastanelerimiz; özellikle Van için konuşmak gerekirse Siirt, Bitlis, Muş, Hakkâri gibi illerin koordinatör ili olan Van’da iki tane 3. Düzey basamakta hastanemiz var. Bu hastanelerimiz ilimizdeki hem 1’inci sağlık hizmetleri hem de üst düzey sağlık hizmetlerini kardiyoloji merkezleri ile kanser üniteleri ile onkoloji üniteleri ile ameliyat merkezleri ile plastik cerrahi gibi bütün birimlerin destekleri ile sorunsuz yürütmektedir.” Şeklinde konuştu.

SAĞLIK HİZMETLERİ HİÇ BİR ZAMAN İNSAN HAYATINI TEHDİT EDECEK BOYUTA VARMAMIŞTIR!

Hastane yönetimlerinin günde on binlerce kişiye otelcilik ve sağlık hizmeti verdiğini zaman zaman meydana gelebilecek sıkıntıların da aşılacağını belirten İliklerden sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Hastaneler dinamik yerler ve 24 saat hizmetin sürdüğü yerlerdir. Bu yerlerde siz hastanelerde hem otelcilik hizmeti hem de sağlık hizmeti veriyorsunuz. Yani düşünün ki günde on binlerce kişinin girdiği bir hastanede hem o gün insanların konaklamasını, hem yeme ve içmesini, hem bütün insani giderlerinin karşılanmasını hem de güzel bir sağlık hizmeti almasını sağlıyorsunuz. O yüzden bazı zamanlarda hastane yöneticileri bir çok anlamda sıkıntı ve eksiklikler yaşayabilir. Ama bunlar hiçbir zaman insan hayatını tehdit edecek boyuta varmamıştır. Bu anlamda da hem Bölge Hastanesi hem de Dursun Odabaş Tıp Merkezi olarak ciddi bir duyarlılık ile çalışmaktayız. Üniversite hastanemizin sağlık bakanlığı hastanelerinden farklı olması hesabı ile mali idaresi de farklı. Ayrı bir finansal yönetimi var bu da rektörlüğümüz bünyesinde ve yükseköğretim kurulu bünyesinde yapılmaktadır. Sayın rektörümüz de bu konuda titiz bir çalışma yürütüyor. Bu anlamda da yeni yönetim olarak bizde mali yönetimimizi daha dinamik bir hale getirip, hastanemizi çok daha iyi yerlere getireceğiz ve mevcut eksik ve sorunları ortadan kaldıracağız diye düşünüyorum.”

“TÜRKİYE’DE SAYILI İLDE YAPILAN AMELİYATLAR VAN’DA YAPILIYOR”

Birçok branşta Türkiye’nin sayılı yerlerinde yapılan ameliyatları ve tedavileri yaptıklarını belirten İliklerden “Tıp merkezimiz üst düzey ameliyatlarla halkımıza hizmet vermekte. Hem girişimsel yöntemlerle, hem cerrahi yöntemlerle hem yeni uyguladığı tıbbi yöntemlerle yine aynı şekilde üst düzey bir üniversite hastanesi gibi bu hizmeti vermektedir. Özellikle laparaskopik (kapalı ameliyat) yöntemlerle ilgili bölgemizde en çok görülen mide ve yemek borusu kanseri noktasında Türkiye’de sadece belli merkezlerde yapılan ameliyatları kliniğimizde benim de dâhil olduğum bir ekip ile birlikte yapmaktayız. Yine kardiyoloji ve radyoloji hizmetlerinde de çok kıymetli akademisyen hocalarımızla üst düzey hizmetlerimiz devam ediyor. Organ nakli ünitemiz bir süre hizmet vermedi, şu anda tekrardan aktif hale getirme amaçlı yönetimsel bir süreç yaşıyoruz. İnşallah böbrek nakli ile başlayan o süreci yine devam ettirmeyi planlıyoruz.” Diye ekledi.

“REKTÖRÜMÜZ KALİTELİ BİR KADRO ÇALIŞMALARINI SÜRÜYOR”

Üniversite rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin hastanenin akademik kadrosu ile ilgili girişimleri olduğunu ifade eden İliklerden, bu anlamda mevcut başarılı ekibin devamlılığını sağlamaya devam edeceklerini de belirtti. İliklerden, “Sayın rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli Bey’in üniversitemizin akademik kadrosu ile ilgili çok ciddi planları ve geniş bir vizyonu var. Özellikle akademik kadronun arttırılması ile ilgili ciddi çalışmaları var kendisinin. Bu anlamda sizlerin de ilerleyen zamanlarda dikkatlerini çekecektir; hastanemiz daha genç, daha dinamik her zaman sağlık hizmetini sunabilecek bir akademik kadro oluşturmaya başladı. Kadrosuna daha güçlü ekipleri de katmaya başlayacak. Sayın hocamızın da bu anlamda ciddi destekleri ve girişimleri var bunu zaman içerisinde kamuoyu da görecektir.”

“DOKTARLARIN DAHA ÇOK KALMASI İÇİN ÇALIŞMALAR VAR”

“Özellikle son yıllarda Van’daki mecburi hizmet süresinin 550 günden 400 güne düşmesiyle bir doktor eksikliğini; özellikle spesifik branşlarda yaşadık. Şu anda onunla ilgili Sayın valimizin, rektör hocamızın ve il sağlık müdürümüzün girişimleri var. Bu süre uzatıldıkça ilimize gelen uzman hekimleri biz daha çok ağırlamış olacağız. Hatta sayın valimizin bu anlamda başka çalışmaları var. İlimize gelen sağlık çalışanlarını daha motive ve konforlu halde nasıl daha uzun bir süre sağlık hizmetini sunmalarını sağlayabiliriz diye de ciddi çalışmaları var. Bunlar oldukça bu eksiklikler ile ilgili sıkıntıları daha kolay aşacağız diye düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

İKİ HASTANE VAN İÇİN GÜÇBİRLİĞİ YAPIYOR!

Bölge hastanesi ile karşılıklı bir iş birliği içerisinde çalıştıklarını belirten İliklerden, bu noktada iki hastaneyi bilmesinin de bir avantaj olduğunu söyledi. Hem kenti, hem hastaneleri hem de birbirilerini iyi bilen isimler olarak uyumlu çalıştıklarını belirten İliklerden, “Ben bir Vanlı olarak, bu iki hastanede tedavi olmuş, hem de iki hastanede de başhekimlik yapan birisi olarak; iki hastanenin de teknik yapılarını, mimari yapılarını, çalışan kadro sayılarını ve hastanelerin hizmet kapasitelerini bilen birisiyim. Bölge hastanesinde de şu anda bizim hastanemizden hatta kendi kliniğimizden giden Sebahattin Çelik hocamız var. Sağlıkçılar olarak zaten el ele çalışmamız gerekiyor ama bunun yanında böle bir hukukumuzun olması hesabı ile de iki hastane kardeş hastane gibi çalışıyor şu anda. O yüzden bizim güçlü olduğumuz alanlarda biz onların güçlü olduğu alanlarda onlar sürekli bir yardımlaşma içerisinde insan kaynaklarımızı ve sağlık hizmeti kaynaklarımızı birlikte kullanıyoruz. Yani bizde olmayan uzman hekimlerle ilgili biz onlardan destek alıyoruz onlarda olmayan uzman hekimler ile ilgili onlar bizden destek alıyorlar. Bizim için asıl önemli olan kendi kurumumuzu değil kendi vatandaşımızı sahiplenici bir şekilde bu sağlık hizmetini sunmaktır. O yüzden mevcut çok ciddi bir doktor eksikliğimiz yok. Bizde olmayanlar bölgede onlarda olmayanlar bizde var.” Dedi.

DOKTOR EKSİĞİ ALANLAR VAR, BUNUN İÇİN ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYACAĞIZ!

Bazı branşlarda yaşanan doktor sıkıntılarına da değinen İliklerden şu şekilde konuştu: “Rektör hocamızın ve bizim kendi çevremizden bizzat aramalar gerçekleştirerek davet ettiğimiz hocalarımız oldu. Bizim bu konudaki önceliğimiz her zaman şu oldu; olabildiğince Van’da ikamet etmeyi düşünen, ya kendisi, ya ailesinin buralar ile bir şekilde bir bağı olan; bizi hemen terk etmeyecek ve bizimle kalacak akademik bilgisi iyi hocalarla çalışmak istiyoruz. O yüzden rektör bey ve dekan hocamız titiz bir çalışma yürütüyor. Bu şekilde kadromuzda olan bazı branş eksiklerini de tamamlayacağız. Tabi bazı spesifik branşlar için sadece Van’da değil Türkiye’nin her ilinde sıkıntılar yaşanıyor. Yani bir çocuk endokrin, çocuk gastroloji veya çocuk endokrinoloji gibi bu tarz bölümler Türkiye’de parmakla sayılacak şekilde uzmanlar çıkarıyor. Dolayısıyla bakanlıkta çevresinde bulunan birden çok ile hitap eden illere bu bölümler ile alakalı atamalar yapıyor. Yani bunun da bakanlık eli ile yapıldığını görebilirsiniz. Elbette ki bizde elimizi taşın altına koyacağız ama bizim de yetkilerimizin belli sınırları olduğunu söyleyebiliriz. Biz eksikliklerin yaşandığı bölümler ile ilgili taleplerimizi her atama döneminde yapıyor, bildiriyoruz. Ama bunların geri dönüşü ülkemizde yetişen uzmanların sayısına göre yapılıyor.”

“BİRİNCİLİĞE LAYIK GÖRÜLEN PROJELER DEVAM EDECEK”

Daha önce Bölge Hastanesinde başlattıkları ve Türkiye çapında birincilik ödülü alan projelerinin benzerlerini Dursun Odabaş’ta gerçekleştireceklerini belirten İliklerden, bu anlamdaki ilkleri YYÜ’ye de taşımak istediğine vurgu yaptı. Görev süresince Bölge Hastanesi’ne prestij katan bir yönetim sergileyen İliklerden, yeni süreçte o projeler ve daha nicesinin YYÜ’de de hayat bulacağını söyledi. İliklerden konu ile ilgili olarak: “Sağlık hizmetleri ile alakalı temel hizmetler yöneticilik anlamında yerine getirilmeli. Randevu süreleri kısaltılmalı, hastalar hastanede daha konforlu bir şekilde yatmalı, yemeli ve içmeli tabi bunların bir kısmı da otelcilik hizmetlerine giriyor. Bunları kendi mali kaynaklarınızı daha doğru yöneterek olabildiğince gerçekleştirmek gerekiyor. Ama benim ayrıca önem verdiğim bir başka konu sosyal sağlık yöneticiliğidir.”

“ÖNEMLİ PROJELERLE İLGİLİ ÇALIŞIYORUZ”

“Vatandaş ile birebir ve daha fazla iletişim içerisinde, daha yenilikçi projeler ile teknolojiden daha fazla yararlanılan bir model oluşturmak gerekiyor. Bölge hastanesinde de biz bu alandaki projelerimizden çocuk hastanemiz ile Türkiye çapında bir birincilik ödülünü kazandık. 190 tane proje içerisinden ilk defa Doğu Anadolu’da bir hastane Türkiye birinciliği ödülünü almıştı. Daha çok vatandaşlarımızla, hasta çocuklarımızla; onların hastanedeki konaklamaları ile daha konforlu, daha eğlenceli sosyal projelere önem vermeyi düşünüyoruz. Aynı zamanda il dışından gelen hastalarımız ile ilgili onların hizmetlerinin daha hızlı yapılması, burada konaklamalarının daha kısa sürmesi ve işlerinin daha çabuk bitmesi ile ilgili bazı proje hazırlıkları içerisindeyiz. Üniversite hastanemizi hastaların doktorlar ile daha yakından temas kurabilecekleri ve daha kolay bilgi alabilecekleri; daha kaliteli ve daha modern tıbba uygun bir sağlık hizmeti sunması adına çeşitli projelerimiz olacak.” Diye konuştu.

“SAĞLIKTA DA TEKNOLOJİYİ YAKALAMALIYIZ”

Sağlık hizmetlerinde teknolojiyi yakalamanın öneminden bahseden İliklerden “Bölge hastanesindeki görev süremiz içerisinde hedeflerimizden bir tanesi de dijital hastaneydi. Hastaların ellerindeki kâğıtlardan ve dosyalardan kurtularak daha çabuk hizmete kavuşması, doktorların ellerindeki teknolojik ürünlerden hastane dışında iken bile hastaların tahlil sonuçlarına ulaşabileceği günümüz teknolojisini yakalamış bir sağlık hizmeti sunmak gerekiyor. Bu anlamda da Bölge eğitim ve Araştırma Hastanemize biz 2017 yılında Türkiye’nin en büyük HIMSS Stage 6 dijital hastanesi ödülünü kazandırmıştık. O dönemde sarf edilen büyük emekler ile Van ile beraber 4 ilçemiz de bu ödülü almıştı. Bakanlığın geçtiğimiz bir sunumunda il bazında bu sertifikayı en çok almış il olarak Van göründü ve ben bundan gurur duydum. Bu tür dijital yenilikler ile ilerlemek lazım çünkü gerçekten bu çalışmalar hastanelerde hastaların bekleme sürelerini kısaltıyor.” Diye ekledi.

VAN’I EVLADI OLARAK VAN’I KENDİMİZE DERT EDİYORUZ

Son olarak Vanlı isimler olarak Van konusunda hassasiyetle çalışacakları vurgusunu yapan İliklerden, bu noktada daha çok çalışıp kente daha çok fayda sağlama gayesinde olduklarına vurgu yaptı. İliklerden, görevi ve bu süreçteki rolü için “Biz Van’ın bir evladı olarak bazı şeyleri kendimize dert ediniyoruz. Memleket ile ilgili her şey konusunda ayrı bir hassasiyet gösteriyor. Göstermemiz de gerekiyor. Çünkü biz burada doğduk, burada büyüdük ve burada ekmek yiyoruz. Ha keza çalıştığımız kurumlarla olan bağımızda bu şekildedir. Hastanemiz ile ilgili yaşanan bir sorun bir anda bir eşimizin veya dostumuzun telefondan bildirmesiyle kulağımıza geliyor ve biz bundan üzüntü duyuyoruz. Makam ve mevkiler geçicidir ben bu görevin ardından bir gün Cumhuriyet Caddesi’nde dolaşırken ‘Senin yöneticiliğin döneminde şu sıkıntı ile karşı karşıya kaldım’ demesi beni vicdani olarak çok üzer.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim