İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, kilo vermek ve sağlıklı beslenmek isteyenler için diyet kahvaltının püf noktalarını paylaştı.

Ezber bozan açıklamalarıyla tüm dikkatleri üzerine çeken İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, kilo vermek isteyenler için sağlıklı kahvaltının püf noktalarını paylaştı. Karatay, "Kuvvetli, bol protein ve sağlıklı yağ içeren bir kahvaltının, metabolizmayı 12 saat süreyle yüzde 30 hızlandırdığı bir gerçek. Bu şekilde bir kahvaltının hızlandırdığı metabolizma sonucu, harcanan kalori miktarı 4-5 kilometrelik bir koşuda harcanan kalori-enerji miktarına eşdeğer" diyerek tüketilmesi gereken besinleri sıraladı.

Kahvaltıda tüketilen peynir, az yağlı ya da light olmamalı. Yöresel peynirler, koyun, keçi, inek peyniri gibi peynir çeşitleri tüketilmeli.

2 adet kayısı kıvamında pişmiş yumurta, Karatay kahvaltısının olmazsa olmazlarından.

07:00 ve 09:00 arasında tüketilmesi gereken kahvaltıda:

  • 2 adet yumurtayı haşlayarak rafadan ya da kayısı kıvamında tüketebilir, tavada düşük ısıda tereyağında pişirebilirsiniz. Aynı zamanda yumurtayı menemen, pastırmalı yumurta ya da çılbır şeklinde de değerlendirebilirsiniz.
  • Bir avuç içi kadar az tuzlu peynir, klasik beyaz peynir, koyun, inek, keçi peyniri, eski kaşar ya da yöresel peynirler tercih edilebilir.
  • Bir çay bardağı ceviz, fındık, badem veya yer fıstığı tüketilir. Ancak bu kuru yemişler çiğ ve tuzsuz olmalıdır.
  • Az tuzlu 10-15 adet zeytin de diyet kahvaltının vazgeçilmezlerinden.
  • Mevsiminde olmak şartıyla domates, salatalık, biber, maydanoz, turp, roka, nane tüketilebilir.
  • Şekersiz bir şekilde limonlu çay ya da süt içilebilir.
Editör: TE Bilisim