Prof. Dr. Bengi Başer'den koronavirüs salgınıyla ilgili uykuları kaçıracak açıklamalar. Salgının sonbaharda "çok çılgın bir şekilde artış göstereceğini" söyleyen Prof. Dr. Başer, okulların açılması için 21 Eylül'ün çok erken bir tarih olduğunu söyledi. Başer, koronavirüs aşısına da çok bel bağlanılmaması gerektiğini söyledi.

Okulların açılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Başer, seyreltilmiş kademeli bir eğitim planlaması yapılması gerektiğini söyledi. Ancak var olan şartlarda 21 Eylül'ün erken bir tarih olduğuna dikkat çekti. Başer, şunları kaydetti:

“Bizde kaç derslik var? Kaç devlet okulu kaç özel okul var? Hangi şartlar ayarlanabilir? Hangi sınıfa kaç çocuk alınabilir? Aslında bu veri tabanı oluşturularak analizlere göre hareket edilebilirdi. Özel okullar bir takım konularda öncülük yapabilirdi. Kardeş okullar seçilebilirdi. En merkezi yerlerde bile hijyenden yoksun pek çok devlet okulu görebiliyorsunuz. Tuvaletlerin bu anlamda bulaşıcı olduğu biliniyor ama bu anlamada neler yapıldı bilmiyoruz.

"İyi bir planlama için önümüzde kocaman bir yaz vardı. Ama bu ne kadar yapıldı bilmiyoruz. Şimdi çok hızlı bir şekilde bir şeyleri idare etmeye çalışıyoruz ama 21 Eylül'ün erken bir tarih olduğunu düşünüyorum. Eğer açılacaksa belli bir sistem oturtulmalı, sınıflar ve hasta sayılarına bakarak günlük ne oluyor analiz edilmeli. Günlük düzenli testler yapılmalı. Tüm bunlara rağmen okullarını açan İsrail, Avusturalya, ABD, Çin, Almanya, Güney Kore'de vakalar artınca tekrar okulları kapattılar, karantinalara başladılar. Biz korkulu rüya görmemek için en güzeli en baştan kontrollü gidelim. Testleri arttıracağımız bir süreci oluşturalım.”

'Sonbahar'da çılgın bir artış gösterecek'

Salgını seyri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başer, sonbaharı işaret etti. İşte Başer'in o değerlendirmeleri:

“Görünen köy kılavuz istemez. Çok zeki olmamız da gerekmiyor. Gerek Dünya Sağlık Örgütü gerek epidemiyologlar, bilim insanları olarak bizler diyoruz ki, bu salgın sonbaharda çok çılgın bir artış gösterecek. Vaka sayıları daha da artacak.

"Sebebi ise mevsimsel griplerin ifluenza başta olmak üzere artması, soğuk havalarla birlikte kapalı ortamlarda bulaş riskinin fazlalaşması. Dolayısıyla bütün bunları yaptıktan sonra doğru dürüst okulları açalım. Onun için ben bu sonbaharın bütün bunların yapılması için biraz erken olduğuna inananlardanım.”

Aşıya çok bel bağlamayın

"Yeni dünya düzende nasıl ki bir nükleer silah, petrol sahibi olmak önemliyse aşı sahibi de olmak çok önemli görülüyor. O nedenle bir yarış var." diyen Prof. Dr. Başer, Rusya, Çin ve ABD'nin yarış halinde piyasaya sürmeye hazırlandıkları aşılarla ilgili soru işaretleri olduğunu söyledi. "Bu anlamda da Almanya'nın, İngiltere'nin, ABD'nin çalıştığı aşılar son derece güven verici ve ön sonuçları iyi olan çalışmalar" diyen Başer şöyle devam etti:

"Dünya Sağlık Örgütü açıklamasında ‘Aşıya çok bel bağlamayın belki hiç olmayacak' dedi. ‘Maske, mesafe ve hijyen uzun süre tek koruyucumuz olabilir' dediler. Bakın bugün yapılan influenza aşısı bile asla yüzde 100 korumaz ki, yüzde 70 korur. Corona virüsü aşısı için de yüzde kaç korur, ne kadar süreyle korur bunu net olarak bilmiyoruz. Faz 3 çalışmalarıyla birlikte ilerleyen süreçlerde netleşecek bu bilgiler.”

'Testler ayrıcalıklı gruplara yapılıyor'

Testlerin halktan ziyade siyasiler, siyasilerin organizasyonlarına katılacak kişiler ve futbolcular gibi belirlenen bazı ayrıcalıklı gruplara yapıldığına ilişkin iddialarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Başer, “Bunlar ne yazık ki doğru. Bizler de şahit oluyoruz. Keşke olmasa." iddiasında bulundu.

Editör: TE Bilisim