ŞEHRİVAN HABER

Dün bir dizi programlara ve Van ile ilgili değerlendirmelere katılmak üzere kente gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Van’da bölgedeki 4 ilin aralarında bulunduğu uzunca bir değerlendirme toplantısında katıldı. Van başta olmak üzere Bitlis, Muş, Hakkari illerinin durumunu Valiler ve sağlık yetkilileri ile değerlendiren Koca, toplantı sonrası bir dizi açıklamalarda bulundu.

Van SBÜ Bölge Eğitim ve Araştıram Hastanesi’nde gün boyu devam eden yoğun toplantıların ardından konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Van’daki vaka artışı, kentteki sağlık yatırımları ve tedbirlerle ilgili durumlar başta olmak üzere bir çok konuyu ele aldı. Koca, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Bugün Van’daki inceleme ve çalışmalarımızı tamamladık. Sayın Valimiz, il sağlık müdürleri ve başhekimlerimizle bölgedeki son durumu masaya yatırdık. Van’ı merkez alarak Muş, Bitlis ve Hakkâri illerindeki mevcut durumu ve sağlık hizmetlerini değerlendirdik.” Dedi.

“BÖLGEDEKİ AİLE BAĞLARI NEDENİYLE TEDBİRLER GÖZARDI EDİLDİ”

Ardından kent ve bölgedeki diğer illerle ilgili durumu ele alan Koca, konuyla ilgili olarak: “Koronavirüsün kesin tedavisi henüz bulunamamıştır. Ülkemiz tedavi açısından en başarılı ülkeler arasına girmiştir. Vefat oranımızı düşük seviyelerde tutmayı başardık. Alınan sıkı önlemler sayesinde vaka sayısını azaltmaya başlamıştık. Kısıtlamaları katı şekilde sürdürmek hiçbir ülkede mümkün olmamıştır. Bizde de tedbir dönemi başlatmıştık. Burada önemli olan kontrollü hayat tarzı ile asgari seviyede tutmaktı. Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimiz sıkı aile bağlarımızla öne çıkarken tedbirlerin göz ardı edildiği ve dolayısıyla vaka artışının yüksek seyretmeye başladığı iller olarak öne çıktı. Bazı illerimizde hızlı hasta artışından kaynaklanan sorunlar gördük. Sıkıntı yaşayan illerimizle bizzat ilgilendim. Artışta etkili olan nedenleri gözden geçirdik. Biraz önce ifade ettiğim üzere Van'ı merkez alarak Bitlis, Muş ve Hakkari'yi değerlendirdik.” Dedi.

KOCA: VAN’DA YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI YÜZDE 74!

Van’daki vaka artışını ve bölgedeki diğer illerdeki rakamları da paylaşan Koca, Van’da son ayda yüzde 100 civarında bir vaka artışı olduğuna dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi: “Son ay Van’da vaka sayımızda yüzde 100’e varan, son haftada ise yüzde 17 artış yaşandı. Muş’ta yüzde 15 olan artış yüzde 8 azalma oldu. Hakkari’de son bir ayda yüzde 38 olan vaka artışı sabit kaldı, Bitlis’te yüzde 9 düşen vaka sayısı son hafta sabit kaldı. Bu dört ilimizde 65 yaş hasta oranı Van’da dört kat arttı. Diğer illerde ise 3 kat arttı. Yani büyüklerimizi koruma noktasında çok daha büyük çaba göstermeliyiz. Onların daha fazla virüse maruz kalmasına izin vermemeliyiz. Hasta yatak ve yoğun bakım kapasitesini değerlendirdik. Van’a 128 olan erişkin yatak kapasitesine 93 ilave yaparak 221’e çıkarıyoruz. Van’da yatak doluluk oranımız yüzde 52, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 74 olarak görünüyor.”

VAN’DAKİ FİLYASYON EKİBİ ARTIRILDI!

Kentteki tedbirlerin ve sağlık hizmetlerinin genişletildiğini de söyleyen Koca, “Van’da salgın başında 80 olan filyasyon ekip sayımızı 128’e yükselttik. Bugün itibariyle ekip sayımız birkaç gün içinde 150 ekibe ulaşacak. Bitlis’te 72 olan sayımız 90’a çıkardık, Hakkari’de 44 olan sayı 65’e, Muş’ta 37 olan ekibimiz şu an 50 oldu. Van’da temaslara ulaşma süremiz bu süreçte 26 saatten 17 saate kadar düştü. Ancak bu bölgede hasta sayılarında artış hala devam etmekte. Bugün incelemelerde bulunduğumuz illerde filyasyon için adresinde bulunamayanların oranı yüzde 9,2. Bu nedenle Temaslı ve şüphelilerin kendilerini izole etmesi gerektiğinin bir kez daha altını çizmek istiyorum.” Dedi.

VAN’DAKİ HASTANELERİN HIZLICA BİTİRİLMESİ TALİMATI VERDİ

Koca son olarak da kentte devam eden ve yapılacak olan bazı sağlık yatırımlarından söz etti. Van’daki yatırımların hızlıca tamamlanması talimatı verdiğini söyleyen Koca, o yatırımlarla ilgili olarak, “Van ve diğer şehirlerle ilgili sağlık yatırımlarına da bugün detaylı olarak bakma fırsatı bulduk. Van’daki yatırımlarımızla ilgili durum bu şekilde. Van’da yapılan 50 yataklı AMATEM tesisimizi bu yıl tamamlayacağız. 75 yataklı Çaldıran hastanemizin inşaatını tamamlayacağız. Bununla ilgili hızla tamamlanması için gerekli talimatları verdik. Erciş Ağız Diş Sağlığı merkezinin inşaatına başladık. Bahçesaray hastanesinin arsa sorunu çözüldü, hastanemizin inşaatına başlıyoruz. 75 yataklı Başkale Devlet Hastanesi projesi bu yıl içinde başlayacak.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim