ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ – ORHAN SAĞLAM

Koronavirüs (Covid-19) salgını Türkiye’de başladıktan sonra ortalama bir süreç geçiren ve son haftalara patlama yaşanan Van’da, son 3 haftada vaka sayısında artış yaşanmaya devam ediyor. Tedbirsizlik, sosyal mesafe gibi kurallara uymama ve toplu buluşmaların yaygınlaşması sonrası kentte şu ana kadarki en kritik sürece girildi. Vaka sayısında patlama yaşanmasının ardından Sağlık Bakanı Prof. Dr. Fahrettin Koca kenti ziyaret etti. Van Valiliğinde basın açıklaması yapan Bakan Koca, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Koronavirüs vakalarındaki artışta Van, bu anlamda Bakanlık olarak mercek altına aldığımız merkezlerden biri olmuştur. Son dönemde yüksek hasta sayısı artışlarını gördüğümüz illerden biri haline geldi. Van'daki hasta sayısı artışı son aya göre neredeyse 2 katına çıktı, son haftaya baktığımızda ise bu artış yüzde 17 düzeylerinde.” Dedi. Bakan Koca sabahki ilk değerlendirmenin ardından öğleden sonra başta Van olmak üzere bölge illerinin durumunun kapsamlı bir şekilde ele alındığı ve kentteki yönetici ve sağlık idarecilerinin yer aldığı bir toplantı gerçekleştirdi.

SAĞLIK BAKANI KOCA: VAN’I MERCEK ALTINA ALDIK!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Değerli basın mensupları mart ayından beri büyük bir mücadele verdiğimiz koronavirüs salgınında tekrar bir artış yaşanıyor. Ülke genelinde hasta sayıları artışa geçti. Ancak bu artış bildiğiniz gibi homojen bir dağılım göstermiyor. Bazı illerimizde hasta sayıları sabit kalacağını düşünürken daha önce salgının kontrol altında olduğu bazı illerde ise istemediğimiz tablolara şahitlik ediyoruz. Geçen hafta Diyarbakır, Şırnak Batman, Şanlıurfa ve Siirt illerimizle ilgili incelemelerde bulunduk. Bu 6 ilimizde birkaç hafta öncesine göre yüzde 70’lere düşen hasta saylarını gördük. O düşüşler bizi memnun etmişti. Van için ne yazık ki aynı durum mevcut değil. Van bu anlamda bakanlık adına mercek altına aldığımız merkezlerden biri oldu. Son haftalarda artış gösterilen illerden biri haline geldi.” Dedi.

“ERKEN TEŞHİS YAPARSAK KONTROLLU SALGIN ULAŞIRIZ”

Van da 3 hafta öncesinden başlayan ciddi bir yoğunluk yaşandığını belirten Koca, “Hasta sayısı artışı son aya göre neredeyse vaka iki katına çıktı. Geçtiğimiz haftalarda bölge hastanelerimizdeki yoğunluk sadece Van’da değil doğu ve Anadolu illerimizde sıkıntılar yaşıyoruz. Valilerimizle, il müdürleri ile başhekimlerimizle, sağlık ordumuzla yürüttüğümüz sıkı koordinasyon ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Yaptığımız hızlı ve etkili müdahalelerle bugün durumu kontrol altına alma çabasında içerisindeyiz. Sağlık kuruluşlarımız bu anlamda şuan bir sorun olmadığını söyleyebilirim. Van’da 80 olan filyasyon ekip sayımızı bu dönemde hızla 128’e çıkardık. Temasları ne kadar erken teşhis edebilirsek, salgın kontrolünde o kadar başarılı oluruz.”

VAN'DA 65 YAŞ ÜSTÜ HASTA ORANI YÜZDE 15,6!

Bakan Koca, Van'da 65 yaş üstündeki yaşlıların nüfus oranının yüzde 4,2’de, 65 yaş üstü hasta oranının yüzde 15,6 olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Yani nüfusa göre 65 yaş üstü, hasta sayısı 4 katına yakın oranda vaka olduğunu görüyoruz. İlde yoğun bakım hastalarımızın çoğunun da 64 yaş üstü vatandaşlarımız oluşturuyor. Burada şunu özellikle ifade etmek istiyorum. Yaşlılarımızın, yani büyüklerimizin özellikle korunabilir olması son derece önemli. 4 katı vaka artışlarının 65 yaş üstünde görülmesi bu anlamda ciddi risk oluşturmakta. Gençlerimizin büyüklerle temasını önlemek son derece önemli. Pozitif temaslı olan kişilerin de hassasiyetle üzerinde durmamız gerekir.”

“TEMİZLİK, MASKE VE MESAFEDEN TAVİZ VERMEMELİYİZ”

Gençlerin büyüklerle teması ciddi anlamda bilinçsiz olduğunu ve bunları önlemenin çok daha önemli olduğunu vurgulayan Bakan Koca, “Yaşlılarımızın koronabilir olması son derece önemli 4 katına varan nüfusa göre vaka artışıdır. Unutulan tedbirler hepimize acılar yaşatıyor. Temizlik maske ve mesafeden taviz veren her ilimizde bu tabloları görüyoruz. Van başta olmak üzere bölgedeki tüm hemşirelerimizi tedbirlere sıkı sıkı sarılmaya davet ediyorum. Bunun bölgedeki durumu yerinde görmek, acil müdahale gerektiren sorunlara çözüm üretmek için buradayız. Birazdan il değerlendirme toplantılarımızı gerçekleştireceğiz. Daha sonra Hakkâri, Bitlis ve Muş İl Sağlık Hekimlerimizle birlikte bölgedeki değerlendirmeleri yapacağız. Böylece bu 4 ilimizdeki güncel durumu detaylıca değerlendirmiş olacağız.” Diye konuştu.

BÖLGE İLLERİ MERCEK ALTINDA

Bölgedeki durumu yerinde görmek, acil müdahale gerektiren konulara çözüm üretmek için kente geldiklerini dile getiren Koca, Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'nin il sağlık müdürü, saha koordinatörleri ve başhekimlerinin katılımıyla değerlendirme toplantısı yaparak 4 ildeki güncel durumu ve ihtiyaçları detaylıca değerlendireceklerini kaydetti. Daha sonra Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine geçen Bakan Koca, burada tedavisi süren bazı hastaları ziyaret etti, vatandaşlarla sohbet etti.

Editör: TE Bilisim