ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ/ÖMER FARUK TOKTAŞ-  2019-2020 yılı Faaliyet Raporları, yapılan hizmetler, hayata geçirilen yatırımlar ve 2020 yılında yapılacak yatırımlarla ilgili olarak kamuoyunu bilgilendiren Van İl Sağlık Müdürlüğü, yapılan toplantıda kente dair önemli konuları değerlendirdi. 2019-2020 yılı faaliyet raporu ile birlikte kente dair önemli konuları da gerçekleşen toplantıda ele alan Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, kentteki sağlık problemleriyle ilgili önemli demeçlerde bulundu.

SÜNNETÇİOĞLU: ADLİYE LOJMALARI İÇİN GİRİŞİMLERİMİZ DEVAM EDİYOR

2017 yılında adliye lojmanlarının protokol imzalanarak Van İl Sağlık Müdürlüğüne devrinin gerçekleştiğini anımsatan Sünnetçioğlu, atıl durumda olan konutlarla ilgili girişimlerinin devam ettiğini ve çözüme kavuşturmak istediklerinin altını çizerek şu ifadeleri kullandı: “Adliye lojmanları 2017 yılında bir protokolle Sağlık Müdürlüğüne devredilmiş olup, 130 daire lojman (100 tanesi 3+1-20 tanesi 2+1 ve 10 tanesi 1+1) Bu lojmanların onarımı için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile görüşülmüş ve söz konusu Kurum tarafından gerekli keşif ve yaklaşık maliyet çıkarıldıktan sonra Bakanlıktan ödenek istenecek. Ödenek tahsis edilmesi durumunda lojmanlar onarılıp kurum personelinin hizmetine sunulacaktır”

KİRA’DA ÖNEMLİ TASARRUFLAR ELDE ETTİK

Sünnetçioğlu, Van İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinden bazı müdürlüklerin kirada yer aldığını ve kira konusunda önemli yol kat ettiklerinin altını çizerek şunları belirtti: “Sağlık Müdürlüğü’nün kira da olan yerleri var, kurum olarak kiracı olduğumuz yerlerimiz var. Külliye Binası ve Tuşba İlçe Sağlık Müdürlüğü, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi kirada yer alıyor. Külliye Binası ve Tuşba İlçe Sağlık Müdürlüğü ev sahipleriyle bir araya gelerek kiraların yüzde 50 indirim yapılması noktasında anlaştık. Kira tasarrufu açısından büyük önem arz ediyor. Kira süresi bitene kadar sabit kalacaktır. Kira konusunda hem indirime gittik hem de kira tutarını sabitledik. Bununla birlikte yıllık 600-700 bin TL kira tasarrufu elde ettik” diye belirtti.

SÜNNETÇİOĞLU: HAZIRLIKLI DURUMDAYIZ

Korona virüsü il ilgili önlem alındı mı, şeklinde yöneltilen soruya Sünnetçioğlu, “Bu konuyla alakalı Sağlık Müdürlüğü olarak hazır durumdayız. Şimdiye kadar Türkiye’de böyle bir vaka tespit edilmedi, ama olabilir. Temennimiz inşallah olmaz. Bu konuyla ilgili gerekli eğitimler, gerekli yazışmalar yapılmış zaten. Bu konuyla alakalı bizim bu hafta içerisinde toplantılarımız oldu. Baya yoğun bir şekilde çalışmalarımız var, ama şimdi öyle bir hastalık yok.” ifadelerini kullandı.

ŞEHİR HASTANESİ YAPILACAK MI?

Kentin şehir hastaneleri listesinde yer aldığı ama bununla ilgili sonraki süreçte adım atılmadı yönünde yöneltilen soruya yanıt veren Sünnetçioğlu, “Şehir Hastaneleri konusunda bakanlığımız tarafından öncellikli bazı şehirler seçildi ve zaman içerisinde gerçekleştirdi. Bakanlık tarafından çalışmalar devam ediyor, ilimiz içinde inşallah bununla ilgili zaman içerisinde bir çalışma olacağını düşünüyoruz. Bunun dışında zaten SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi var, kompleks bir hastane statüsüne sahip, bir kampüs özelliğini taşıyor. Yaklaşık olarak 1500-1600 yatak kapasitesine sahip, ilimiz ve bizler açısından sevindirici, neredeyse şehir hastanesi konumuna geçmek durumundayız” dedi.

ERCİŞ’E AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ YAPILACAK

Erciş eski devlet hastanesi arsası yerine ne yapılacak yönünde yöneltilen soruya Sünnetçioğlu, Erciş Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yapılması yönünde çalışma yürüttükleri kaydederek şunları ifade etti: “Erciş’te eski devlet hastanesi yerine makro planda Erciş Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yapılması yönünde çalışma yürütüyoruz. Bakanlık bu konuda makro düzeyde bize destek veriyor. Muhtemelen Mart-Nisan ayları içerisinde ihalesi yapılır diye bekliyoruz. Erciş ilçemize Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi binası kazandırmış olacağız. Bölge’de bu konuda bir ihtiyaç var, özellikle kuzey bölgesinin ihtiyacını karşılayacak şekilde ilçemize kazandıracağız”

SÜNNETÇİOĞLU: HEKİM SAYISI VE YOĞUNLUK KONUSUNA DEĞİNDİ

SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan yoğunluk ve personel eksikliği var mı, yönünde yöneltilen soruya Sünnetçioğlu, “SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi başhekimimiz yaşanan personel eksikliği ve dağılım noktasında yaşanan sıkıntıları gidermek üzere, üzerinde çalışıyoruz. Hasta yoğunluğu dağılımların da azalma oldu, özellikle mecburi hizmet süresinin uzatılması, hekim sayısının daha fazla tutulması poliklinik sayımızın artmasına ve polikliniklerde bekleyen hasta sayısını azalmasına yol açtı. Bundan dolayı da mutluyuz. Hekim mecburi hizmet süresinin 550 güne çıkması, hekimin çabuk gitmesinin önüne geçmiş oldu. İlimize hekim gönderilmesi yönünde hem Sağlık Bakanlığı hem de Sağlık Bakanımız ciddi manada bizlere destek veriyor. Hekim ihtiyacımız giderilmek üzere neredeyse çok az sıkıntımız var” diye belirtti.

SÜNNETÇİOĞLU: MALİ SORUNLAR VE İSTANBUL HASTANESİNE DEĞİNDİ

Kentteki hastanelerde malzemeyi, tedaviyi engelleyici bir sıkıntısı var mı yönünde yöneltilen soruya Sünnetçioğlu, kentteki hastanelerde tedavi engelleyici maddi bir sıkıntının olmadığını ifade etti. Sünnetçioğlu, İpekyolu Ek Polikliniği Hastanesi (İstanbul Hastanesi) durumuyla ilgili ise şunları kaydetti: “İstanbul Hastanesi önceden tam olarak faal kullanılmıyordu. Sağlık İl Müdürlüğü ekibi olarak büyük fedakârlıklar vererek acil servisi açtık. Acil servisin hayata geçirildiği dönemde hekim ihtiyacı fazlaydı. Ona rağmen acil servisi hayata geçirdik. Vatandaşımızın acil servis ihtiyacını giderelim, çalışma yükümüz bir ise iki olsun dedik. Bunun dışında hastanemizde fizik tedavi ünitesi ve servisini oraya taşıdık. İpekyolu Ek Polikliniği Hastanesi’nde GETAT Merkezi ya da Güzellik Merkezi açmak istiyoruz. Hastanemizde olağan bildiğince daha aktif hale getirmek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim