ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ/ÖMER FARUK TOKTAŞ- Van İl Sağlık Müdürlüğü olarak Kamu Hastaneler Hizmetleri Başkanlığı, Sağlık Hizmetleri Başkanlığı, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Destek Hizmetleri Başkanlığı, Personel Hizmetleri Başkanlığı 2019 yılında yapılan ve 2020 yılında yapılması planlanan faaliyet değerlendirme raporu yayımladı.

Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Başkanlığında Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Adem Ergioğuz, S.B.Ü. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin Çelik, Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Onur Mahmutoğlu, Halk Sağlığı Başkan Yardımcısı Büşra Tapan Soğanda, Personel Hizmetleri Başkanı Dr. Fatih Taman, Destek Hizmetleri Başkan Yardımcısı Çetin Yüce, Personel Hizmetleri Başkan Yardımcısı Yaşar Beygo, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dt.Mehmet Aktaş, katıldı.

SÜNNETÇİOĞLU TEK TEK AÇIKLADI

Toplantıda Van İl Sağlık Müdürlüğü’nün 2019 yılında yapılan ve 2020 yılında yapılması planlanan faaliyet değerlendirme raporu açıklayan Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, kamu hastanelerinde 188 yoğun bakım yatağı ile hizmet verildiğini ifade ederek, yoğun bakım yatak doluluk oranlarının yüzde 98 olarak gerçekleştiğini söyledi. Evde sağlık hizmetinin sadece kamu hastaneleri bünyesinde verildiğini dile getiren Sünnetçioğlu, “2019 yılında 11 bin 136 hastanın tedavisi evinde gerçekleştirilmiş olup, bu hastalar için 43 bin defa ekiplerimizce evde ziyaret gerçekleştirilmiştir” dedi.

SÜNNETÇİOĞLU YAPILAN HİZMETLERE DEĞİNDİ

Kanser tedavisi alan hastalara daha iyi bir ortamda hizmet verebilmek için ‘Gündüz Kemoterapi Ünitesi’nin yenilendiğini belirten Sünnetçioğlu, S.B.Ü. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi İpekyolu ek binasında acil servisin hizmete açılmakla birlikte 15 polikliniğinin de gündüz sağlık hizmetine açıldığını söyledi. 2019 yılında hizmete sunulan ASM’lere de değinen Sünnetçioğlu, “2019 yılında toplamda 730 kişiye temel ilk yardım eğitimi, 485 kişiye ilk yardım farkındalık eğitimi düzenlenmiştir. Yine 2019 yılında 10 adet acil sağlık hizmetleri istasyonu açılmıştır. Bunun yanında 2019 yılı içerisinde komuta kontrol merkezinin temeli atılmış, inşaatı başlamış ve 2020 yılı ortalarında teslimi yapılacaktır” ifadelerini kullandı. 2020 yılı içerisinde açılması planlanan çalışmalara da değinen Sünnetçioğlu, “Gürpınar Çavuştepe, Merkez Kevenli, Edremit Kurubaş, Çatak Görentaş, Muradiye, Erciş Uncular ve Ulupamir, Özalp Çubuklu, Tuşba Bardakçı ve Edremit Elmalı Aile Sağlığı Merkezi, açılışını planladığımız hizmet birimlerimizdir” diye konuştu.

VAN’IN YOĞUN BAKIMLARI YOĞUN!

Van İl Sağlık Müdürlüğü 2019-2020 faaliyet raporunda geçtiğimiz yıl yapılan ve bu yıl yapılması hedeflenen yatırımlar ve çalışmalar ayrı birimler, başkanlıklar bünyesinde ele alındı. Devam eden bazı çalışmalar başta olmak üzere o faaliyet raporunda şu ifadelere yer verildi: “SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi İpekyolu ek binasında bulunan anjiografi cihazı ana binaya taşındı. Toplam 3 adet anjiografi cihazı ile tüm anjiografik işlemler yapılmaktadır. Kamu hastanelerimizde 188 toplam yoğun bakım yatağı ile hizmet verilmekte ve yoğun bakım yatak doluluk oranlarımız %98 olarak gerçekleşmiştir. İlimiz kamu hastanelerinde 72 adet diyaliz cihaz ile 217 hastaya diyaliz hizmeti verilmektedir. Tüm kamu hastanelerimize yeni doğan transferinde kullanılmak üzere Transport Ventilatörlü Küvöz alındı. İlimizde evde sağlık hizmeti sadece kamu hastaneleri bünyesinde verilmektedir. 2019 yılında 11.136 hastanın tedavisi evinde gerçekleştirilmiştir. Bu hastalar için 43.000 defa ekiplerimizce evde ziyaret gerçekleştirilmiştir.”

ARTIK VAN’DA DA OBEZİTE MERKEZİ VAR

“SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde İnme Merkezi, El Cerrahisi ve Nöromusküler Hastalıklar Polikliniği açılması planlanmaktadır. Kanser tedavisi alan hastalarımıza daha iyi bir ortamda hizmet verebilmek için Gündüz Kemoterapi Ünitesi yenilendi. S.B.Ü. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi İpekyolu ek binasında acil servis hizmete açıldı. Ayrıca gündüz hizmet vermek üzere 15 poliklinik hizmete açıldı. S.B.Ü. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik tedavi ünitesi ve yataklı servisi İpekyolu ek binasına taşınarak hizmet vermeye başladı. Ayrıca bu binada 30 yataklı palyatif bakım merkezi açılma süreci bitmek üzeredir. Bu binada tüm laboratuvar ve görüntüleme hizmetleri aktif hale getirilerek halkımızın hizmetine sunulmuştur.”

BÖLGE’YE 27 YATAKLI YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ EKLENECEK

“İlimizin Yoğun Bakım yatak ihtiyacını karşılamak üzere S.B.Ü. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi eski acil servis alanında 27 yataklı yoğun bakım ünitesi açma çalışmaları devam etmektedir. Böylece 73 yataklı olan erişkin yoğun bakım yatak sayısı 100 ‘e çıkarılmış olacak. Ayrıca mevcut 63 kuvözlü olan yenidoğan yoğun bakım ünitesinin kapasitesi 17 kuvöz daha arttırılarak toplam 80 kuvöze çıkarılacaktır. Erciş Şehit Rıdvan Çevik Devlet Hastanesi’nin MR cihazı kiralık binadan çıkarılarak hastane ana binasına nakledildi. Yenidoğan Yoğun Bakım yatak sayısının artırılması ve 10 yataklı Palyatif merkez açılması ile ilgili çalışmalar yapıldı. Hastanede yatan kimsesiz ve muhtaç çocuklar yararına hizmet vermek üzere Minik Hayaller Çocuk mağazası açıldı. Çaldıran Devlet Hastanesi’nin Ameliyathane ve sterilizasyon ünitesi daha uygun şartlarda hizmet verebilmesi için tadilattan geçirildi. Çaldıran Devlet Hastanesi’nin yeni hizmet binası 2020 yılında hizmete açılması planlanmaktadır. Gevaş Devlet Hastanesi’nin Acil Servis hizmet alanları tadilattan geçirilerek daha geniş bir alanda ihtiyaca cevap verebilecek seviyeye getirildi. Muradiye Devlet Hastanesi’nde ilk defa kalça protezi ameliyatı yapıldı. 5 yataklı Palyatif Merkez açılması için çalışmalar başlatılmıştır.”

SAĞLIK HİZMETLERİ SAĞLIK FİLOSUNU GENİŞLETİYOR

“Sağlık Hizmetleri Başkanlığı olarak, 2019 yılı içerisinde envanterimize, 12 adet yeni panelvan ambulans, 1 adet motorsiklet ambulans, (Toplam sayı 3)1 helikopter ambulans girmiştir.2 adet Yenidoğan Transport ekibi kurulmuştur. 2019 yılında toplamda 730 kişiye temel ilkyardım eğitimi, 485 kişiye ilkyardım farkındalık eğitimi düzenlenmiştir.2019 yılında;10 adet acil sağlık hizmetleri istasyonu açılmıştır. (Başkale 2, Tuşba 2, Çaldıran, Çatak, Gevaş, Saray, Edremit, Erciş 1’er tane)2019 yılı içerisinde Komuta Kontrol Merkezi temeli atılmış, inşaatı başlamış ve 2020 yılı ortalarında teslimi yapılacaktır.”

HALK SAĞLIĞI HİZMETLERİ BAŞKANLIĞI 2019 YILINDA BU MERKEZLERİ AÇTI

“Aile Sağlığı Merkezlerimiz ve Toplum Sağlığı Merkezlerimiz Çatak 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi (6 Hekimlik), Çatak Toplum Sağlığı Merkezi Erciş Çelebibağı 1 No'lu 6 Hekimlik ASM, Erciş 4 Nolu 5 Hekimlik ASM, Erciş 2 Nolu 9 Hekimlik ASM, Başkale 1 Nolu ASM Hafiziye TSM + 8 Hekimlik ASM, Gevaş Merkez 1 Nolu 5 Hekimlik ASM+ TSM, Edremit 1 Nolu ASM 6 Hekimlik ASM+TSM, İpekyolu 18 Nolu ASM 2 AHB'lik (Karpuzalan),Tuşba 1 Nolu Merkez 9 Hekimlik ASM+TSM, İpekyolu 25 Nolu ASM Akköprü 5 Hekimlik ASM, Çaldıran 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi (4 Hekimlik), Tuşba Şemsibey 7 Nolu Aile Sağlığı Merkezi (4. Hekimlik) birimlerimizdir.”

HALK SAĞLIĞI BAŞKANLIĞININ 2020 YILI PLANI

“Gürpınar Çavuştepe 2 Nolu Aile Sağlığı Merkezi( 4 Hekimlik),Merkez Kevenli ASM 4 (AHB)Edremit Kurubaş Aile Sağlığı Merkezi(4 Birimlik),Çatak Görentaş 4 Nolu Aile Sağlığı Merkezi, Edremit 4 Nolu Aile Sağlığı Merkezi, Muradiye Aile Sağlığı Merkezi ve Toplum Sağlığı Merkezi,Erciş,uncular Aile Sağlığı Merkezi ve Ulupamir Aile Sağlığı Merkezi,Özalp Çubuklu Aile Sağlığı MerkeziTuşba Bardakçı Aile Sağlığı MerkeziEdremit Elmalı Aile Sağlığı Merkezi (2 Birimlik) hizmet birimlerimizdir.”

BİRÇOK YENİ MERKEZ 2019’DA HİZMETE BAŞLADI

“İpekyolu, Tuşba ve Erciş Sağlıklı Hayat Merkezlerimizde kanser taramaları, Enfeksiyon kontrol faaliyetleri, Üreme Sağlığı hizmetleri, Aile Danışmanlığı, Beslenme Danışmanlığı yapılmaktadır. Sağlıklı Hayat Merkezlerimizde bulunan fizyoterapistlerimiz tarafından bireysel fiziksel aktivite programları ile danışmanlık hizmetleri, Psikologlarımız, sosyal çalışmacılarımız ve çocuk gelişimi uzmanlarımızca bireysel ve aile görüşmeleri düzenlenerek psiko-sosyal destek hizmetleri verilmektedir. İlçe Sağlık Müdürlüklerimiz tarafından okullarda yapılan ağız diş sağlığı taramalarında Flor Vernik Uygulaması yapılmıştır. Yine bu öğrencilere Bakanlığımız tarafından ücretsiz olarak diş fırçası diş macunu dağıtımı yapılmıştır. Müdürlüğümüze bağlı Verem Savaş Dispanseri tarafından hastalarımız takip edilmekte, temaslı hasta taraması yapılmaktadır. Ayrıca mobil röntgen aracımızla tarama hizmetleri yürütülmektedir. Halk Sağlığı Laboratuvarımızda Aile Hekimliklerimizde muayene olan hastalarımızdan alınan kan örneklerinin tetkikleri yapılmaktadır.”

VAN ‘ALTIN BEBEK DOSTU İL’ ÜNVANINI ALDI

“Müdürlüğümüz tarafından; Beyaz Bayrak, beslenme dostu okul, sürücü davranışlarını geliştirme eğitimi, sağlık tedbirleri hizmetleri yürütülmektedir.”

İŞTE 2019’DA YAPILIP TESLİMİ YAPILAN SAĞLIK YATIRIMLARI

“Başkale merkez 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, Erciş merkez 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, Saray merkez 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, Erciş Çelebibağ 1 nolu aile sağlığı merkezi 6 hekimlik, Başkale Merkez Hafıziye Aile Sağlığı Merkezi (8 Hekimlik) ve İlçe Sağlık Müdürlüğü ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, Gevaş Merkez Aile Sağlığı Merkezi (5 Hekimlik) ve Toplum Sağlığı Merkezi ile 112 Acil Sağlık Hizmetler İstasyonu, Gevaş Merkez Aile Sağlığı Merkezi (5 Hekimlik) ve Toplum Sağlığı Merkezi ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, Edremit Merkez Aile Sağlığı Merkezi (6 Hekimlik) ve İlçe Sağlık Müdürlüğü ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, Çatak Merkez Aile Sağlığı Merkezi (6 Hekimlik) ve Toplum Sağlığı Merkezi ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, Çaldıran Merkez Aile Sağlığı Merkezi (6 Hekimlik) ve İlçe Sağlık Müdürlüğü ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, İpekyolu Karpuzalan Aile Sağlığı Merkezi (3-4 Hekimlik) Tuşba 1 nolu aile sağlık merkezi, ve aile sağlık merkezi, Erciş Merkez 4 nolu Aile Sağlığı Merkezi (5 Hekimlik) Erciş Merkez 2 nolu Aile Sağlığı Merkezi (9 Hekimlik), Tuşba Akköprü Aile Sağlığı Merkezi (5 Hekimlik) Gürpınar İlçe Devlet Hastanesi 10 Yataklı.”

HALİ HAZIRDA DEVAM EDEN PROJELER…

“Çaldıran İlçesi 75 yataklı Devlet Hastanesi ve 10 Daire lojman, Saray İlçesi 10 yataklı İlçe Devlet Hastanesi, Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezi hizmet binası, Van Merkez AMATEM ve ÇEMATEM (50 yataklı)”

BU YATIRIMLAR DA YATIRIM PROGRAMINDA!

“1-50 yataklı Gevaş Devlet Hastanesi -2-75 yataklı Başkale Devlet Hastanesi ve 10 daire lojman- 3-20 yataklı Bahçesaray ilçe Devlet Hastanesi ve 10 -4-150 yataklı Tuşba Devlet Hastanesi 5-Erciş 25 Ünitlik Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi -6-İpekyolu Kevenli Aile Sağlığı Merkezi- 7-Gürpınar Çavuştepe Aile Sağlığı Merkezi- 8-Edremit Kurubaş Aile Sağlığı Merkezi-9-Çatak Görentaş Aile Sağlığı Merkezi-10-Edremit 4 Nolu Aile Sağlığı Merkezi ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu-11-Muradiye ASM+TSM+112 ASHİ-12-Erciş Uncular Aile Sağlığı Merkezi-13-Özalp Çubuklu Aile Sağlığı Merkezi-14-Tuşba Bardakçı Aile Sağlığı Merkezi-15-Erciş Çakırbey Aile Sağlığı Merkezi -16-Erciş Ulupamir Aile Sağlığı Merkezi”

Editör: TE Bilisim