Yeni bir hayat sunan organ naklinde dünya başarılarına imza atan Antalya'da, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yüzden rahme, kalpten karaciğere kadar 1743 organ nakli için 109 milyon 687 bin lira ödeme yaptı.

Bu harcamalar arasında yer alan Türkiye'nin ilk tam yüz naklinin gerçekleştirildiği Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan 4 yüz naklinden 3'ünün ödemeleriyse 172 bin 397 lira oldu. Antalya'da başta Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü olmak üzere çeşitli hastanelerdeki organ nakli operasyonları için SGK, toplam 109 milyon 687 bin 523 lira ödemede bulundu. Söz konusu ameliyatlar farklı tarihlerde yapılmış olsa da bu rakamlar, faturalandırma ve ödemeler çerçevesinde, SGK Antalya İl Müdürlüğü'nün 2013 yılı ödemeleri olarak gerçekleşti. Tüm dünyanın konuştuğu yüz ve rahim nakli operasyonlarından böbrek nakillerine, kordon kanından karaciğer nakline, kemik iliğinden kalp, kol ve bacak nakline kadar toplam 1743 operasyon sonucunda kimi yeni bir yüze, kimi yeni bir kalbe, hatta yeni bir rahme sahip olarak umutların tükendiği anda yeni bir hayata başladı.

DÖRT YÜZE 232 BİN LİRA

Bu nakiller içinde en çok yüz nakilleri ilgi çekti. AÜ Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, ilk olarak Uşak'ta tren kazasında beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya'nın yüzünü 21 Ocak 2012'de, 40 günlükken yüzünün yüzde 90'ı yanan Manavgatlı mermer işçisi Uğur Acar'a nakletti. Bu operasyon, Türkiye'nin ilk tam yüz nakli oldu. Aynı ekip devamında Turan Çolak, Recep Sert ve Salih Üstün'e yüz nakli operasyonu gerçekleştirdi. İlk üç nakil Acar, Çolak ve Sert'in ameliyat giderleri olarak SGK, 172 bin 397 lira ödemede bulundu. Son nakil Salih Üslün'ün, tedavi süreci devam ettiği için henüz ödeme talebinde bulunulmadı. Ancak yasal mevzuatlar çerçevesinde son yüz nakli için, ortalama 58 bin lira ödeme gerçekleştirilecek. SGK'nın 4 yeni yüzün bedeli olarak ödediği rakam, böylece yaklaşık 230 bin lira olacak.

390 KEMİK İLİĞİ, 1197 BÖBREK

Her biri insan hayatında dönüm noktası olan Antalya'daki bu operasyonlar arasında 390 kişi, kemik iliği nakli için devlet desteğinden faydalandı. Nakiller arasında en yüksek tutarı oluşturan 390 kemik iliği nakline SGK, 54 milyon 282 bin 630 lira ödemede bulundu.SGK'nın organ nakli ödeme kalemindeki en yüksek nakil sayısını ise böbrek nakilleri oluşturdu. Böbrek nakli alanında dünyanın önde gelen illeri arasına girmeye başlayan Antalya'da SGK İl Müdürlüğü, sosyal güvenceleri kapsamında nakil yaptıran 1197 kişi için 40 milyon 116 bin 200 lira ödeme gerçekleştirdi. SGK'nın organ nakli destekleri arasında tutar açısından üçüncü sırada ise karaciğer nakilleri yer aldı. 117 karaciğer nakli karşılığında SGK, 9 milyon 727 bin 520 lira ödeyerek operasyon giderlerini karşıladı.

DÜNYANIN İLK KADAVRADAN RAHİM NAKLİ

SGK'nın ameliyat ve tedavi giderlerini karşıladığı en önemli nakillerden biri, yine Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibinin gerçekleştirdiği dünyanın ilk kadavradan rahim nakli operasyonu oldu. Bu naklin gideri olarak da SGK, 59 bin lira ödemede bulundu. Hayat kurtaran nakillere yönelik olarak SGK, 19 kordon kanı nakli için 4 milyon 174 bin 800 lira, 14 kalp nakli için 949 bin 781 lira, bir kol nakli için 42 bin 397 lira ve bir kol-bacak nakli için de 162 bin 488 lira ödeme gerçekleştirdi.

TÜRKİYE'NİN HER YERİNDEN ANTALYA'YA GELİYORLAR

SGK Antalya İl Müdürü Selim Erol, Antalya'nın organ nakli alanında Türkiye'nin dünyadaki gurur kaynağı olduğunu söyledi. Antalya'da yapılan nakil operasyonlarının sadece bu ildeki hastalardan oluşmadığına dikkati çeken Erol, tüm Türkiye'den hastaların gelerek burada yüz, kalp, böbrek, karaciğer gibi organ nakilleriyle yeni bir hayata kavuştuklarını dile getirdi.

ANTALYA, DÜNYADA SÖZ SAHİBİ OLUYOR

Bilim adamlarına minnettar olduklarını ifade eden Erol, "Antalya, bu alanda dünyada söz sahibi olma yolunda emin adımlarla yürüyen bir il. Biz de yasal mevzuatlar doğrultusunda, bugüne kadar 2 bine yakın insanımıza sosyal güvenceleri kapsamında gerçekleştirilen nakil işlemlerinin giderlerini ödedik. Değerli bilim adamlarımızın çalışmalarıyla bu insanlarımız yeni bir yüz, yeni birer hayat kazandılar. Bugüne kadar 1743 organ nakli için 109 milyon 687 bin 523 lira gider karşılandı" dedi.

Editör: TE Bilisim