ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ - Van Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzman Doktor Hilal Adıgüzel, vatandaşların aşılarına dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekerek, Türkiye’de aşısız çocuğun kalmaması için gece gündüz demeden çalışma yaptıklarına vurgu yaptı. 

 

"Dünya Aşı Haftasında” her yıl olduğu gibi bu yılda durmadan mücadele eden sağlık çalışanları vatandaşların duyarlı olması için uyardı. Sadece aşı haftasında değil tüm yıl boyunca aşılama çalışması yaptıklarını belirten, Van Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzman Doktor Hilal Adıgüzel, toplum sağlığını arttırma amacıyla hareket ettiklerini söyledi. Adıgüzel, “Bu yıl sağlık aşı ile koruma altında sloganıyla hareket ediyoruz. 5 altı yaş ve göçle gelen çocukların aşılarının tamamlanması için çalışmalar yapıyoruz. Ülkemiz göç alan bir ülke olduğu için yasadışı yollarla ülkeye giriş yapan çocukların aşılarının tamamlanmasına da bakıyoruz.” Dedi.

 

ADIGÜZEL: ÜLKEMİZDE ÇOCUK FELCİ VAKASI GÖRÜLMEMEKTEDİR

 

Aşının doğumdan itibaren başlayan süreçte kullanılması gereken bir korunma yolu olduğuna dikkat çeken Adıgüzel, “Birçok hastalıktan korunmak için çeşitli aşılar yapıyoruz. Sadece çocuklarda değil yaşlı ve gebelerde için de aşılar var. Ayrıca bu aşılar bakanlık tarafından ücretsiz olarak yapılıyor. Aşı oldukça eski bir tarihçesi olan hastalıktan korunma yöntemidir. Günümüzde artık görülmeyen çiçek hastalığı ile karşılaşıldığında önemini göstermektedir. 1960’lı yıllarda toplumda çocuk felci hastalığı sonucu engelli kalan veya hastalığı esnasında ölen çocuklarımız olmuştur. Ülkemizde uygulanan başarılı aş kampanyaları neticesinde 2002 yılından bu yana ülkemizde çocuk felci vakası görülmemektedir. Aşı ile önlenebilir hastalıklardan, bağışıklama sayesinde yaklaşık 6 milyon çocuğun hayatının kurtarıldığı tahmin edilmektedir.” İfadelerine yer verdi.

 

“13 FARKLI AŞI KULLANIYORUZ”

 

Adıgüzel konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “İnsan vücudu bir bulaşıcı hastalık etkeni ile karşılaştığında; savunma mekanizmasını uyararak hem hastalık esnasında vücudu koruyan hem de sonrasında tekrar aynı etkenle karşılaşıldığında hastalanmadan etkeni yakalayıp yok eden koruyucu maddeler üretebilmektedir. Aşılar normalde hastalıkla karşılaşıldığında üretilen bu maddelerin hastalık geçirilmeden vücuda tanıtılmasını sağlayan maddelerdir. Bu sayede hastalanma sonucunda karşılaşılabilecek ölüm ve sakatlanma gibi hiç istenmeyen durumlardan korunma sağlamaktadır. Biz 13 farklı aşı kullanıyoruz. Bu aşılar zarar vermez asla aksine hastalıklardan korumak amacıyla kullanıyoruz. Çocuklarda çoğunlukla döküntülü hastalıklarda kullanılan aşılar bunlar. Özellikle Hepatit hastalıklarının önlenmesi için kullandığımız aşılar ileriki yaşlarda kanser riskini azaltır.”

 

ADIGÜZEL: YOĞUN BİR ŞEKİLDE AŞILAMA YAPIYORUZ

 

Hastalık etkeninin hastalık yapmayacak kadar zayıflatılmış formları veya vücutta savunma mekanizmasını tetikleyecek parçaları laboratuvar koşullarında hücre kültürlerinde veya özel geliştirilmiş cihazlarla üretilmekte, hijyen unsurlarına azami derecede dikkat edilerek paketlendiğini söyleyen Adıgüzel, “Aşının uygulanma süresine kadar saklama koşulları, aşı takip sistemi ile tüm ülke genelinde anlık olarak izlenmektedir. Özellikle 0-1 yaş arası yoğun bir şekilde aşılama yapıyoruz.” Dedi.

 

“AŞILAR ÜCRETSİZ OLARAK UYGULANMAKTADIR”

 

Adıgüzel, “Bakanlığımızın aşı takvimi sayesinde çocuklarımızın aşılamasında 13 hastalığa karşı koruma sağlanmaktadır. Aşı yalnızca çocuklar için olmayıp gebe, yaşlı veya kronik hastalığı olan bireyler gibi erişkin yaş gruplarında da yapılması gerekmektedir. Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar. Unutmamalıyız ki aşı herkes içindir. Aşı uygulamaları, aile sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde yapılmaktadır. Önerilen aşılar Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır.” Diye belirtti.

 

ADIGÜZEL: AŞILAMA HİZMETİ VAZGEÇİLMEZDİR

 

Aşıların son derece güvenilir biyolojik ürünler olduğuna vurgu yapan Adıgüzel, “Aşı sonrası hafif yan etkiler genellikle hafif ateş, aşı uygulanan bölgede kızarıklık, şişlik, ağrı gibi bölgesel reaksiyonlardır. Çok nadir olarak ciddi yan etkilerde görülebilir. Sizlerden beklentilerimiz; çocuklarımızın aşılanmasını sağlayalım. Aşılanma şansını kaçıranlar var ise aşılanmaları için sağlık kuruluşlarına götürelim. Sağlıklı bir toplumun gereği için aşılama hizmetinin vazgeçilmez olduğu bilincini tüm kesimlere ulaştıralım.” İfadelerine yer verdi.

 

“AŞI ÇOK ÖNEMLİ BİR FAKTÖRDÜR”

 

Aşılamayı tavsiye ettiklerini belirten Adıgüzel, “Çünkü bazı hastalıklarda doğal enfeksiyonla çözüm elde etmek çokta mümkün değil. Örneğin bir çocuk felcinde doğal enfeksiyonla sağlık beklemek çokta doğru değil. O yüzden aşı çok önemli bir faktördür. Aşılama çok faydalı ve gereklidir diyoruz. Bu yıl sloganımız sağlık aşı ile koruma altında diyorum ve aşı herkes içindir diyoruz. Aşı ile sadece çocukları değil toplumu da koruyoruz. Aşılama ile sağlıklı bir geleceğe doğu çocuklarımızla birlikte sağlıklı adımlar atalım. Kendini ve sevdiklerini korumak için aşılan. O yüzden aşılarınızı düzgün ve bir doktor eşliğinde yapılmasını öneriyoruz.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim