Van Özel İstanbul Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Arısoy, bahar ayında görülen Saman Nezlesi (Alerjik Rinit) hastalığına karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu. 

Bahar mevsiminde ağaçların polen yaymaya başladığını hatırlatan Dr. Arısoy, polenlerle birlikte çimenlerin de özellikle alerjik bünyesi olan insanlarda değişik semptomlara sebep olduğunu söyledi. Bu alerjinin kişiye göre değişik semptomlara sebep olabildiğini ifade eden Arısoy, “Bazı insanlarda saman nezlesine sebep olan bu alerjiyenler, burun akıntısı, burunda kaşıntı ve burun tıkanıklığı yapabiliyor. Bunun yanında gözlerde alerjiye sebep olabiliyor. Gözde kızarıklık ve kaşıntı şeklinde seyrediyor” dedi. Göğüs hastalıklarını ilgilendiren en büyük bölümünün astımın teşkil ettiğini dile getiren Arısoy, özellikle astım hastalarının bahar ayında daha da dikkatli olması gerektiğini söyledi. Dr. Arısoy, “Özellikle alerjik astımlarda ağaç polenleri, çimenler ve çayırlarla astım daha da tetiklenebiliyor. Bu tür alerjik astımı olan insanların özellikle bahar aylarında bu duruma çok dikkat etmeleri gerekiyor. Bu tür hastalar bahar mevsiminde maske ile gezebilirler” ifadelerini kullandı.
Alerjik astımın bahar ayında daha da tetiklendiği için mutlaka doktor kontrollerinin daha sık yapılmasını isteyen Arısoy, “Daha önce iki, üç ayda bir kontrole çağırdığımız hastaları bu dönemde ayda bir çağırmaya başlıyoruz. Çünkü bu polenler, bazen şiddetli astım krizlerine sebep olabiliyor. Bu nedenle bu hastalarımızın mutlaka doktor kontrollerini aksatmamalarını istiyoruz. Bunun yanında yine bu aylarda tedavinin dozunu arttırabiliyor ya da daha önce kullanmadığı yeni ilaçlar ekleyebiliyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim