Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun yaptığı açıklamalara göre kanser ve nadir rastlanan bazı hastalıkların ilaçlarının karşılanmaması sonucu doğan mağduriyeti azaltmak için yeni bir sistem geliyor.

 

Eylülde geçilmesi beklenen özel bütçe sistemine göre kanser ve diğer nadir hastalıkların tedavisinde kullanılan fakat ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından henüz ruhsatlanmadığı için SGK’nın geri ödeme listesinde yer almayan ilaçlara ulaşılması çok daha kolay olacak. Geçilecek sistemle kanser ve diğer nadir hastalıkların ilaçlarının bütçesi SGK’nın özel bütçesi tarafından anında karşılanacak. Bu şekilde ilaca ulaşamadığından dolayı hastalığı ilerleyen vakalarla karşılaşılmayacak. Erişilmesi için uzun zaman geçirilen ilaçlar vatandaşların ayağına çok daha hızlı gelecek ve hastalar en iyi tedaviye en hızlı şekilde sahip olabilecekler.

 

Bu anlamda 33 bin siroz hastası da bu düzenlemeden yararlanmış olacak. Bu düzenleme çıkmadan önce 5-6 ayda getirilen bir ilaç, düzenlemeyle birlikte çok kısa bir süre içerisinde hastaya ulaşabilecek. Zaman sıkıntısı sebebiyle yüksek fiyata tahsil edilen ilaçlar, çok daha uygun fiyata getirilecek. Eylül ayının sonunda başlayacak olan sistemle hem hastalığın maliyeti azalmış olacak hem de hastalar çok daha hızlı ve iyi tedaviye ulaşmış olacak.

Editör: TE Bilisim