Van ipekyolu İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Organ Bağışı Haftası’ nedeniyle organ bağışına dikkat çekmek için stant kuruldu. Türkiye’de 2015 yılında 28 bin 252 kişinin organ bağışı belediği belirtilirken, beyin ölümü gerçekleşen Bin 534 kişiden sadece 361 kişinin organ bağışı yaptırdığı ifade edildi.

 

Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen ‘Organ Bağışı Haftası’ bu yılda bekleneni vermedi. Organ bağışına dikkat çekmek için her yıl çeşitli organizasyonların yapıldığı ülkede, vatandaşların organ bağışı konusunda yeterli duyarlılığı göstermediği ortaya çıktı. 28 Binin üzerinde organ nakli bekleyen hastaya rağmen sadece 361 kişinin bağışta bulunması vatandaşların organ bağışlama konusunda duyarsız olduğunu gösteriyor. Yıl içerisinde organ bağışına dikkat çekmek için birçok organizasyon yapan İl ve İlçe Sağlık Müdürlükleri organ bağışı konusundaki eksikliklerden yakınıyor.

 

BAĞIŞ KONUSUNDA DUYARLI OLUNMALI

Konuyla ilgili açıklama yapan İpekyolu İlçe Sağlık Müdürü Dr. İlhan Aydın, 2014-2015 yılları arasında sadece 15 organ bağışı yapıldığını söyleyerek, kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastaların tek yaşam şansının organ nakli olduğunu, 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkesin organlarının tamamını veya bir bölümünü organ bağış formunu doldurarak iki tanık huzurunda imzalayarak bağışlayabileceğini aktardı. Dr. Aydın, ülkede organ ve doku nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

 

BEKLEYEN ÇOK, BAĞIŞ YAPAN YOK!

Organ ve doku bağışının ölümden sonra organların başka bir insan için kullanılmasına izin vermek olduğunu ifade eden Dr. Aydın, “Bazen görmeyen bir insanın görmesinin, bazen de hayatını diyaliz cihazına bağlı olarak sürdüren bir böbrek hastasının hayata dönmesini sağlamaktır. Türkiye geneli 2015 yılı organ ve doku bağışı bekleyen güncel hasta listesine göre organ bağışı bekleyen kişi sayısı 28 Bin 252’dir. 2015 yılı içerisinde Bin 534 beyin ölümü gerçekleşmiş olup, sadece 361 kişinin organlarının bağışına ailesi tarafından izin verilmiştir. Türkiye genelinde toplam 148 bin 845 bağışçımız mevcutken, en basit örnek ile 60 Bin 345 diyaliz hastamız mevcuttur. Bu diyaliz hastalarından 22 Bin 105 kişi nakil beklemektedir. Diyaliz hastalarımızın dışında 611 kalp, 2 Bin 196 karaciğer, 3 Bin 18 kişi de kornea nakli beklemektedir.” İfadelerini kullandı.      

 

EMPATİ KURULMALI

Ülkede organ ve doku nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığını söyleyen Dr. Aydın, Şöyle konuştu: “Organ nakli hizmetlerinde büyük gelişmeler kaydedilmekle beraber istenilen seviyeye ulaşamamaktayız. Bunun en büyük nedeni organ ve doku bağışının yetersizliğidir. Organ bekleyen hasta ve yakınlarıyla empati kurarak ne kadar zor durumda olduklarını ve bağışlarımızla ne kadar hayati bir davranışta bulunduğumuzu anlayabiliriz. Bir gün kendimizin veya yakınlarımızın da organ bağışına muhtaç hale gelebileceğini unutmadan, bu bilinç ve anlayışla organlarımızı bağışlayalım ve etrafımızdaki insanları da ikna etmeye çalışalım”

 

BİRÇOK ALANDA STANTLAR KURULDU

İpekyolu İlçe Sağlık Müdürlüğü 3-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen ‘Organ Bağışı Haftası’ nedeniyle birçok yerde stantlar kurarak halkı organ bağışı konusunda bilgilendirdi.

Bağışlanan her organın bir hayat kurtardığını ifade eden Dr. Aydın, organ ve doku bağış haftası nedeniyle halkı bilgilendirmek, organ ve doku bağışı başvurularını kabul etmek üzere İlçe Sağlık Müdürlüğünün, Toplum Sağlığı Merkezlerini, Aile Sağlık Merkezlerinin, TÜM Kamu hastaneleri ile tüm özel hastanelerinde stantlar açıldığını söyledi. 


ŞEHRİVAN SAĞLIK: ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim