Samsun'da beyin ölümü gerçekleşen kişiden alınan böbrek, 13 yıldır organ nakli bekleyen 61 yaşındaki Bayburtlu Daştan Çalışkan'a umut oldu.

 

Samsun'un Canik ilçesi Belediye evleri Mahallesi'ndeki evinin önünde çay içerken otomobil çarpması sonucu ağır yaralanan ve beyin ölümü gerçekleşen İlyas Nazlı'dan (59) alınan böbrek, Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yapılan başarılı ameliyatla Bayburtlu 61 yaşındaki Çalışkan'a nakledildi. Nakille sağlığına kavuşan Çalışkan, yaptığı açıklamada, 13 yıllık bekleyişin ardından yapılan nakille sağlığına kavuştuğunu ve kana kana su içebildiğini söyledi. Organ bağışı sayesinde sağlığına kavuşmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Çalışkan, şunları kaydetti: "Bu böbreği bana bağışlayana Allah gani gani rahmet eylesin. Allah devletimize zeval vermesin. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Beni bu dertten kurtardılar. 13 yıldır doya doya su içemedim. Şimdi Allah'a şükür su içiyorum ve çok rahatım. Önceden su içtiğimde gözlerim yaş doluyordu. 13 yıl boyunca diyalize girip çıktım. Şimdi çok şükür iyiyim."

 

EŞİYLE BERABER ORGAN BAĞIŞÇISI OLDU

Çalışkan, nakilden sonra eşiyle organlarını bağışlama kararı aldıklarını belirterek, operasyonu yapan ekibe de teşekkür etti. Eşinin nakil öncesi durumunu gözyaşları içinde anlatan Hatice Çalışkan ise "13 yıldır onun çektiklerini ben de çektim. Bu böbrek nakli hepimizi çok mutlu etti. Allah bu organı bağışlayanlardan razı olsun. Nakil bekleyenlere de Allah nasip etsin. Çok şükür eşimi kurtardık onun için mutluyuz" ifadelerini kullandı.

 

BÖBREK YETERSİZLİĞİNDE TEK ÇÖZÜM NAKİL

Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk, organ bağışının önemine işaret etti. Çalışkan'ın 13 yıldır böbrek hastası olduğunu ve diyalize girdiğini bildiren Öztürk, şöyle konuştu: "Uzun süreli diyalize giren ve uzun süreli böbrek hastalığı olan kişilerin zaman içerisinde diyalize girme şansı azalıyor, çünkü damar yolu problemi oluyor. Bundan dolayı bu hasta amcamız da artık o sınıra gelmek üzereydi. Kendisine Samsun'da vefat eden vatandaşımızdan aldığımız organı naklettik. Hasta gayet iyi durumda. Bir de neşeli ve yaşama bağlı bir amcamız ve kendisine bu organı bağışlayan aileye teşekkür ediyor. Aynı teşekkürü ben de etmek istiyorum. Vefat eden vatandaşımızın ailesine başsağlığı diliyorum." 

Editör: TE Bilisim