Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu sorunu olan hastalara ‘kalp pili’ takılmaya başlandı. Bölge yaşayanların daha önce bu ameliyatlar için İstanbul ve Ankara gibi kentlere gittiğini belirten Kardiyoloji uzmanı Dr. Yusuf Türkmen, bu hizmeti vermeye başladıkları için bölge insanının başka kentlere gitmekten kurtulduğunu söyledi. Van'da 2011 yılında faaliyete giren ve birçok alanda kendini yenileyen Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ilk defa 'koroner arter' hastalığı olan kişilere 'kalp pili' takmaya başladı. Her gün birçok kişinin kalp ve damar hastalıkları sonucu yaşamını yitirdiğini belirtti.

‘HAYAT KALİTESİNİ VE YAŞAM SÜRELERİNİ ETKİLİYOR’

Dr. Türkmen, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık ölüm nedeni kalp damar hastalıklarıdır. Bölgemizde kalp damar hastalıklarına oldukça sık rastlamaktayız. Hipertansiyon hastaları haricinde 50 bin kalp yetmezliği ve 200 bin civarında kalp damar hastalığının olduğu varsayılmaktadır. Kalp yetmezliği hastalarının yüzde 25'inde ise kalbin sol tarafını uyaran sinir ölmüş olmaktadır. Bölge hastanemizde ileri dönem kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığı olan hastalarımıza hem birincil hem de ikincil koruma amaçlı şok veren özellikte koroner arter hastalığı ve kalp sinirleri ölmüş hastalara sinir işlevini gören kablolu piller seri şekilde takılmaya başlanmıştır. Bu sayede hem hastalarımızın hayat kaliteleri artmakta hem de yaşam süreleri uzamaktadır.” Dedi.

BATI İLLERİNE GİTMEYE GEREK KALMADI

Genellikle dar gelirlilerin kendilerine geldiğini belirten Dr. Türkmen, bölgede yaşayanların daha önce bu hastalıklar için uzak yerlere gitmek zorunda kaldığını anlatırken, “Gidemeyenler ise ne yazık ki mevcut hastalıklarının olumsuz sonuçlarına katlanmak zorundaydılar. Şimdi hastanemizde seri şekilde yapılmaya başlayan bu işlemler sayesinde hastalarımız hem maddi masraftan hem de zamandan tasarruf ederek sağlıklarına kavuşuyor” Diye konuştu

Editör: TE Bilisim