Konuyla ilgili açıklama yapan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Operatör Dr. Özcan Öktem, hastanenin Çocuk Cerrahisi Kliniği’nde özellikle uzun süre yatan çocukların boş zamanlarında vakit geçirebilmeleri ve eğlenebilmeleri için kliniğin yeniden dizayn edildiğini belirterek, “O eski hastane havasından çıkarmak ve çocukların hastaneye gelirken daha bir istekli, daha hevesli ve korkmadan hastaneye gelebilmeleri için kliniğimizi bu şekilde dizayn ettik. Kliniğimizin dizaynı konusunda iki öğretmen arkadaşımızın bize çok desteği oldu. Çocukların psikolojisine uygun resimler dizayn edildi ve iki hastane personelimiz tarafından resimler çizilerek, tüm klinik çocuk resimleri ile boyandı” dedi.

 

Hastaların artık çocuklarını getirirken daha bir istekli ve daha hevesli getirdiğine vurgu yapan Öktem, “Çocuklar da artık korkmadan, çekinmeden hastanemize gelip hem tedavilerini olabilmekte, hem de boş zamanlarında oyunlarını oynamaktadır. Bu konuda öğretmen arkadaşlarımız da çocukların eğitimlerine katkı sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARDAKİ KORKU BİTİYOR

 

Çocuklarda genel olarak bir beyaz önlük sendromunun söz konusu olduğunu ve bu nedenle çocukların hastane çalışanlarından, hemşirelerden ve doktorlardan korktuğunu dile getiren Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Hizmetler Müdürü Berhan Şimşek de, servisin değişen yüzü ile birlikte çocukların artık hastaneye gelmekten ziyade sanki bir anaokulu, bir oyun parkı alanına gelmiş hissi uyandırdığını vurguladı. Şimşek, “Bu da çocuklardaki o korku ve endişeyi bir nebze de olsun bertaraf etmektedir. Dolayısıyla çalışanların, hastaların yaklaşımı, çocukların bu korkularının bertaraf edilmesi, hasta hemşire ilişkisinden ziyade, öğretmen öğrenci psikolojisine dönüşmekte ve bu da çocukları daha da rahatlatmaktadır” diye konuştu.

 

ÇOCUKLAR ŞİMDİ DAHA NEŞELİ

Kliniğe gelen çocukların daha önce hastane korkusu ile geldiklerini ifade eden Çocuk Cerrahi Servisi öğretmenlerinden Ayşe Yurtpay, “Şimdi ise servise giren çocukları biraz daha neşeli, biraz daha oyun ortamında onları hazırlayıp ameliyata gönderiyoruz. Burada uzun süre kalan çocuklar hastane ortamından çıkmış oluyor. Böylece hem eğitim almış oluyorlar hem de hastaneye biraz daha severek ve isteyerek geliyorlar” dedi.

 

ÇOCUKLAR ARTIK SIKILMIYOR

Hastanede özellikle apandis veya uzun süre yatan hasta çocuklara hikaye kitapları, yapboz ve eğitici oyuncaklar vererek sıkılmamalarını sağladıklarını belirten öğretmen Gurbet Karakuş ise, “Çocuklar verdiğimiz etkinlikleri odalarında yapıp bize tekrar geri getiriyorlar. Bunun yanında bizlere yaptıkları etkinlikleri anlatıyorlar. Bu nedenle burada uzun süre kalan çocuklar artık sıkılmıyorlar ve çok güzel bir etkinlik yapmış oluyorlar” ifadelerine yer verdi.
Yapılan etkinliklerle çocukların korkularını yenerek ameliyathaneye girdiklerine vurgu yapan Karakuş, “Daha önce çocuklar; doktor, hemşire ve sağlık personelinden korkuyordu. Ama böyle bir etkinlikten sonra çocuklar, ameliyattan önce o korkularını yenip o şekilde ameliyata giriyorlar ve bu da onlar için daha iyi oluyor” şeklinde konuştu. Aileler ise, bu uygulamadan memnun olduklarını belirterek, hastane yönetimine teşekkür ettiler.

Editör: TE Bilisim