Çoğu anne baba çocuğunun iştahsız olduğunu düşünür. Oysaki iştahsız denilen çocukların birçoğu eğer ateşli hastalık, kansızlık, parazit gibi iştahsızlık yapabilecek bir hastalık yoksa anne-babanın istediği kadar yemeyen ve yanlış beslenme alışkanlıkları kazanmış çocuklardır.

İştahsızlık yaşayan çocuğun ilk önce çocuk doktoru tarafından bu sorunu neden yaşadığı, iştahsızlığa neden olabilecek bir hastalık var mı, araştırılması gerekir. Ayrıntılı beslenme öyküsü alınmalı, fizik muayene ve gerekli tetkikleri ile büyüme-gelişmenin değerlendirilip, aylık kilo takibinin yapılması gerekir. Eğer altta yatan bir hastalık saptanırsa bu tedavi edilir, neden saptanmazsa basit öneriler ile bu süreç geçirilebilir. Dikkat edilmesi gereken bazı noktalar; bütün aile, günün belirli saatinde hep birlikte sofraya oturup birlikte yemek yenmesi çocuk için iyi bir örnek oluşturur. Öğün kuralları oluşturulmalı ve tüm aile bireyleri kuralları kararlılıkla ve sabırla uygulamalı, az-makul miktarda porsiyon verilmeli ve kendisinin yemesine izin verilmelidir. Masadaki davranışları övülmeli, yemediği besinin faydaları anlatılmalıdır. Atıştırma (abur/cubur) yiyecekler kısıtlanmalıdır, çünkü iştahı kapatır.

Sıkça yapılan bir hata, anneler ya da büyükanneler tarafından öğününü yemeyen çocuğa bari aç kalmasın diye günümüzde popüler olan meyveli, çikolatalı yoğurt ve bisküvilerin verilmesidir. Bunların besleyici değeri olmadığı gibi geçici tokluk hissi yaratır ve çocuk bir sonraki öğününde de yemek yemeyi istemez.

Her çocuğun besin ihtiyacı yaşına ve gelişimine göre değişim gösterir. Çocuğumuzun yemek yeme miktarını başka bir çocuk ile mukayese etmek doğru olmaz. İkiz kardeşlerin bile ayrı damak tadı, büyüme potansiyeli, iştahsızlıkları ve mizaçlarının olduğunu gözlemliyoruz. Çocuklarımızın bazen çok severek yedikleri gıdaları bazen yemeyebilecekleri, bazen iştahlı dönemlerinin olduğu gibi bazen iştahsız dönemlerinin de olabileceğini bilmeliyiz. Tabi ki iştahsızlığın herhangi bir hastalık (kansızlık, vitamin eksikliği, parazit vs.) nedeni ile mi olduğunu anlamak için çocuk doktorumuza danışmalıyız, ancak büyüme-gelişmesi, aylık kontrollerde kilo takibi normal sınırlarda olan huzurlu ve aktif, hareketli çocuğumuzda fazla endişe etmemeliyiz.


Uzm. Dr. Nur Aycan yazdı...

Editör: TE Bilisim