Önder ALTINAL - Şehrivan


 

Programa Van Valisi Aydın Nezih Doğan’ın eşi Hatice Doğan, Van Halk Sağlığı İl Müdürü Yakup İmren, Prof. Dr. Çetin Kotan, Doç. Dr. Erkan Doğan, Dr. Zeynep Erdem, Van AMATEM sorumluları, Ketem çalışanları ve elliyi aşkın kadın katıldı. Sunum öncesi Can Gürbüz’ün meme kanseri ile ilgili yazdığı hikâye okundu. Daha sonra kürsüye çıkan Vali Doğan’ın Eşi Hatice Doğan, bir kadın olarak meme kanseri riski taşıdığını belirterek, “Şuanda ülkemizde 60 bine yakın kadın meme kanseri ile mücadele ediyor. Ve bu 60 bin kadının 4 tanesinden bir tanesi meme kanseri ile mücadele ediyor” dedi. Doğan ayrıca, evin direğinin kadın olduğunu dile getirdi.

DOĞAN: TÜTÜN VE ALKOL HASTALIĞA DAVET ÇIKARIYOR

Doğan, meme kanserinin kadınlarda fazla olmasının kadınların yaşam tarzlarının bozulmasından kaynaklı olduğunu ifade ederek, “Çünkü egzersizlerin olmaması, fazla kilolar bu hastalığa davet çıkaran sebeplerdir. Bunun dışında tütün, alkol, stres, çevre şartları, genetik faktörler de hastalığın birer sebebidir” şeklinde konuştu. Kadınların öğleden sonralarını gün olarak değerlendirmelerinin hamur işlerine yönlendirerek, az hareket etmelerine sebebiyet verdiğini dile getiren Doğan, bu sorunun kadınların hayatında hareketi azaltmaya yönelik olduğunu kaydetti.

Can Gürbüz’ün yazdığı hikâyeye de değinen Doğan, hikâyede vurgulananın meme kanserinin yaş tanımadığı olduğunu belirtti. Daha önceleri meme kanseri riskinin 50 yaş ve üzerinde daha fazla göründüğünü hatırlatan Doğan, son yıllarda yaş ortalamasının giderek azaldığını dile getirdi. Meme kanserinin aileden herhangi bir bireyde olmasının doktor kontrolünün önemli olduğunu işaret eden Doğan, vücutla barışık yaşamanın önemini vurguladı.

DOĞAN: EVİN DİREĞİ KADINDIR

Hastalıktan korunmak için erken tanının önemine değinen Doğan, “Bunun için her banyodan sonra, her hafta mutlaka egzersizlerle yapılmalı. Gördüğümüz en ufak bir farklılık karşısında mutlaka hekime başvurmamız gerekiyor. Bunu aksatmamız gerekiyor ki hastalığın erken evresinde olumlu sonuçlar elde edilsin. Zaten erken evrede tedavi edilen bu hastalık yüzde yüz olumlu sonuçlanıyor” dedi. Ülkede hastalıkla mücadele için 120’ye yakın Ketem merkezinin açıldığını dile getiren Doğan, Ketem merkezlerinde muayenelerin ücretsiz yapıldığını kaydetti. Özellikle 40 yaşından sonra Ketem merkezine başvurulmasının önemini vurgulayan Doğan, tüm tetkiklerin yapılmasının önemli olduğunu belirtti. Evin direğinin kadın olduğuna işaret eden Doğan, “Kadın hasta olursa ev hasta olur, kadın hasta olursa eş hasta olur, çocuk hasta olur kısacası herkes perişan olur. Anne ne kadar bilinçli ise iyi gözlem yapıyorsa doktorlara o kadar yol gösterebilir” diye konuştu. Sivil Toplum Kuruluşlarının Meme Kanserine karşı duyarlı olmaya çağıran Doğan, insanların bilinçlendirilmesi konusunda yön belirleyici olduğunu, hastalığın yenilmesi için en önemli olanın moral olduğunu söyleyerek, hem maddi hem de manevi açıdan önem arz ettiği için STK’lara büyük görev düştüğünü belirtti.

Konuşmaların ardından Meme Kanserinin nasıl oluştuğunu ve nasıl tedavi edileceğine dönük Prof. Dr. Çetin Kotan, Doç. Dr. Erkan Doğan ve Dr. Zeynep Erdem’in yaptığı sunumla devam etti.

Editör: TE Bilisim