Günlük ortalama 300 hastanın başvurduğu ve Van’ın dışında Hakkari, Bitlis, Muş, Ağrı, Iğdır ve Kars’tan da hastaların geldiği Van Bölge Kadın ve Doğum Hastanesi’nde aylardır yaşanan doktor sıkıntısına çözüm bulunamadı. Özellikle büyük önem taşıyan Doğum Hastalıkları polikliniğinde ise hastalar günlerce sıra bekliyor. Her gün ortalama 60 hastanın muayene edilmesi gereken doğum polikliniğinde 20’den fazla hasta tedavi olamıyor.

‘GÜNLERDİR HASTANEDE SIRA BEKLİYORUZ’

Eşi Hicran Çevirel’in tedavisi için günlerdir hastaneye gelen ancak randevu verilmediği için günlerdir bekleyen 30 yaşındaki Gıyasettin Çevirel, Van dışından gelen hastaların geri çevrildiğini söyledi. Konuyla ilgili görüştükleri görevlilerin kendilerine “Batıdaki doktorlar doğuda doktorlara şiddet uygulanıyor gerekçesiyle gelmiyor” dediğini aktaran Çevirel, “Bu soruna derhal çözüm bulunması lazım. Doktor sıkıntısı ölümlere sebep olmadan doktor atamalarının mutlaka yapılması çok iyi olacak. Neticede mağdur olan biz oluyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi.

SES: KAMU HASTANELERİ ÖZEL SEKTÖRE DEVREDİLECEK

Konuyu aylarca gündeme getiren ve çözüm bulunmasını isteyen Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Van Şubesi eski Başkanı Yılmaz Berki ise, sağlık sektörünün AKP döneminde tamamen piyasanın insafına terk edildiğini belirtti. AKP’nin insan sağlığını ticari malzeme yaparak özel sektörün rant alanı haline getirilerek, insan sağlığının hiçe sayıldığını kaydeden Berki şunları söyledi: “Tüm bu sorunlar bilinçli olarak sürdürülerek tüm kamu hastanelerinin özel sektöre devri planlanıyor. Van Doğum Hastanesi’nde de yapılmak istenen budur. Batıdaki doktorların ‘Şiddet uygulanıyor’ bahanesiyle gelmediği iddiası tamamen spekülasyondur. Burada çalışma koşulları çok ağır ve öncellikle bunun düzeltilmesi gerekiyor. Doktorlar Hakkari, Van yerine İzmir’i tercih ediyorlar. İllerimizin içinde bulunduğu koşullar göz önüne alınarak pozitif ayrımcılık yapılmalı ve doktorlar teşvik edilmeli. Ama bunlar yapılmıyor. Şimdi de hastane kampüsleri adı altında özel sektör daha cazip hale getiriliyor. Doktorlarda bundan etkilenerek özel hastanelerde çalışmayı daha uygun görüyorlar. Sağlık Bakanı şu anda 250 bin doktor açığının bulunduğunu söylüyor. Sen doktorların çalışma koşullarını düzeltmezsen onlar da daha iyi imkan sunan özel hastaneleri tercih eder. Olan yine vatandaşa oluyor. İnsan sağlığı her şeyin üstündedir. Yaşanan bu sorunların takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

DURAL: DOKTOR SAYISI HASTA SAYISINI KARŞILAMIYOR

Van Bölge Kadın ve Doğum Hastanesi Başhekimi Doktor Kemal Dural ise, hastanede 5-6 aydır doktor sıkıntısı yaşadıklarını belirterek, hastanelerinde sadece 8 doktorun bulunduğunu, bunlarında gece ve gündüz ayrı çalıştığını söyledi. Tüm bölgenin tek doğum hastanesi olduklarını dile getiren Dural, “Van bir milyonluk bir kent ve çevre illerden de her gün hastalar geliyor. Yoğunluk had safhada ve vatandaş oldukça mağdur durumda kalıyor. Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’na gerekli başvurularımızı yaptık. Ancak Türkiye genelinde kadın doğum uzmanı konusunda sorun var. 21 doktor kontenjanımız olmasına rağmen sadece 8 doktorumuz var. Şu anda ayrılmak isteyen doktorlarımız var ancak onlar görüşüp Haziran’a kadar kalmaları konusunda anlaştık. Doktorlara yönelik şiddet bir gerekçe olmamalı. Türkiye’nin her yerinde şiddet uygulanıyor. Burada çalışma koşulları çok ağır o yüzden gelmek istemiyorlar. Biz hastane olarak her gün acilde 120, normal poliklinikte 150 hastaya bakıyoruz. Bu kadar doktorla bu kadar hastaya bakmak mümkün değil. Hastanemizde günlük 35-40 doğum gerçekleşiyor. Hastanemize derhal doktor atamasının yapılması gerekiyor” diye konuştu.

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ: HASTANEYE DERHAL DOKTOR ATANMALI

Van İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise günlük 35 ile 40 arasında doğumun gerçekleştiği bir hastanede 21 doktorun bulunması gerektiğini belirtti. Ancak 8 doktor çalıştığına dikkat çeken yetkililer şunları vurguladı: “8 doktorun toplam çalışma saati 240. Günlük 35 doğum gerçekleştiriliyor. 15 tanede müdahale hastası oluyor. 60 tane yatan hasta var. 5 nöbetçi doktor kalıyor. Bir kişi ameliyatta, 1 kişi poliklinikte, 5 doktor ise nöbetçi olarak kalıyor. Hastanemize derhal doktor atamalarının yapılması gerekiyor. Konu ile ilgili girişimlerimizi sürdürüyoruz.”

(Oktay Candemir-ANF)

Editör: TE Bilisim