Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi tarafından Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanlarına anne sütü eğitimi veriliyor. Verilen eğitimlerle ilgili bilgi veren Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi Müdürü Dr. Büşra Tapan Soğanda, sağlık çalışanlarına Türkiye’de emzirmenin durumu, emzirmenin nasıl olması gerektiği, anne sütünün özellikleri, doğru emzirme teknikleri, emzirmede karşılaşılan sorunlar, hasta ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerin beslenmesi, emzirmenin gözlenmesi ve emzirme öyküsünün alınması gibi konulara eğitimler verildiğini belirtti.

 

“KADINLARA ANNE SÜTÜ VE EMZİRME ANLATILMALIDIR”

 

Bu konuların pekişmesi için pratik çalışmaların yapıldığını ifade eden Dr. Soğanda, “Türkiye Nüfus Sağlık Araştırmaları (TNSA) verilerine göre, Türkiye’de doğum öncesi bakım alan kadınların oranı 1993’de yüzde 63 iken, 2008’de ise yüzde 92’ye yükselmiştir. Doğum öncesi bakım alan kadınlara anne sütü ve emzirmenin önemi anlatılmalıdır. Anne sütü ile emzirmenin korunması desteklenmesi ve yaygınlaştırılması ile yaşam kalitesinin yükselmesi, hayata sağlıklı başlangıcın sağlanması, beslenme yetersizliklerinin önlenmesi, sağlıklı beslenmenin sürdürülmesi, mikro-besin öğesi yetersizliklerinin önlenmesi gerçekleştirilecektir. Bunun yanında bebek ölümlerinin önlenmesinde de emzirme yüzde 13 oranında azalma sağlamaktadır. 2008 TNSA verilerine göre Türkiye’de ortalama emzirme süresi 15 aydır” dedi.

 

“2 YAŞINA KADAR EMZİRME DEVAM ETMELİDİR”


Amaçlarının 2 yaşına kadar ek gıdalarla birlikte emzirmenin devamının sağlanması olduğunu belirten Dr. Soğanda, “Anne sütünün önemini vurgulamak, sağlık çalışanlarının da bu konuya daha fazla önem vermelerini sağlamak amacıyla seminerler düzenliyoruz. Anne sütü hakkında toplumsal bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilisim