Van Halk Sağlığı Müdürlüğü, halk sağlığı eğitimlerine ve sağlık taramalarına hız kesmeden devam ediyor. Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren yaptı açıklamada, müdürlüğün 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 2012 yılı Mart ayında kurulmuş ve kurulduğu tarihten itibaren koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik çok önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti. Bu çalışmalara her yıl için çıtayı biraz daha yükselterek devam ettiklerini dile getiren İmren, “Bu çalışmalardaki amaç insanlar hasta olmadan, hastalıkları önlemektir. Nitekim Sağlık Bakanlığımızın temel politikalarının içerisindeki en önemli olgu insanların hasta olmasını engellemektir” dedi.

İMREN: KURUMLARLA ORTAK ÇALIŞIYORUZ

Sağlık hizmetlerinin sunulması adına birçok kurumla çalıştıklarını belirten Dr. İmren şu sözlere yer verdi: “Koruyucu sağlık hizmetlerinin sunulması amacıyla farklı kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yürütüyoruz. Bu kurumlardan bazıları; Kaymakamlıklar, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ve özel şahıslara ait okullar, Halk Eğitim Merkezleri, İl ve İlçe Müftülükleri, Belediyeler, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Muhtarlıklar vb. birçok kurum ve kuruluşu göstermemiz mümkündür. Koruyucu Sağlık hizmetleri içerisinde de önceliklerimiz Sağlık eğitimleri ve sağlık taramaları gelmektedir. Bu doğrultuda Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ve Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı bulunan 13 ilçe Toplum Sağlığı Merkezimiz Koordinasyonu ile halkımıza sağlıkla ilgili; Hijyen ve çevre sağlığı, Çocuk sağlığı ve çocukluk dönemi hastalıkları, Gebe ve bebek beslenmesi, Ana- çocuk sağlığı, anne sütü ve emzirmenin önemi, Bulaşıcı hastalıklardan korunma, bağışıklanmanın önemi, brusella hastalığı (peynir hastalığı), Evde bakım hizmetleri, Gebelik öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar, Besin alerjisi vb. 32 farklı konuda eğitim verilmektedir.” Sözlerine yer verdi.

2015 YILININ DİŞ SAĞLIĞI HEDEFİ AÇIKLANDI

2013-2014 tarihleri arasında hem öğrencilere hem de halka yönelik yaptıkları diş sağlığı programlarını açıklayan İmren şöyle devam etti: “Nitekim bu 32 farklı konulara yönelik 2013-2014 yılı içerisinde 1896 eğitim programı düzenlenmiş ve bu eğitimlere 67964 kişinin katılımı sağlanmıştır. 2013-2014 yılları arasında halka ve öğrencilere ağız diş sağlığına yönelik 595 eğitim programlanmış ve bu eğitimlerde 31469 kişinin katılımı sağlanmıştır. Aynı tarihler arasında öğrencilere ve halka yönelik 54519 kişiye ağız diş taraması yapılmış olup bu taramalarda 22.266 kişiye ise diş fırçası ve diş macunu dağıtılmıştır. Koruyucu ağız diş sağlığı eğitim ve taramalarında özellikle öğrenciler tercih edilmekte, diş fırçası ve diş macunu dağıtımı da en kırsal bölgelerde yaşayan öğrencilere öncelikli olarak dağıtılmaktadır. 2015 yılı sonuna kadar Van ili sınırlarımızda bulunan tüm öğrencilerimize en az bir defa ağız-diş sağlığına yönelik eğitim verilmesi ve ağız-diş sağlığı yönünden taranması hedeflenmektedir.”

“501 OKULDA SAĞLIK TARAMASI YAPTIK”

Okullarda yapılan diş taramaları ile ilgili de açıklamalarda bulunana İmren 2013-2014 yılları arasında 501 okulda genel sağlık taraması yaptıklarını söyledi. İmren, “Okullarımızda ağız-diş taramalarının yanı sıra etkin bir şekilde genel sağlık taraması da yapılmaktadır. Nitekim 2013-2014 yılları arasında 501 okulda genel sağlık taraması yapılmış olup bu taramalarda 40852 öğrencimiz taranmıştır. 2014-2015 eğitim öğretim yılının sonuna kadar ilköğretim de okuyan tüm öğrencilerimizin en az bir sefer genel sağlık taramasından geçirilmesi hedeflenmektedir. Öğrencilere yönelik ayrıca sağlıkla ilgili; temizlik- hijyen, bulaşıcı hastalıklardan korunma, madde bağımlılığı, ergenlik dönemi, beslenme, çevre sağlığı vb. bir çok konuda da eğitim verilmektedir. 2013-2014 yılları arasında okullarda 1984 eğitim planlanmış ve bu eğitimlere mükerrer defa olmak üzere toplam 157856 öğrencinin katılımı sağlanmıştır” dedi.

KANSER TARAMALARINDA BİRİNCİ OLDUK

Kanser taramaları yaptıklarını da belirten İmren bu anlamda Türkiye birincisi olduklarını de söyledi. İmren son olarak şunları söyledi: “Yine 2013-2014 yıllarında halka yönelik etkin bir şekilde Kolorektal kanser (Bağırsak kanseri), Serviks kanseri (Rahim ağzı kanseri ) ve Meme kanseri yönünden halkımıza taramalar yapılmıştır. Nitekim Müdürlüğümüze bağlı birimlerin bu taramalarında haftalık bazda göstermiş oldukları üstün performanstan dolayı 10.06.2013-05.07.2013-28.02.2014 ve 28.03.2014 tarihlerinde Türkiye Birincisi olmuştur. Ayrıca yıllık bazda Türkiye geneli Van ili Halk Sağlığı Müdürlüğü Rahim Ağzı Kanseri taramasında da ilk 10’a girmiştir. Van Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Sağlık Bakanlığımızın Misyonu ve Vizyonu ile hedeflediği tüm hedeflere ulaşmak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan tüm hızıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz.” 

Editör: TE Bilisim