Acil Hekimliği Sertifika Programı kapsamında bulunan erişkin İleri Yaşam Desteği Eğitimlerinin bütün bölgelerde olduğu gibi Van ilinde de gerçekleştirildi. Van Eğitim sağlık merkezinde düzenlenen Erişkin İleri Yaşam Desteği Modülü Eğitici Eğitimine Antalya, Bursa, Konya ve Mersin İl Sağlık Müdürlüklerinden gelen eğitmenlerle 3 gün sürdü. Dr. Canan Öner, koordinatörlüğünde gerçekleştirilen eğitime Van, Hakkâri, Bitlis, Ağrı İl Sağlık Müdürlüklerinden 21 kişi katıldı.

Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, İleri Yaşam Desteği Eğitimine katılan kursiyerlere teşekkürlerini ifade ederek. Şunları söyledi; “İLYAT Eğitim kapsamında burada bulunmuş olmaktasınız. İl ve il dışında gelen arkadaşların bu eğitime ihtiyaç doyduklarını ve uzun zamandır yapmayı planladıkları bir eğitim olduklarını ancak deprem öncesi sürekli periyodik olarak yaptığımız bu tür eğitimler deprem sonrası aksadı” dedi. Deprem kaynaklı birçok sebebinin olduğunu belirten Dr. Acar, “Uzun süredir İLYAT İleri Yaşam Desteği Eğitimini ilimizde yapmamıştık. 2014 yılı itibariyle periyodik olarak düzenli bir şekilde ilimizde yapmaya devam edeceğiz. İlimizde bulunan bütün 112 Acil sağlık servislerinde çalışan bütün elemanlarımızın bu tür eğitimleri alması gerekiyor. Van 112 Acil sağlık hizmetleri özverili bir şekilde uygun olarak çalışmakta sağlık bakanlığımız ve dünya sağlık örgütünün müfredatına uygun olarak çalışmaktayız ve doğrultuda da bu tür eğitimlerin katkısını ve faydasını da görmekteyiz. Bu tür eğitimlerle bilgilerimizi tazeledikçe pratik ve teorik olarak bililerimizi tazelemiş oluruz. Sahada çalışan arkadaşlarımız aldıkları bilgilerle saha çalışmalarında aldıkları eğitimlerle daha iyi çalışma potansiyeline sahip olmaktadır. Sağlık bakanlığımız koordinesinde ve ilimizde de düzenli olarak yapılması bizi çok mutlu etmekte ve verilen eğitimlerin arkadaşlarımızda katkısı çok büyük sağlıkta dönüşüm programıyla beraber sağlık bakanlığın ve ülke genelinde sağlıkta çok ciddi gelişmeler oldu. Bunun en önemli göstergesi Acil Sağlık hizmetleri, Acil Sağlık hizmetlerindeki bu gelişmeleri biz ilimizde de çok net görmekteyiz. Bir Acil Sağlık hizmetlerinde günlük esası var. Buna bağlı olarak UMKE Ulusal Medikal Kurtarma ekibi kuruldu. Van depremiyle beraber UMKE bir marka haline dönüştü ve çalışmaları Dünya Sağlık örgütünce de ödüllendirildi. Olağan dışı durumlarda UMKE ekipleri çok daha profesyonelce ve organizeli bir şekilde vakalara yaklaşacak. Yine Acil Sağlık hizmetlerindeki personellerimizde bu eğitimler doğrultusunda bu eğitimler sonucunda vakalara daha profesyonel ve de organize bir şekilde müdahale edebilecek” dedi. Dr. Acar ayrıca katılan kursiyerlere teşekkürlerini ifade etti.

İleri Yaşam Desteği Eğitimi koordinatörü Dr. Canan Öner, Sağlık Bakanlığının görevlendirdiği illerde eğitim verdiklerini ve bu tür eğitimlerin verimli olduğunu belirterek Van da verdikleri eğitim çok aktif ve çok güzel geçtiğini söyledi. Öner, “Katılımcılar eğitime ilgiliydi aktif olarak eğitimlerini aldılar. Van İl Sağlık Müdürlüğüne ilgilerinden dolayı teşekkürlerimi belirtmek isterim” dedi. Eğitime katılanlara Yapılan eğitim sonunda tüm katılımcılara İLYAD Eğitmeni sertifikası verildi. 

Editör: TE Bilisim