Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, mesajında gençlerin hayatını olumsuz etkileyen, geleceklerini karartan, onları işe yaramaz yığınlar haline getiren zararlı madde alışkanlıklarının hızla artış göstermekte olduğuna dikkat çekti.

“BAĞIMLILIK SAHTE BİR GÜVEN HALİ OLUŞTUR”

Dr. İmren yayımladığı mesajda, “Genel anlamı ile bağımlılık bir nesneye, kişiye ya da bir varlığa duyulan önlenemez istektir diyebiliriz. Madde bağımlılığı ise Ruhsal ve bedensel sağlıklarına ya da sosyal yaşamlarına zarar vermesine karşın, madde almayı durduramamak olarak tanımlanabilir. Bağımlılık yapıcı maddeler, sahte bir güven, cesaret ve iyi oluş hali oluşturlar. Madde bağımlısı kişi madde kullanmaya ara vermeye çalıştığında ise yoksunluk belirtileri gösterir. Kişi önceleri haz almak için kullandığı madden aynı etkiyi görebilmek için sürekli madde alımını artırır. Belli bir zamandan sonra yoksunlukla beraber ortaya çıkan acılarını dindirmek için madde almaya başlar ve tüm zamanını madde bulmak için harcarlar.” dedi.

ÖLÜME GÖTÜREN HASTALIK

Uyuşturucu ve uçucu maddelerin yol açtığı fiziksel hastalıkların çok fazla ve ağır bir seyir gösterdiğini belirten İmren, “Uyuşturucu kullanımı, beyini doğrudan tahrip ederek geri dönüşü imkânsız hastalıklarına yol açabilir. Madde kullanımı aynı zamanda kişinin bağışıklık sistemini zayıflatarak bulaşıcı hastalıkların yayılmasını kolaylaştırır. Kullanılan maddenin türüne göre akciğer, solunum sistemi, sindirim sistemi ve cilt hastalıklarına neden olur. Madde kullanımı, tedavi edilmediği durumda ölüme doğru götüren bir hastalıktır. Tüm bu olumsuz özelliklerinin yanı sıra madde kullanımı madde ile ilintili suç ve kazaların artmasına, yuvaların yıkılmasına, toplumsal değer ve normların yozlaşmasına sebebiyet verir. Her anlamda kişinin ve toplumun refah düzeyinin düşmesine yol açar. Kısacası madde bağımlılığı her türlü bireysel ve toplumsal maliyeti yüksek hastalıklar arasındadır. Bundan dolayı Madde bağımlılığı tüm dünya genelindeki toplumların temel sağlık sorunlarından biri haline gelmiştir. Bunların bilincinde olup ülkemizde uyuşturucu kullanımın önüne geçilmesi için daha fazla ciddiyet ve samimiyete ihtiyaç duyduğumuz bir gerçektir.” ifadelerini kullandı.

“EN BÜYÜK SORUMLULUK AİLEDEDİR”

Açıklamasında uyuşturucu madde kullanımının engellenmesi ve tedavi süreci konularında sağlık, eğitim ve öğretim kurumlarına, kolluk kuvvetlerine önemli görevler düştüğüne dikkat çeken İmren, “26 Haziran Dünyada Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü içinde yaşadığımız toplumun dikkatini uyuşturucu sorununa çekilmesini ve tüm halkın uyuşturucu ile mücadele için beraber hareket etmeyi hedeflemektedir. Uyuşturucu ile mücadelede en büyük sorumluluk her zamanki gibi toplumun çekirdeğini oluşturan ailededir çünkü sevgi ve saygının üyesi olduğu bir ailede fertler maddeye bağımlı değil, birbirlerine bağlı olurlar. Ayrıca uyuşturucunun zararlarının anlatılması, kullanımının engellenmesi ve tedavi süreci konularında sağlık, eğitim ve öğretim kurumlarına, kolluk kuvvetlerine önemli görevler düşmektedir. 26 Haziran Dünyada Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü vesilesiyle tüm gençlerimize bağımlı değil, özgür olun diyorum.” dedi. 

Editör: TE Bilisim