İstanbul Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Kara, sadece Van'a değil çevredeki tüm illere hizmet verdiklerini belirterek "Özellikle Hakkari, Siirt, Ağrı ve Bitlis illeri yoğun bakım hastası gönderiyor. Çünkü bu illerin Van dışında hasta gönderebileceği bir yer yok. Devletin bu ihtiyaçları karşılayacak imkanları olmadığı için özel bir hastanenin, İstanbul Hastanesi’nin böyle bir imkanı sağlaması, gerekli techizat ve ekipmanı oluşturması ve elini taşın altına koyması takdire şayan bir durumdur. Çünkü tek bir doktor veya tek bir hemşire ile çocuk yoğun bakımı olmaz. Bu nedenle ben İstanbul Hastanesi yetkililerine böyle bir imkanı sağladıklarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Van’da çocuk yoğun bakım bölümlerinin yoğun olmasının nedeninin özellikle nüfustan kaynaklandığını ifade eden Kaya, şöyle konuştu: “Bölgede çocuk nüfusun çok fazla olması ve mevsimsel etkenlerden dolayı çocuk yoğun bakımları sürekli yoğun oluyor. Çünkü yaz mevsiminde özellikle suda boğulma, hayvan sokmaları, trafik kazaları; kış mevsiminde zatüre ve bronşit gibi hastalıkların ağır seyretmesi yoğun bakımların dolmasına neden oluyor”
Türkiye’de çocuk yoğun bakım konusunun yeni yeni farkına varıldığını vurgulayan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şuan Türkiye çapında yeni doğan yoğun bakımı anlamında sıkıntı büyük ölçüde giderildi. Artık hiçbir yerde yeni doğan hastasının, başka bir yere gitmesine gerek kalmıyor. Devlet bu hizmeti sağlayabildi. Ama çocuk yoğun bakımı, yeni doğan yoğun bakımı gibi kısa bir dönemi kapsamıyor. Yeni doğandan sonraki yani bir aydan sonraki 18 yaşına kadar olan tüm ağır ve kritik hastaları içerdiği için bu anlamda hizmet vermek yeni doğan gibi kolay değil.”

Yoğun bakıma iki türden hasta geldiğini dile getiren Kaya, sözlerine şöyle devam etti: “Bize en çok hasta çevre illerden geliyor. Hakkari, Siirt, Bitlis, Ağrı başta olmak üzere Kars, Erzurum hatta Trabzon’dan dahi hasta geldi. Yoğun bakıma gelen hasta iki türden dolayı geliyor. Birincisi önlenebilir nedenlerden dolayı yani suda boğulma, trafik kazası gibi, bir de önlenemeyen nedenlerden dolayı bunlarda daha önceki hastalığın ağır seyretmesi ve ağırlaşmasından dolayı. Trafik kazası, boğulma ve ev içi kazaları, maalesef hâla ülkemizde çocuk ölümlerinde birinci sırada gelen nedenlerdir.” 15 yataklı çocuk yoğun bakım servisinde her türlü teçhizatın kurulduğunu belirten Kaya, dört uzman doktor ve 19 hemşire ile 24 saat bölgeye hizmet verdiklerini sözlerine ekledi. 

Editör: TE Bilisim