Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan Obezite ve Diyabet Cerrahisi Merkezi'ne tedavi için İstanbul'dan Van'a gelen 24 yaşındaki Canan Onaç tedavisinden çok memnun olduğunu ve herkese tavsiye edeceğini söyledi.

İspanya ve İtalya'da dünyaca ünlü hocalardan obezite ve diyabet cerrahisi eğitimi alan ve aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Bezmi Alem Üniversitesi Tıp Fakültelerinde obezite ve şeker hastalığının ameliyatla tedavisi konularında eğitim alan Doç. Dr. Aziz Sümer, YYÜ Araştırma Hastanesi'nde göreve başladı. Doç. Dr. Sümer göreve başlamasından 3 ay sonra İstanbul'dan hasta kabulüne başladı. İstanbul'dan obezite tedavisi için Van'a gelen 24 yaşında 110 kilo ağırlığındaki Canan Onaç, tedaviden çok memnun kaldığını ve herkese tavsiye edeceğini söyledi.

ONAÇ: VAN’DAN ÇOK MEMNUN KALDIM

İnternetten yaptığı araştırmalar sonucu tedavisini Van'da yaptırmaya karar verdiğini söyleyen Onaç, şöyle konuştu: “Ergenlik çağından sonra kilo problemim başladı. Ufak ufak başlayan kilo problemimi ilk başlarda önemsemedim. Daha sonra üniversite zamanımda gittikçe ilerledi ve daha sona obezite hastası oldum. Birçok diyet yaptım. Yaptığım diyetler zaman zaman uzun sürdü ama bir türlü sonuç alamadım. Bir araştırma yaptım ve obezite cerrahisini öğrendim. Obezite cerrahisi konusunda çok detaylı bir araştırma yaptım. Araştırma sonucunda Van’da Yüzün Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nde Aziz Sümer hocanın özellikle bu konuda yurt dışında eğitim aldığını ve birçok ameliyata girdiğini gördüm. Türkiye’de bu ameliyatı yapa bilen çok doktor var. Ama bunun eğitimi alan, özellikle yurt dışında bunun eğitimini alan çok az insan var. Normalde doğu ana doludan insanlar batıya gelirken ben Van’a gelmeyi tercih ettim. Bu nedenle sağlık için İstanbul-Van fark etmez. Sağlık hizmeti nerede en iyi veriliyorsa orası tercih edilmelidir. Kafamda herhangi bir şüphe yok. Van’dan çok memnun kaldım. İstanbul’da görmediğim başarıyı burada gördüm diyebilirim. Bura tahlillerim yapıldı ve herhangi bir sorun çıkmadı. Ertesi gün ameliyata alındım. Çok başarılı bir ameliyat geçirdim. 3-4 gündür Van’dayım. İnsan yemeden de yaşayabiliyormuş. Bunu da burada gördüm. 3-4 gündür su dışında bir şey tüketmiyorum. Düşünen insanlarında buraya gelmesini tavsiye ediyorum.”

BATTAL: HEDEFİMİZ TÜRKİYE'YE SAĞLIK HİZMETİ VERMEK

YYÜ Araştırma Hastanesi'nin her geçen gün büyüyerek vatandaşa daha iyi hizmet verdiğine dikkat çeken YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, “Biz hep şunu iddia ediyorduk. Gerek hastanemizde gerekse diğer bölümlerdeki öğretim üyelerimiz artık kendilerini çok iyi bir şekilde geliştirdiler. Dolayısıyla bunu özellikle tıp fakültesi bünyesinde bunu görüyoruz. Öğretim üyelerimiz kendilerini geliştirdikçe sonuç ortaya çıkıyor. Bölgemizin dışından da hasta almaya başlıyoruz. Buda bizi çok mutlu ediyor. Arkadaşımızın burada olması da onun bir canlı göstergesidir. Artık öğretim üyelerimiz çok değişik alanlarda kendilerini çok iyi bir şekilde geliştirdiler ve bölgemizde en öncelikli amacımız olan mümkün mertebe hastalarımızı Van’ın dışına göndermemektir. Bunu önemli düzeyde başardık. Bir hedefimiz daha vardı. Öğretim üyelerimiz bölgemizin dışında ki hastalara da hizmet etmesi temennisiydi. Artık bu noktayı hızlı bir şekilde geçiyoruz ve buda bizi çok mutlu ediyor. Öğretim üyelerimizi kendilerini daha iyi bir şekilde geliştirmeleri için istedikleri yere gönderiyoruz. Buda bize meyvelerini veriyor. İnşallah böyle çalışmalar artık artarak devam edecek. Hastaların Van dışından gelip bizleri tercih etmeleri bizleri gerçekten çok memnun etti” sözlerine yer verdi.

SÜMER: 400 MİLYON OBEZ VAR

Obezitenin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Doç. Dr. Sümer, bununla birlikte şeker hastalığının da tehlikeli boyutlara ulaştığını söyledi. Doç. Dr. Sümer, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 15 yaş üzeri bireylerden 1.6 milyarının fazla kilolu, yaklaşık 400 milyonunun da obez olduğunu belirtti. Doç. Dr. Aziz Sümer şu sözlere yer verdi: “Obezite modern cağın salgın hastalıkların bir tanesi, üniversitemizde de ocak ayı sonrası obezite ve diyabet cerrahisi, şeker hastalığı cerrahisi merkezini açtık. Bu merkezlerimizin meyvelerini almaya başladık. Ameliyatlarımızı yapıyoruz. Canan hanımın İstanbul’dan bizi sosyal medyadan bulup bizi tercih etmesi de bizim çok büyük bir onur. Ameliyatından 3 gün sonra normalde hastalarımızı taburcu ediyoruz. Amacımız bölgemizdeki obezite algısını değiştirmek. Çünkü polikliniğimize başvuran bayanların yüzde 20’si hastalıklı obez. Fakat özelikle bu bölgede ki insanlar bu şişmanlığı, obeziteyi normal görüyorlar ve normal kabul ediyorlar. Bizim amacımız obezite hastalarına ulaşarak bunun normal bir hastalık olmadığını, şişmanlığın bir hastalık olduğunu ve ikincil hastalıklara zemin hazırladığını anlatabilmektir.”


Önder ALTINAL - Şehrivan

Editör: TE Bilisim