Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümü tarafından 60 yaşandaki Halis Yıldırım narkoz verilmeden açık kalp ameliyatı edildi. Bu ameliyatın yurtdışında çok ciddi meblağlar tarafından holding yöneticileri ve borsacılar tarafından tercih edildiğini söyleyen YYÜ Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Kemal Gür, “Çünkü alınan narkozdan dolayı akli dengelerinde veya psikolojik yapılarında bozukluk yaşanmasını istemiyorlar.” Dedi.

 

Ağrı'nın Tutak ilçesinde yaşayan ve 5 yıldan bu yana kalp hastası olan ve ana damarı yüzde 99 tıkalı olan hastayı narkoz vermeden 2 saatlik operasyonla eski sağlığına kavuşturan YYÜ Kalp Damar Cerrahisi doktorları, bölgede bir ilke imza attı. Başarılı geçen ameliyatı YYÜ Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Kemal Gür, Yrd. Doç. Dr. Dolunay Odabaşı, anestezi uzmanı Doç. Dr. Uğur Göktaş, Yrd. Doç. Dr. Nurettin Yüzkat ve 10 kişilik ekiple gerçekleştirdi.

 

UYANIK VE DUYARAK AMELİYAT EDİLDİ

Hastanın 5 yıldan bu yana yaşadığı kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye müracaat ettiğini belirten Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Kemal Gür, “Daha önce 3 defa stend takılmış, en son yapılan anjiyosunda da ana damarında da yüzde 99 bir daralma mevcuttu. Hastanın damar yapısı itibariyle cerrahi anestezi almasını istemedik. Dünyada da şuanda çok fazla merkezde yapılamayan bir anestezi tekniğiyle hasta uyanık bir halde, her şeyi duyarak hastayı By-Pass ettik. Hastamız 6 gündür ameliyat oldu, en büyük faktör anestezinin faktörüdür.” Dedi.

 

BU AMELİYAT BORSACILARIN TERCİHİ

Kalp cerrahisinde yapılan ameliyatların kalp, akciğer makinesi sayesinde yapıldığını, bu makinelere bağlanan hastaların genelde psikolojilerinin bozulduğunu aktaran Gür, şöyle konuştu: “Makinelerin olumsuz etkilerinden dolayı bir hastada ameliyat sonrası depresyon, ölüm korkusu, yaşamdan biraz soyutlanma gibi gelişmeler yaşanabiliyor. Biz de ondan korumak için hastayı bu tür ameliyata aldık. Bu ameliyat yurt dışından özellikle çok yüksek meblağlarda olduğu için genelde borsa sahiplerinin veya pazarlama şirketlerde üst düzey yöneticiler olmak isterler. Çünkü akli dengelerinde veya psikolojik yapılarında bozukluk yaşanmasını istemiyorlar.”


REKTÖR BATTAL: SEVK OLAYINI KALDIRACAĞIZ 

Hastanın tamamen uyutulmadan lokal uyuşturmayla ameliyat edildiğini söyleyen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, “Burada anestezi bölümündeki öğretim üyelerimizin başarıları da çok önemlidir. Bizim hedefimiz bölgemizde daha fazla vasıflı işler yapmak, hastanemizden başka bir bölgeye sevk olayını tamamen ortadan kaldırmak. Hastane başhekimimiz ve tüm öğretim üyeleri arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” Dedi.

 

YILDIRIM: AMELİYAT CANLI YAPILDI

Ağrı'nın Tutak ilçesinden gelerek hastanede ameliyat alan 60 yaşındaki Halit Yıldırım da, “Ameliyattayken canlıydım, ameliyat yaptıklarını biliyordum, benimle konuşuyorlardı, şakalaşıyorlardı. Allah hocalarımdan razı olsun. Hiç korkmadım. Dört yıldan beridir bu hastalığı çekiyordum, ameliyattan hep kaçıyordum. Şuan doktorlar sayesinde sağlığıma kavuştum. Allah hepsinden razı olsun.” Dedi.


ŞEHRİVAN HABER – ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim