Sonuçları "Journal of Neuroscience" dergisinde yayımlanan çalışmada, Northwestern Üniversitesinden bilim insanları, burundan alınan güçlü bir nefesin beyni kuvvetlendirdiğini ve hafızayı güçlendirdiğini belirtti.
 

Araştırmacılar, laboratuvar ortamında korkmuş veya şaşırmış yüz ifadelerinin bulunduğu resimler gösterilen 60 kişinin nefes alış verişlerini kaydetti.

Çalışmada, kişiler nefes alırken, gösterilen yüzlerden dehşete düşmüş ifadeyi, nefes verirkenkine kıyasla daha hızlı fark ettikleri bildirildi.

 

PANİK DURUMUNDAYSANIZ...

Beyin fonksiyonlarını ölçmeyi amaçlayan çalışma, kişilerin aynı şekilde nefes alırken gösterilen resimleri, nefes verirken gösterilenlerden daha iyi hatırladığını ortaya çıkardı.

Çalışmanın lideri Christina Zelano, "Bu çalışmadaki en önemli bulgu, nefes alma sürecinde, beyinde korku ve algıyla ilgili hislerin kaydedildiği amigdal, hafıza ve yön bulmayla ilgili bölümü hipokampusteki aktivitelerin nefes verirkenkine göre çok farklı olmasıdır" dedi.

 

Bulguların, kişi tehlikedeyken hızlı nefes alıp vermeyi bir avantaj olarak gösterdiğini söyleyen Zelano, "Panik durumundaysanız, nefes ritminiz artar. Korku haliyle hızlı nefes almanın beyin fonksiyonu üzerinde olumlu bir etkisi vardır ve tehlikeli uyarana daha hızlı tepki vermeyi sağlar" ifadesine yer verdi.


KAYNAK - HABERTÜRK

Editör: TE Bilisim