Depremden sonra Devlet Hastaneleri’nin bir anda şehir dışına çıkması ile birlikte özel hastanelere mahkum kalan vatandaşlar her geçen gün artan fiyatlardan ve gördükleri muayeneden şikayetçi. Özellikle de depremden sonraki iki yıllık süreçte indirimli şekilden ilave ücretlerin sona ermesi ve fiyatların neredeyse yüzde 200’lere varan oranda yükselmesi ile vatandaşın hastaneye gitmesinin önünü iyice kapattı. Hal böyle olunca hastanelere giden de dertli, gidemeyen de!

 

Merkezde bulunan özel hastanelerin son çıkan yasadan sonra ki fiyat tarifeleri vatandaşların büyük tepkisini topluyor. Aldıkları hizmetten de memnun olmadıklarını belirten vatandaşlar bu hizmet karşısında hak edilmeyen bir ücret alındığını dile getirdi. Gerekli mercilere seslenerek fiyat tarifeleri konusunda özel hastanelerin bir denetim altında tutulmasını isteyen vatandaşlar tepkilerini gazetemiz arcılığıyla dile getirdiler.

 

“HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ”    

 

İsmini vermek istemeyen bir hasta yakını hastasını rahatsızlığı ilk başladığı zamanlarda özel bir hastaneye yatırdığını ve her gidişlerinde kontrol için farklı günler verildiğini söyledi. Gittikleri her kontrolde de ayrı ayrı olmak üzere tahlil, röntgen vb. hizmetler için ücret alındığını söyleyen hasta yakını “Uzun bir süre boyunca hastaneye gelip giderek her gelişimizde boş yere para verdik. Hakkımızı helal etmiyoruz.”dedi.

 

“BİR DE EK HİZMET ÜCRETLERİ VAR”

 

Özel hastanelerin hizmetlerinden memnun olduğunu fakat alınan ücretlerin fazla olmasından yakınan vatandaşlardan biri olan Erbay Gencer “Hizmet olarak gerçekten en azından devlet hastanelerine göre memnunuz. Fakat ücretler ateş pahası resmen. Dün babamın rahatsızlığı üzerine gelmiştik. Sadece muayene ücreti olarak 40 TL verdim. Bu gibi bir ücret Van halkını gerçekten zora sokar. Hem özel hastaneler Van gibi kalabalık bir şehir için çokta sakin yerler değil. Her ne olursa olsun Van halkı özel hastaneleri tercih ediyor. Bu yüzden bir önlem alınmalı ve gereken indirimler yapılmalı yoksa parasızlıktan evde yatan hasta sayısı her geçen gün kat kat artar. Hizmette sıkıntı yok, ücretler tavan yaptı. Ben buraya sürekli geliyorum ilk açıldığı zamanlarda da geliyordum şimdi de gördüğünüz gibi buradayım. Önceden gelip girişte 8 TL veriyorduk şimdi girişte 40 TL, ek hizmet olarak her emar, her tomografi ve her kan alımı için de ayriyeten ücret alınıyor. Hastalar mağdur, hastalar çaresiz bir sıkıntıyı hastalık yüzünden çekerken diğer sıkıntıyı da ücretler sayesinde görüyoruz. Ne demek gerekir ki bu durumda. Bir darbe de özel hastanelerden yiyoruz.”diyerek ekledi.

 

‘KAŞIKLA VERİP KEPÇE İLE ALMAK’

 

Gördüklerinden daha farklı beklentilerle özel hastaneye geldiklerini ve hastaneden çıktıktan sonra eczanelerde bile özel hastaneye gittikleri için katkı payı olarak ücret alındığını dile getiren vatandaşlarımızdan Sadık Dağdeviren  “Özel hastanelerden memnun olma konusu bir de özel hastaneye bağlı. Yani buradan her özel hastanenin aynı koşullarda, aynı şekilde hizmet ettiğini söylemek doğru olmaz. Şunu da söylemek gerekirse verdiğimiz ücret karşısında aldığımız hizmetin hiçbir alakası yok. Yani hizmet ve karşılığında alınan fiyat ikilisini hiçbir şekilde uygun bulmuyoruz. Aslında bu mesele birazda ‘Kaşıkla verip, kepçe ile alma mevzusuna döndü.’ Özel hastaneler rahattır, verilen hizmet devlet hastanelerine göre daha iyidir ve özeldir beklentileriyle buraya gelip cebimizde koca bir delik ile dışarı çıkıyoruz.  Çıktığımızda da kurtulamıyoruz zaten. Eczanelere gittiğimizde de katkı payları alınıyor. Verdiğimiz verginin karşılığını aldıktan sonra tekrardan para çıkıyor cebimizden. Sosyal güvencesi olan insanların dışında buraya gelen hastalar da var. Onların durumu ne olacak diye düşünen kaç hastane görevlisi var şu an? Burada, özel hastanelerde sigortası olan olmayan bütün vatandaşlar para vermeden hizmet alamıyor. Yani adalet açıkça görünüyor ki bu değil. Eskiden alınan ücretlerle şimdikilerinde bir olmadığını söyleyebilirim. Son çıkan yasa sayesinde özel hastaneler iyice bağımsız oldular ve kafalarına göre ücret tarifeleri yaratabiliyorlar. Buda bazı şeylere engel olunması gerektiğini gösteriyor bence. Şu anda özel hastaneler konusunda değişmesini istediğimiz tek şey fiyat tarifelerinin ıslah edilmesi.”dedi.

 

HİÇ OLMAZSA VERDİĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALALIM

 

Van için her yerde özel hastanelerin olmasının güzel bir şey olduğunu fakat fiyatların fazlalığından dolayı giremediklerini belirten hasta yakını Zeki Tutğaç “Özel hastaneler denince bizim aklımıza gelen tek şey muayene ve ek hizmet ücretleri oluyor. Hizmete gelince doktorlar samimi olmayan bir şekilde hastalar ile muhatap oluyor. Bizimle ilgilenen doktorlara baktığımızda hastaların dertlerine şifa bulmayı sanki bir hayır işiymiş gibi yapıyorlar. Genelde de alınan ücret ateş pahası. Bence aldığımız hizmetle verdiğimiz ücret doğru orantılı değil. Verdiğimiz para kadar bile hizmet alsaydık yine itirazımız olmazdı. Fakat böyle bir hizmeti ben bugüne kadar özel hastanelerden hiç görmedim. Eskiden de ben özel hastanelere gidiyordum. Eski ücret 12 TL ise şimdiki ücret 24 TL oluyor. Van gibi yerlerde adımınızı attığınız her yerde hastane olması güzel bir şey. Fakat işinizi halledebileceğiniz bu hastanelere ücretlerin uçukluğundan dolayı giremiyorsanız her yerde hastane olmasının hiçbir anlamı yok.”diyerek sözlerini noktaladı.


Ömer Faruk TOKTAŞ/Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim