Sağlık çadırını ziyaret eden vatandaşların sağlık sorunlarını dinleyen sağlık çalışanları çözüm ve önerilerde bulunularak bilgilendirici broşürler dağıttı. Sağlık çadırında açıklamada bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, sağlığın sadece bedenle kısıtlı olmadığını, huzurlu bir çevrede ruhen mutlu olmanın da sağlığın içinde olduğunu vurguladı.

İl Sağlık Müdürlüğü 8-14 Nisan Sağlık Haftası nedeniyle Valilik bahçesinde sağlık çadırı kurdu. Kurulan sağlık çadırını ziyaret eden vatandaşların sağlık sorunlarını dinleyen sağlık çalışanları çözüm ve önerilerde bulunularak bilgilendirici broşürler dağıttı. Sağlık çadırında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, Obezitenin en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını ifade etti.

ACAR: SAĞLIK SAKATLIĞIN OLMAYIŞI DEĞİL, KİŞİNİN BEDENEN DE MUTLU OLMASINI İÇERMEKTEDİR

Acar yaptığı açıklamada, “Sağlık, genel olan anlamı olarak sadece bireyin vücudunda hastalık ve sakatlığın olmayışını değil, aynı zamanda da kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden huzur ve mutluluk halinde olmasını da içermektedir. İnsan sağlığı ve insanı maddi manevi etkileyen çevre faktörlerinin düzenlenmesi, sağlıklı yaşam hakkının korunması, insan sağlığının önemi ve bu konuda bilincin artırılması amacıyla, ülkemizde olduğu gibi ilimizde de 8 Nisan Sağlık haftası olarak kutlanmaktadır. “dedi.

ACAR: OBEZİTE EN ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNUDUR

Obezitenin en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını dile getiren Acar, “En önemli sağlık sorunları arasında yer alan obezite genel olarak, bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Normal şartlarda, yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-18'ini, kadınlarda ise %20-25'ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde %25, kadınlarda ise %30'un üstüne çıkması obezite olarak tanımlanmaktadır. Sağlıklı bir hayat sürdürmek için, besinlerle alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir. Besinlerle günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerjinin vücutta yağ olarak depolanması suretiyle obezite oluşmakta ve bu durum kişinin yaşam kalitesini ve yaşam süresini olumsuz yönde etkilemektedir. Sonuç itibari ile obezite bir hastalıktır.” Dedi.

ACAR: ERKEN TANI HAYAT KURTARIR

Risk faktörlerinin azaltılması, erken tanı ve zamanında tedavi ile binlerce insan hayatının kurtarılması ve büyük acıların önüne geçilmesinin mümkün olduğunu söyleyen Acar, “Vatandaşlarımızın sağlığını hastalanmadan önce koruyabilmek, basit tedbirler ve önlemlerle doktora, ilaca gereksinim duymadan sağlık sorunlarını atlatabilmesini sağlamaktır. Bu sebeple vatandaşlarımızın kendi sağlıkları ile ilgili gerekli bilinci oluşturmak olarak tanımladığımız sağlık okuryazarlığını geliştirmeyi istiyor ve sağlıklı hayat tarzını teşvik ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki, risk faktörlerinin azaltılması, erken tanı ve zamanında tedavi ile binlerce insanımızın hayatının kurtarılması ve büyük acıların önüne geçilmesi mümkündür. Çocuklarımızın sağlıklı ve düzenli beslenmesi, bilgisayar ve televizyon başında geçen sürelerin kısaltılarak, spor ve fiziksel aktivite saatlerinin uzatılması konusunda sizlere büyük görev düşmektedir. Sizler de evlatlarınıza örnek olacak. Şekilde konuştu.

ACAR: TUZ TÜKETİMİ KISITLANMALIDIR

Yüksek tansiyon ile mücadele konusunda da tavsiyelerde bulunan Acar, “Yüksek Tansiyon ile başa çıkmak için şunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Tuz tüketimi kısıtlanmalıdır. Alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Meyve ve sebze tüketimi artırılmalı, doymuş ve total yağ tüketimi azaltılmalıdır. İlaçlar düzenli alınmalıdır. Sigara kullanımına son verilmelidir. Düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz yapılmalıdır. 8-14 Nisan tarihleri arası da Sağlık Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu çerçevede İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği olmak özere bu konuda çalışmalar yürütmektedir. Bu vesile ile şahsım ve sağlık camiası adına Sağlık Haftasını kutlar, görevleri başında olan sağlık personelimize çalışmalarında başarılar, halkımıza da sağlıklı bir ömür geçirmelerini dilerim.” Şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim