Geçtiğimiz yıl Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde görevli kalp damar cerrahisi uzmanı Dr. Ersin Arslan, odasında bir hasta yakını tarafından uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Dr. Ersin Arslan hayatını kaybetmesinin 1’nci yıl dönümünde meslektaşları tarafından anıldı. Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık çalışanları basın açıklaması düzenledi. Yapılan basın açıklamasına, SES Van Şubesi, İHD, Tüm-Bel Sen, Van-Hakkâri Tabipler Odası ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı. Basın açıklamasını okuyan Van-Hakkâri Tabipler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Lütfü Tekeş, doktorların her gün ülkenin dört bir yanında şiddete maruz kaldıklarına dikkat çekti.

 

“ŞİDDET GÖRMEYE DEVAM EDİYORUZ”

 

Dr. Ersin Arslan’ın ölümünün ardından 1 yıl geçtiğini hatırlatan Tekeş, “Ancak sağlık çalışanları her gün ülkenin dört bir yanında şiddet görmeye devam ediyor. Son 1 yıl içerisinde genç bir sağlık emekçisi Dr. Melike Erdem, sisteme isyanını canıyla ödedi. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yoğun bakım hemşiresi Rabia Önal öldüresiye dövüldü. Kaymakamın dövdüğü doktor, hastane müdürünün kovaladığı sağlık çalışanı, emniyet güçleri ve başhekimlerin saldırısı, hasta ve hasta yakınlarının yerlerde tekmelediği hamile doktor. Tabi ki bunlar bildiklerimizin sadece bir kaçı.” Dedi.

 

“SADECE HASTA YAKINLARI ŞİDDET UYGULAMIYOR”

 

Sağlık çalışanlarının sadece hasta yakınları tarafından şiddet görmediğini söyleyen Tekeş, gördükleri şiddeti şu başlıklar altında özetledi:

*Hasta ve hasta yakınlarının şiddeti, bakanlığın, hükümetin ve idarecilerin dil ve üslubu, uygulanan sağlık politikalarının etkisi.

*Mobin

*Atanmışların ve seçilmişlerin uyguladığı şiddet.

*İşyerlerinde kadrolaşmaya bağlı olarak çalışanlar üzerinde hegemonyo kurma amaçlı baskı.

*istihdam maddeleri iş yoğunluğu vb.”

 

“AKIL DIŞI BİR SAĞLIK SİSTEMİ VAR”

 

Bunların dışında sağlık çalışanlarının her gün bulaşıcı hastalık yüzünden hayatını kaybettiğini de sözlerine ekleyen Tekeş, “Sağlık çalışanlarını, hasta ve hasta yakınlarıyla karşı karşıya getiren akıl dışı bir sağlık sistemi var. Ödeme güvencesini tamamen yitirmiş, çalışanları birbirine düşüren, sağlıkta kaliteyi düşüren, performans uygulaması var. Gittikçe ağırlaşan iş yükü ve angarya, 7/24 esnek, kuralsız ve baskı altında çalıştırılma var, hemşirelerde 56, asistan hekimlerde 64 saate kadar uzayan mesailer var. Özel sektörde güvencesiz, parasını almadan, kölelik koşullarında çalışma var” dedi.

Tüm bunların sonucunda bozuk bir sağlık sistemi, tedavi olmayan hastalar, çalışanlara yönelmiş öfke ve şiddetin olduğunu söyleyen Tekeş, böyle sağlık sistemi ile nitelikli sağlık sisteminin olmayacağını söyledi.

 

Orhan AŞAN-Şehrivan

 

Editör: TE Bilisim