Mavigöl, yapılan araştırmalarda sigara bağımlısı olup sigarayı bırakmayı hiç düşünmemiş olan insanların bile Ramazan ayında sigarayı bırakmayı düşündüğünü belirtti. Halk Sağlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü çalışanı Psikolog Sefer Mavigöl, vatandaşların Ramazan ayında daha kolay sigarayı bırakabileceğini ifade ederek, oruç tutan insanlar için Ramazan ayının doğru bir zaman olduğunu anlattı.

‘RAMAZAN’I FIRSATA ÇEVİRİN’

Mavigöl, “Din alimleri ramazan ayında oruç tumanın sebeplerini ve faydalarını sayarken, kişinin nefsini terbiye etmesini de önemle vurgu yaparlar. Bu itibarla, Cezp ediciliğiyle nefsimizi zorlayan ama kimilerinin etik, kimilerinin ise inançlarından dolayı uzak durduğu zararlı alışkanlıklar Ramazan ayında daha fazla önem kazandığı bir gerçektir. Araştırmalarda sigara bağımlısı olup sigarayı bırakmayı hiç düşünmemiş olan insanların bile, Ramazan ayında sigara içme davranışını bırakmayı düşündüklerini göstermiştir. Uzun yaz günlerine denk gelen ramazan ayında niyetli olan kişilerin haliyle sigara içmeme süreleri de uzamaktadır. Yani Oruç tutanlar için Ramazan ayı, uygun yöntemler kullanıldığında sigarayı bırakmak için doğru bir zaman olabilir. Hem avantaj sadece sürede değil, ramazan ayında yeme içmeden, uyku düzenine; çalışma saatlerinden gündelik rutinlere kadar pek çok davranış değişikliği söz konusu olduğu için sigara içme gibi kötü davranış özelliklerinin değişmesinde de kolaylık sağlamaktadır. Niyetli olduğu için gün boyunca sigaradan uzak durup iftardan hemen sonra sigara içen insanların çektiği zorluklar iftardan sonrada sigarayı içmeyen insanların yaşadığı zorluktan daha fazladır. Bunun nedeni sigara tümüyle bırakıldığında yaşanan yoksunluk belirtileri zaman içinde azalmaktadır. İftardan sonra sigara içenlerde ise sigara açlığı tüm Ramazan boyunca yoğun olarak devam etmektedir. Eğer sizde ramazan ayını kötü alışkanlıklardan kurtulmak için fırsata çevirmek isteyen ve kendini buna hazır hissedenlerdenseniz şimdi tam zamanı diyebiliriz.” Dedi.

BIRAKMAK İÇİN DESTEK ALIN

Sigaranın bir aylık değil, yaşam boyu uzak durulması gereken kötü bir alışkanlık olduğunu söyleyen Mavigöl, “Böyle düşünürülse Ramazan ayının sigarayı bırakmak için çok avantajlı bir ay olduğu bilinmelidir. Unutulmamalıdır ki sigara hem fiziksel hem psikolojik bağımlılık yapmaktadır. Bu yüzden sigarayı bırakma denemeleriniz başarısız olduğunuzda bunu bir “mağlubiyet” olarak değil iyi bir tecrübe olarak değerlendirmeli ve bırakmak için bir daha denemelisiniz. Sigarayı neden bırakmak istediğinizi iyi bilmeniz motivasyonunuzun daha güçlü olmasını sağlayacaktır. Nedenleriniz sizin için gerçekçi ve anlamlı olmalıdır. Örneğin kanserden uzak durmak ya da erken yaşlanmayı engellemek, sağlıklı bir hayat başlangıç yapmak, iyi bir rol model anne, baba veya öğretmen olmak gibi. İlk birkaç günün zor olacağını fakat 3-4 haftadan sonra sigara içme isteğinin daha az zorlayıcı olduğunu bilin. Sigarayı bırakmayı gözünüzde büyütmeyin ama hafife de almayın. Başaranlar olduğu kadar, hala bırakma denemelerini sürdürenlerinde olduğu gerçeğini unutmayın. Sigarayı bırakmayı başarmış olan tanıdıklarınızdan destek alabileceğiniz gibi, İlimizde Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi ve KETEM’ de Sigara Bırakma Polikliniklerinde sigara bırakmak isteyenlere yönelik hizmet verilmektedir.” Dedi.

İLAÇLAR BIRAKMAYI KOLAYLAŞTIRIYOR

Doktorlar tarafından verilecek ilaçlar ile sigara bırakılmasının daha kolay olduğunu söyleyen Mavigöl, “Doktorunuz tarafından verilecek olan ilaç desteğiyle sigarayı bıraktıktan sonra ortaya çıkan yoksunluk belirtilerini hafifletmek mümkün. Kullanılan ilaçlar sayesinde sigara içmeye çalışsanız bile eski hazzı alamazsınız. Doktorunuzla birlikte uygulayacağınız bu tedavi yöntemi sigarayı bırakmanıza yardımcı olacaktır. Sizde öfke yaratacak stresli bir durumla karşılaştığınızda 'bir tane içsem bir şey olmaz' demeyin bir tane çok tanenin habercisidir. Stresle baş etmenin farklı yollarını deneyin hafif fiziksel egzersiz, müzik dinlemek, film izlemek, güzel bir anı düşünmek, iyi bir sohbet yapmak, tespih çekmek, sevdiğiniz arkadaşlarla buluşmak yada telefonla ulaşmak gibi. Size hoş gelen bir uğraş bulun bunu mümkün olduğunca tekrar edin. Kendi vücudunuzu sigaradan arındırırken evinizde sigaradan arındırın evdeki bütün sigaraları, kül tabaklarını ve çakmakları atın. “Kötü gün dostudur ne olur ne olmaz birkaç tane salkıyayım” demeyin bir kenara kaldırmayın. Sigara kokusunun sindiği tüm giysileri yıkayın, halıları ve perdeleri temizleyin. Yoğun sigara içme isteği duyduğunuzda bu hissin 3-5 dakika içinde hafifleyeceğini bilin. Derin derin nefes alıp verin. Havayı burnunuzdan çekin ve ağzınızdan yavaşça verin. Bir arkadaşınız ya da aile bireyiyle neler hissettiğinizi konuşun. Düşüncelerinizi paylaşmak yardımcı olacaktır.” Dedi.

KAHVE VE ÇAYDAN UZAK DURUN

Kahve ve çay gibi sigarayı hatırlatıcı içeceklerden de uzak durulması gerektiğinin altını çizen Mavigöl sözlerini şöyle tamamladı: “Mümkün olduğunca çay ve kahve yerine ıhlamur, bitki çayları ve meyve çayı gibi içecekleri tercih edin. Sağlığınızın yanında sigarayı bırakmakla her ay tasarruf edeceğiniz parayla kendinizi bir hediye alarak ödüllendirin. Böylelikle boşa giden paranızla neler alabileceğinizi görmüş olursunuz. Unutmayın ki sigara içmeyi bıraktığınızda sadece bir davranış değişikliğine gitmiş olmazsınız. Ruhsal ve fiziksel sağlığınızı koruyan, aile saadetinizi artıran; ekonominizden ekolojik sisteme kadar katkıda bulunmuş olan,; toplumsal ve bireysel bir sorun olan madde bağımlılığıyla doğrudan ve dolaylı olarak mücadele eden, her bakımdan üreten ve faydalı olan bir birey olursunuz.” 

Editör: TE Bilisim