Urartu Göz Merkezi doktorlarından Operatör Dr. Atilla Yazıcıoğlu tarafından gerçekleştirirken ameliyatta, 25 yaşında bir kızın gözüne suni mercek yerleştirildi. Daha önce önünü bile görmekte sıkıntı yaşayan Hatice Tekin, ameliyat olduktan sonra çok uzaktaki cisimleri bile net görebildiğini, çok mutlu olduğunu söyledi.

LAZER AMELİYATI UYGULANAMAYAN BİR HASTA GRUBUDUR

Tıp dilinde “Fakik-IOL” olarak bilinen ameliyatın riskli ve zorlu bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Dr. Atilla Yazıcıoğlu, ’’Fakik-IOL gözümüzün ön ve arka ekseni ortalama 20 ila 23 milimetre civarında değişir. Toplumda çok az görülen ileri derece bir miyopi hastalığıdır. Biz buna tıbbi dilinde 'Dejeneratif Miyopi' diyoruz. 10 numara, 15 numara mercek gibi cam takan bazı insanlar vardır. Bu insanların gözleri genel olarak ön arka eksenleri bizim aksiyonları uzunluk dediğimiz eksenleri uzun olur ve gözlük düzeltmeleri hiç kozmetik olmaz. Bu hastalarımız, 'Biz ne yapabiliriz?' diye düşünürler ve klinik klinik gezerler. En çok uygulanan kırılma kusurlarını düzeltme yöntemleri güzlüktür ve kontak lenstir. Bir de göz sıfırlama lazeri de kullanılır. Maalesef bu hastaların çok büyük oranının şansızlığı bunlara göz sıfırlama lazeri yapılamaması. Yani lazer ameliyatı da uygulanamayan bir hasta grubudur. Peki bu hastaları nasıl düzeltebiliriz? Bu son yıllarda daha sık uygulanan göz içerisinde mercek var iken biz katarakt ameliyatlarda merceği çıkarırız, yerine yeni bir mercek takarız fakat bu genç hastaların mercekleri temiz, şeffaf olduğu için bunu çıkarmak mantıklı ve doğru bir yaklaşım değildir. Hiçbir şekilde Allah’ın yaratığı kadar etkili ve gerçek değildir. Dolayısıyla suni bir merceği çıkararak koymak genç yaşta çok doğru değildir. Bununla ilgili merceği çıkarmadan ön kısmına iris dediğimiz bölgenin kısmına özel bir teknikle mercek yerleştiriyoruz. Bu tabii bir avantaj. Göz içerisinde mercek kaybı olmadan eski uyum mercek uyum dediğimiz bir yöntem uygulanıyor. Örnek olarak fotoğraf makinelerinde olan mercekler gibi yakına baktığımızda kasılıyor ve uzağa baktığımıza gevşiyor. Bu uyum mekanizması gibi. Mekanizmasını bozmadan hastanın anadan doğma merceği durarak lensin merceğinin ön kısmına suni merceği yerleştiriyoruz. Buna Fakik-IOL diyoruz” dedi.

Ameliyatın riskli olduğunu ifade eden Yazıcıoğlu, “Bölgemizde daha önce merceği olmayan yaşlı bir hastaya mercek takılmıştır ama merceği olan anadan doğma genç yaşta irise mercek takılması yöntemini kliniğimiz uyguladı. Kızımızın her iki gözüne de hiçbir problem olmadan bir hafta arayla merceklerini yerleştirdik. Hastamız da çok memnun ve daha iyi olduğunu bize belirtti. Biz de bölgemizde bu ameliyatı yaptığımız için çok mutluyuz’’ şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim