Önder ALTINAL - Şehrivan


 

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisi önünde yapılan basın açıklamasında, acillerde çalışma ortamının da kapasitesinin üstünde, güvenliksiz ve uzun süreli çalışma bakımından madenlerdeki çalışma koşullarından bir farkı olmadığını savunuldu. Açıklama yapan Tabipler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayfer Bostan, “Mücadelemizi tüm sağlık çalışanlarının sorunlarını ortaklaştırarak, dayatmalara karşı koyarak, örgütlü gücümüzle sürdüreceğimizi; nöbet görevlendirmelerinin hukuksuz ve haksız olduğunu, bu uygulamaların halkın nitelikli sağlık hizmetinden yararlanma hakkına zarar vereceğini bir kez daha kamuoyuyla paylaşma gereği duyuyoruz” dedi.

Tabipler Odası Şubesi Sağlık Bakanlığının çıkardığı yeni kanunda Aile hekimlerinin acillerde zorla çalıştırılmalarını kınamak için Bölge Araştırma ve Eğitim Hastanesinin acil bölümü önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada ‘Van-Hakkâri Tabipler Odası Başkanlığı’ pankartı açıldı. Açıklama yapan Tabipler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayfer Bostan, Türkiye deki iş güvencesinin olmamasına dikkat çekerek, Soma da yaşanan iş kazasını hatırlattı. Bostan, “Acillerde çalışma ortamının da kapasitesinin üstünde güvensizlik ve uzun süreli çalışma bakımından madenlerdeki çalışma koşullarından bir farkı olmadığını kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ÇALIŞANLARI İŞ CİNAYETLERİNE KURBAN OLUYOR’

Sağlık çalışanlarının da iş cinayetlerinden payına düşeni aldığına üzülerek tanık olduklarını belirten Bostan, “Geçtiğimiz hafta Erzurum Yakutiye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde taşeron işçi olarak çalışan laboratuar teknisyeni Recep Tepe arkadaşımız laboratuardaki görevi sırasında kendisine bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Virüsüne bağlı enfeksiyon nedeni ile yaşamını yitirmişti” dedi. Aile Hekimliğine geçiş ile hastane acillerinde çalışan hekimler aile hekimliğini tercih ettiklerini belirten Bostan, “Acil servislerde hekim açığı baş göstermiş ve bu birimde çalışan hekim sayıları neredeyse yarıya düşmüştür. Bu sayının yetersizliğine karşın kışkırtılmış sağlık hizmeti talebinin ürünü olarak 76 milyon insanın yaşadığı Türkiye’de acil başvuru sayısı 90 milyona ulaşmıştır” ifadelerine yer verdi.

“ÇALIŞANLARININ %80’İ NÖBETLERE GİRMEMEKTEDİR”

Sağlık Bakanlığının resmi açıklamalarına göre acil servislere yapılan hasta başvurularının %70’inin acil olmayan vakalara baktığını söyleyen Bostan, “Acil servislerde çalışan hekim sayısını arttıramayan iktidar acil nöbetlerini uzman hekimlere tutturarak olayı çözmeye çalışıyorlar. Çalışanların hakkını gasp eden, dinlenme haklarını kısıtlayan, mesleki eğitim ve deneyimlerine uygun olmayan bir alanda angarya çalıştırmaları anlamına gelen bu uygulamalara karşı sağlık çalışanlarının %80’i nöbetlere girmemektedir. Mücadelemizi tüm sağlık çalışanlarının sorunlarını ortaklaştırarak, dayatmalara karşı koyarak, örgütlü gücümüzle sürdüreceğimizi; nöbet görevlendirmelerinin hukuksuz ve haksız olduğunu, bu uygulamaların halkın nitelikli sağlık hizmetinden yararlanma hakkına zarar vereceğini bir kez daha kamuoyuyla paylaşma gereği duyuyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim