Özel Lokman Hekim Van Hastaneleri Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Can Ebiri, soğuk algınlığı hastalığının bronşiolit, zatürre gibi daha ağır enfeksiyonlara neden olabildiğini belirterek, vatandaşlara uyarılarda bulundu. 


Kış mevsiminin kendini hissettirmesi ve dolayısıyla mevsimsel geçişlere bağlı olarak artan soğuk algınlığı hastalığının özellikle çocuklarda ciddi enfeksiyonlara neden olabildiğini belirten Özel Lokman Hekim Van Hastaneleri Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Can Ebiri, vatandaşlara uyarılarda bulundu. Soğuk algınlığı hastalığının virüs adı verilen çok küçük mikroorganizmaların neden olduğunu, hapşırık ve öksürük aracılığıyla bir insandan diğerine bulaştığını ifade eden Ebiri, “Burun akıntısı, hapşırık, hafif ateş (38.3-38.9 °C ), iştahta azalma ve öksürük en belirgin bulgularıdır” dedi.


Büyük çocuklarda durumu ağırlaşmadığı müddetçe doktora götürmeye pek gerek olmadığını ifade eden Ebiri, “3 ay ve altındaki çocuklarda, herhangi bir şikayet durumunda çocuk hekimine başvurmanız gerekir. Çünkü küçük çocuklarda semptomlar yanıltıcı olabilmekle beraber, hızlı bir şekilde bronşiolit, krup ve zatürre gibi daha ağır enfeksiyonlara ilerleyebilmektedir” ifadelerini kullandı.
Soğuk algınlığı için kesin tedavi edici bir ilaç olmadığını da sözlerine ekleyen Ebiri, “Bu yüzden hastalığın tedavisinde en etkili yöntem, çocuğunuzu dinlendirmek ve bol sıvı (özellikle su) vermek suretiyle rahatlamasını sağlamaya çalışmak gerekir. Eğer ateşi varsa veya huzursuz ise uygun dozda parasetamol veya ibuprofen içeren ateş düşürücüler verilmelidir. 2 yaşın altındaki çocuklara ciddi yan etkilerinden dolayı güvenilir olmayan öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları verilmemelidir. Çocuğunuz soğuk algınlığının meydana getirdiği burun tıkanıklığı nedeni ile nefes alıp vermekte ve bir şeyler içmekte zorluk çekiyorsa tuzlu su içeren burun damlaları ve spreylerle burnunu temizlemek faydalı olabilir. Emzirme öncesi ve uyumadan önce burun temizleyici, burnun içerisindeki sekresyonları çekmekte, çocuğunuzun rahat nefes almasında son derece faydalıdır. Çocuğunuzun uyuduğu odada herhangi bir oda nemlendiricisi çalıştırmak solunum yollarındaki salgıların yumuşamasına ve böylelikle daha rahat nefes almasına ve iyi bir uyku uyumasına katkıda bulunur” şeklinde konuştu.


Hastalıktan korunmanın en etkili yolunun hastalıklı kişilerle teması engellemek olduğuna vurgu yapan Ebiri, “3 aylıktan küçük çocukları, en etkili koruma yöntemi hastalıklı kişilerle teması engellemektir. Büyük çocuklarda ve erişkinlerde hafif bir enfeksiyon yapan virüsler bazen küçük çocuklarda daha ağır durumlara neden olabilmektedir. Eğer çocuğunuz soğuk algınlığına yakalanmış ve herhangi bir gündüz bakımevinde ise başkalarından uzağa hapşırması veya öksürmesi öğretilmelidir. Ayrıca burnunu bir mendile silmesi sağlanmalıdır. Bu yolla çocuğunuzun hastalığı başkalarına bulaştırmasının önüne geçilebilir. Benzer şekilde eğer çocuğun bulunduğu ortamda soğuk algınlığına yakalanmış başka çocuklar varsa bunlardan uzak tutmak doğru bir yaklaşım olacaktır. Ayrıca çocuğunuza hastayken sık sık ellerini yıkaması öğütlenmelidir. Sigara hem hastalığa eğilimi arttırır hem de mevcut hastalığın kötüleşmesine neden olur. Çocuğunuzu sigara içilen yerlerde bulundurmayın. Çocuğunuzun bulunduğu odayı sık sık havalandırmak hastalığa yakalanmasında koruyucu bir yöntem olabilir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim